Jonathan, 15, dog – pappans historia får Tilde att gråta

Tommy Ivarsson förlorade sin femtonåriga son Jonathan i en obotlig sjukdom för ett och ett halvt år sedan. I "Nyhetsmorgon" berättar han nu om den stora sorgen, något som får programledarna Tilde de Paula Eby och Peter Jihde att börja gråta. – Vi sitter alla tre här med tårar i ögonen, säger Peter.

“Klockan är 13.55, onsdagen den 11 november 2015. Jag får okej från läkaren att ta bort syrgasmasken på min femtonåriga son Jonathan. Vi ville att han skulle få somna in utan den mask han fått bära de senaste nio åren. Min fru nynnade “Sov i ro” och min äldsta son höll sin bror i handen. Femton sekunder senare somnade han in. En kamp för ett friskare liv var över, en väntan på nya lungor tog slut. Kroppen orkade inte mer. Och för ett ögonblick stod livet helt stilla.”

Så låter en del av Tommy Ivarssons sommarprat, som sänds på P1 i juli i år och som röstats fram som lyssnarnas egen sommarvärd. Det handlar om hans 15-åriga son Jonathan, som gick bort för ett och ett halvt år sedan. Jonathan hade varit sjuk sedan han var sex år gammal i den obotliga sjukdomen lungfibros, som gjorde att han tvingades leva med syrgas dygnet runt.

I “Nyhetsmorgon” på TV4 berättar Tommy nu om sorgen och livet efter sonens bortgång.

– Jonathan hade lungfibros. Lungorna dog när han var sex år gammal och vi fick reda på att han skulle få nya lungor när han var 16-17 år och hade växt klart. Men kroppen orkade inte så länge. Lungorna la av helt när han nästan var fyllda femton år, säger han i TV4.

LÄS OCKSÅ: TV4-programledaren avslöjar att hon väntar barn

Tommy Ivarsson berättar om stunden när han och familjen sa hej då till Jonathan under de åtta timmar han låg på sjukhuset den där dagen i november. Om hur de pratade om allt roligt de gjort tillsammans och alla skratten de hade delat. Han säger också att han väljer att berätta öppet om Jonathan för att kunna hjälpa fler barn, som behöver organdonationer.

– Jag lovade Jonathan, när vi satt där de där åtta timmarna, att fortsätta kampen så att fler barn kan få möjlighet att få organ snabbare än han fick och kan överleva. Jonathan var sjuk i nio år. I nio år var han beroende av syrgas dygnet runt. Vi levde en kvart från döden, varje dag i nio år, säger Tommy i TV4 och fortsätter med tårar i ögonen:

– Jag saknar den här parveln. Vi var buddiesar, jag och Jonathan. Vi hade ett enormt behov av fysisk beröring och jag har ju inte den i dag. Den kan jag verkligen längta till. Varje sekund.

Tommys starka historia rörde också programledarna Tilde de Paula Eby, 44, och Peter Jihde, 45, till tårar i studion och de båda harklade sig, med spruckna röster, när de pratade.

– Vi sitter alla tre här med tårar i ögonen, säger Peter Jihde i programmet.

Tilde de Paula Eby kunde knappt prata.

– Vad fint det är, säger hon med sprucken röst om Tommys sommarprat i TV4.

LÄS OCKSÅ: Tilde de Paula Eby: ”Jag försökte stå emot förälskelsen”

Tommy Ivarsson sommarpratar i P1 den 19 juli 2017.

Foto: TV4