Jon Henrik Fjällgren om kollapsen – akut till sjukhus med ambulans

Nu öppnar Jon Henrik Fjällgren upp om sin kollaps som slutade med att han fick föras till sjukhus med ambulans.

Den folkkära artisten Jon Henrik Fjällgren, 30, gjorde succé i fjolårets Melodifestivalen. Där slutade han på en tredje plats med låten En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh). Men sanningen är att han själv gick igenom sitt livs kamp samtidigt. Bara några veckor innan, hade han kollapsat och drabbats av posttraumatisk stress.

I måndagens “Malou efter tio” i TV4 öppnade Jon Henrik Fjällgren upp om vad han drabbats av.

– Det var som en smäll, kroppen slutade fungera helt enkelt på alla möjliga sätt. Det var svårt gå, jag tappade balansen, minnesförlust, nervryckningar, utbrott av ilska, sorg, skakningar. Allting, dag som natt, säger han.

Allt kom som en blixt från himlen strax före jul. Jon Henrik befann sig just då på turné i Nordnorge, när han mitt i natten vaknade med ett ryck.

– Det var då det small till på natten klockan 2. Jag flög upp ur sängen, hjärtat slog hårt och jag tänkte “vad är det för fel på mig?”. Jag trodde det var en hjärnblödning, jag visste inte vad det var. Jag klev upp, föll ihop, sen ringde jag min manager och sa att jag behövde hjälp, berättar han.

“Kroppen levde sitt eget liv”

Artisten hämtades med ambulans och kördes raka vägen till sjukhus. Där kunde läkarna konstatera att Jon Henrik var spänd som ett järnspett.

– Jag hade kramp, jag kunde inte slappna av eller koppla bort hjärnan, kroppen levde sitt eget liv. De gjorde tester och allt, sen sa de att “du måste stoppa här med ditt jobb, annars kanske du blir sängliggandes i flera år”, berättar Jon Henrik.

Senare konstaterades det att artisten drabbats av posttraumatisk stress, något som tvingade Jon Henrik att sjukskriva sig som renskötare. Ett besked som enligt honom inte mottogs väl av alla runt omkring honom i byn.

– Det bemöttes inte särskilt bra sist jag berättade. Det blev hårt mot mig på en gång, jag var borta sjukskriven och på behandlingshem, jag kunde inte jobba och vara ute. Jag var tvungen att ta en del spelningar för att överleva ekonomiskt, det tyckte de att “kan du göra det varför kan du ej vara i skogen”. Men det är helt olika saker, säger Jon Henrik.

Han tror att orsaken till kollapsen är den tuffa barndomen med mobbning, och senare flera tragedier då sju av hans vänner gått bort.

– Mobbingen började tidigt, det var på fritids det satte igång, mycket för att jag mörkhyad, same, liten och svag. Och det var allt från misshandel till…, säger Jon Henrik och avbryter sig för att samla ihop sig innan han fortsätter:

– Det var massa olika händelser varje dag. Jag kommer ihåg att jag saknade att ha en vän, jag visste inte hur det var att ha en vän.

LÄS MER: Jon Henrik Fjällgren och flickvännen Maret Nystad stoppas

FOTO: TV4, Ibl

SENASTE NYTT!