TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Kändisarna ryter ifrån – efter sexkommentarerna

28 sep, 2017 
AvOla Brising
De är trötta på att bli sexualiserade. Nu ryter unga kändisarna ifrån på sina bloggar och i sociala medier.
Annons

Den senaste tiden har många kända unga kvinnor börjat prata om hur trötta de är på att bli sexualiserade och objektifierade av män i sociala medier. I början av september la till exempel sångerskan Lisa Ajax, 19, ut en lättklädd bild av sig själv på Instagram, där hon poserar sittandes på knä i sängen i en kort topp.

”Vi är alla så himla vackra, stora som små, korta som långa, mörka som ljusa och vi får aldrig låta någon tala om för oss att vi är mindre värda pga hur vi ser ut. Det är helt okej att vilja ändra på någonting men älska dig själv på vägen och gör det för DIN skull och inte för någon annan. Embrace your body, mind and soul. Du är unik.”

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Men många följare höll inte med, och tyckte att Lisa ”sexualiserade sin kropp” och var en ”dålig förebild” genom att lägga upp en avklädd bild. Därför gick de till angrepp mot artisten i kommentarsfältet.

”Du säger att det är andra som sexualiserar din kropp. Men no shit? Hur ska man inte när du posear sådär. Du skulle aldrig lägga upp en bild på när din mage har rolls ibland när du sitter ner. Eller dina bristningar. Såklart så posear du sådär sexigt + möjligt lite Photoshop. Det är din kropp. Men sitt inte och blamea folk för att de blir kåta på dig”, skrev en följare.

Annons

Lisa var dock snabb att ge svar på tal till de som ville inskränka hennes rättigheter att visa sin kropp exakt hur hon vill:

”Jag försöker få unga tjejer att se sitt unika värde med deras kroppar, såhär ser jag ut och det finns tusentals olika kroppar där ute och alla dessa fantastiska kroppar förtjänar respekt! OCH om jag vill visa mig sexig på min Instagram i MIN kropp, där avsikten är att vara sexig, så är det okej”.

Peg Parnevik, 21, lade i augusti ut en toplessbild där hon pekar finger med båda händerna till ett inlägg där hon uppmanade det amerikanska folket att sätta ner foten mot rasism, hat och nazism.

https://www.instagram.com/p/BX2tDNzBiZi/?taken-by=pegparnevik

Hon fick över 1500 kommentarer från sina följare. De flesta gillade att Peg vågade ta ställning, men bland kommentarerna syntes också män skriva saker i stil med:

Annons

Du har skitsnygga tuttar och det här är fantastiskt”, ”Ursäkta om jag har ett problem, men allt jag ser är bröst”, ”Jag gillar dina pattar väldigt mycket”, ”Porrfilm?”, ”Vad har visa brösten med rasism att göra?”, ”Schyssta lökar” och ”Fett goa pattatas”.

När Peg gästade Marcus Birros, 45, podcast ”Öppet hjärta” i onsdags förklarade hon att hon vill att män ska sluta sexualisera kvinnors kroppar.

– Jag vill inte bli sexualiserad dag efter dag. Jag föddes inte nedärvt sexig och sexualiserad. Jag har svårt för att varenda gång jag lägger upp en bild och det är lite klyfta eller ben, blir den direkt sexualiserad. Jag bestämmer själv när jag är sexig. Jag vill inte gå på gatan och känna att folk sexualiserar mig, sa hon då.

Hon återkommer också till ämnet sociala medier:

– Jag har så svårt att förstå när det kommer 100 kommentarer från killar som säger: ”Gud vad sexig du är” eller ”Vilka fina bröst”. Det är ju aldrig så om en kille lägger ut en bild av sig själv i badbyxor. Det är liksom inte samma sexualisering.

Annons

Bloggerskan Alexandra ”Kissie”Nilsson, 26, lade i måndags även hon ut ett blogginlägg som var inne på samma spår. I texten delar hon med sig av ett skämtsamt tips till alla killar, där hon förklarar  när det är okej att ge tjejer komplimanger för deras utseende och inte. Kissie skriver bland annat:

Under jobbsammanhang tycker jag inte komplimanger ska handla om utseendet, delvis för det finns så mycket mer att ge komplimanger för och sedan för att undvika missförstånd. För man vet faktiskt aldrig hur den andra tar en komplimang. Jag fick höra under ett möte att jag var ung och sexig, och jag blev väldigt obekväm”, skriver hon.

Foto: Instagram, IBL

Annons