ExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtra
LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Kända profilen lämnar SVT efter 26 år – slutar redan om en vecka

09 dec, 2022 
Daniel Sörensen
Glenn Strömberg lämnar SVT efter 26 år – blir exklusiv för Viaplay
Ända sedan 1996 har svenskarna kunnat höra Glenn Strömbergs stämma i SVT i samband med stora fotbollsmästerskap.
Nu är den eran över.
62-åringen lämnar kanalen officiellt vid årsskiftet, men gör sitt sista framträdande nu under VM i Qatar.
Annons
Janne Andersson om ölförbudet i QatarBrand logo
Janne Andersson om ölförbudet i Qatar

Han är en välmeriterad och mycket omtyckt yrkesman som inledde sin karriär som kommentator bara några år efter den egna fotbollskarriären var över 1992. Sedan 1996 har han varit ett fast inslag i SVT:s EM- och VM-rapportering då han bildat kommentatorspar med Arne Hegerfors, Staffan Lindeborg och på senare år även Chris Härenstam.

Efter 26 år i kanalens tjänst gör Glenn Strömberg, 62, nu sitt sista stora mästerskap, VM i Qatar. Eftersom det är TV4/CMore som sänder finalen kan bronsmatchen på lördag den 17 december bli hans sista kommenterade match för SVT.

”Glenn kommer ha en framträdande roll...”

Det är däremot inget totalt avsked från fotbollen för Strömberg. Sedan 2011 har han parallellt med SVT-jobbet kommenterat och analyserat engelsk ligafotboll och Champions League för Viaplays räkning. Någonting han kommer fortsätta med framöver. Dessutom blir det lite fortsatt landslagsfokus.

Varken Sverige eller Italien är med i årets VM, någonting som Glenn Strömberg beklagar sig över. Han spelade åtta år i Atalanta från Bergamo och har fortfarande boende i landet.
Varken Sverige eller Italien är med i årets VM, någonting som Glenn Strömberg beklagar sig över. Han spelade åtta år i Atalanta från Bergamo och har fortfarande boende i landet.

– Då Viaplay numera har landslagsrättigheterna till herrlandslagets EM- och VM-kval samt Nations League, har vi tecknat ett avtal med Glenn som gör honom exklusiv för oss från 2023. Glenn kommer även fortsatt ha en framträdande roll i våra Premier League-sändningar, säger Fredrik Johansson, presschef på Viaplay groups sportavdelning, till Expressen.

Annons

Öppnar för samarbete i framtiden

SVT:s tillförordnade sportchef Max Bursell bekräftar för tidningen att Glenn Strömbergs avtal löper ut efter året, eller egentligen direkt efter VM-turneringen eftersom han inte kommenterar någonting annat än mästerskapsfotboll för kanalen. Samtidigt hintar han om att parterna kanske kan lösa ett samarbete längre fram.

Glenn Strömberg fotograferar SVT-kollegan Johan Kücükaslan utanför arenan i Doha, Qatar.
Glenn Strömberg fotograferar SVT-kollegan Johan Kücükaslan utanför arenan i Doha, Qatar.

– Fotbollsmästerskap i SVT med Glenn Strömberg är en klassiker sedan 1996 och vi jobbar gärna ihop i framtiden. Om Glenn har andra avtal som förhindrar det får vi försöka hitta en lösning eller vänta tills läget är annorlunda. Men det är långt till EM 2024 så det är ingen panik från vår sida, säger Max Bursell till Expressen.

FOTO: Instagram, Pontus Orre/Aftonbladet/TT

Annons