Kajsa Ingemarsson: "Människor har en obotlig längtan efter mening"

Det är i augustis sista andetag vi ska ses. Platsen är Rival på Mariatorget. I parken sitter de barnlediga papporna och A-lagarna, jag tar en plats på ovanvåningen av fiket. Personen heter Kajsa Ingemarsson, 49.

– Jag är uppväxt i Stockholm och har fyra syskon men flyttade till Blekinge med familjen i tonåren och sedan tillbaka hit efter skolan. Studerade ryska, polska och statskunskap vid Stockholms Universitet och ett år i Moskva, berättar hon.

Läs mer: Olle Waller: ”I arbetarklassen pratade man inte så mycket känslor”

Kajsa Ingemarsson Foto: Erik Lundback/Bladh by Bladh

Kajsa Ingemarsson har ett förflutet inom SÄPO. Foto: Erik Lundback/Bladh by Bladh

När Kajsa kom tillbaka till Sverige i början av 1990 blev hon tillfrågad av SÄPO att börja jobba inom kontraspionaget mot Ryssland. Där blev hon kvar i sex år men kände att det var svårt att utvecklas vidare. Tack vare vänner kom in hon på Sveriges Radio och började göra humorprogram som senare ledde till TV.

De följande åren medverkade hon som programledare, skådis och imitatör samt hade den egna talkshowen Ingemarsson i P1. Hon har även synts i program som Detta har hänt, Humorlabbet , God Afton Sverige, C/O Segemyhr och Snacka om nyheter. 2002 kom första boken På det fjärde ska det ske ut.

Läs mer: Trollkarlen John Houdi: ”Jag var besatt av magins konster”

– Jag älskar verkligen att skriva men det tar tid att utveckla en talang.

I snabb följd skrev hon böcker som megasuccén Små citroner gula, Lyckans hjul och Någonstans inom oss. Romaner med stor igenkänning, men 2013 bytte hon inriktning på sitt skrivande med boken Den magiska gnistan. Den följdes av Modern mystik och nu i höst kommer sista delen i trilogin, Hjärtats väg.

2013-09-29 Bokmässan 2013 i Göteborg. På bilden: Kajsa Ingemarsson. COPYRIGHT STELLA PICTURES

Kajsa Ingemarsson bytte spår i och med boken Den magiska gnistan. Foto: Stella Pictures

– Människor har en obotlig längtan efter mening och vi alla har en inre kompass för att hitta den. Det är vad de här böckerna handlar om, det har varit en enorm process att skriva dem och jag har tagit mig tid att fundera över de stora frågorna i livet.

– Det har varit en läkeprocess att skriva, jag har alltid varit nyfiken på livet och haft en sökande läggning, säger Kajsa.

Läs mer: Lotta Gray möter virvelvinden Gunhild Carling

– Jag kommer från en familj där man är öppen för andliga frågor och jag har gjort mitt race, gjort superkarriär, bildat familj och varit i den världen. Jag hade kunnat fortsätta skriva romaner men hjärtat sa “lägg det där åt sidan nu”. Tanken med den första, Den magiska gnistan var att berätta om kreativitet och inspiration, Modern mystik handlar om allt det där vi vet och anar men inte alltid kan bevisa och Hjärtats väg handlar om kärleken, den största av alla krafter. Efter sju bästsäljande romaner var det hit mitt eget hjärta ville, att få berätta och vägleda till ett meningsfullare liv, fortsätter hon.

Kajsa Ingemarsson med make Lars och branen Laura och Rosa Galapremiär: Dumma mej. Barnfilm, Stockholm September, 2010 (c) Cecilia Österberg / IBL

Kajsa Ingemarsson och maken Lasse Johansson med döttrarna Laura och Rosa. Foto: IBL

Privat är hon gift med radiojournalisten Lasse Johansson, 53, och har döttrarna Laura, 16, och Rosa, 13, och att lyssna till hennes nyvunna insikter är berikande. Hon känns oerhört trygg och stabil. Vis om att det finns något större som vi bör ta del av, om vi bara vågade lyssna och lita till intuitionen.

– Kreativitet är vår egen gränslösa förmåga att skapa våra egna liv, skrivandet har varit som forskningsprojekt. Jag utforskar ämnet och med den nya boken har jag gett mig in i kärleken. Man har ju sina kärleksrelationer till sina barn, sin man, katten, föräldrarna, men vad är det egentligen? Vad är det egentligen som händer i oss? Jag har ägnat ett år i att djupdyka i det här och boken är skriven tillsammans med naturläkaren Jörgen Tranberg, 50. Vi har ägnat mycket tid åt att fördjupa oss i ämnet.

Läs mer: Jenny Alversjö: ”Det var på TV4 som jag ville hamna”

IMG_8228_2

Hänts Lotta Gray träffade Kajsa Ingemarsson.

Mitt kaffe är kallt. Tiden har passerat som ett snälltåg. Jag hade kunnat sitta här i timmar, vilket jag också gjort. Många insikter har slagit mig, mycket jag tar med mig. Innan vi skiljs åt får jag de två första böckerna i min hand. Och en kram förstås. Kajsa bytte fokus i karriären, vågade språnget, skriver så hjärtat fylls av längtan efter mer, ett rikare liv. Den senaste boken ska genast inhandlas.

Andra läser också:

Kattis Ahlström om singellivet: ”Jag vill gärna ha en familj”

Natacha Peyre har hittat rätt: ”Vi är jättekära”

Kristin Amparos kamp för en bättre värld: ”Jag vill ta plats och vara en förebild”

SENASTE NYTT!