Jessica Almenäs i bråk om "ohälsohetsen" – ryter ifrån

De senaste dagarna har det rasat en debatt på sociala medier som handlar om kroppshets och hälsa. Senast in i diskussionen är gravida programledaren Jessica Almenäs som följt de olika inläggen. I det nya avsnittet av Träningspodden med Lovisa “Lofsan” Sandström kan hon inte längre hålla känslorna inom sig, utan ryter ifrån och sätter ner foten om hälsohets och mammapepp.

Dels försvarar hon programledarkollegan Malin Gramer och Katrin Zytomierska som påtalat att de vill gå ner sin gravidkilon, åsikter de mött stark kritik för att de uttryckt det.

– Om man vill gå ner i vikt när man fött barn tycker jag att det ens egen ensak, det kan jag känna. Det måste man få säga även om man är en offentlig person. Jag vet att många människor har problem med ätstörningar och att många kan bli triggade, men fortfarande måste man få vara människa och alla trivs inte med att vara överviktiga. Och det får man respektera, det behöver inte ha med idealet eller samhällets påtryckningar att göra, det kan vara så att man inte trivs med extrakilon, säger Almenäs i podcasten.

Hon påpekar att den vältränade målbilden inte behöver ha något med yttre påtryckningar att göra:

– Låt människor få göra som de vill, och ge för fan kändiskvinnor en liten andpust. Det är jävligt jobbigt att vara offentlig kvinna idag, vi får ta en massa skit och kan aldrig göra rätt. Antingen är man för tjock, eller för smal, eller för ytlig eller för djup, säger Almenäs.

Gravida Jessica Almenäs tycker att alla ska få göra de vill utan att kritiseras.

På Instagram har Almenäs utvecklat sin ståndpukt:

“Nu får det vara nog med “ohälsohetsen”. Lägg ner shameandet av oss som tränar och tar hand om våra kroppar (nej, inte för MÄNS skull! För att vi älskar att röra på oss! För vår egen skull! För att leva längre, orka, vara friska!). Är det bara okej att visa sin kropp om den INTE ser ut som den så kallade “normen”?“, skriver hon och fortsätter med:

“Gäller bara det så kallade “systerskapet” åt ett håll? För kvinnor som tränar/är smala/vill komma i form efter en graviditet är det visst fritt fram att hoppa på och hänga ut och anklaga för att vara hälsohetsande, skuldbeläggande, dåliga förebilder osv.. Och hör och häpna, man kan faktiskt vara feminist OCH vältränad och/eller smal”, avslutar Jessica inlägget.

 

Inlägget har på kort tid fått många kommentarer:

“Tack för att du orkar ge dig in i såna här diskussioner. Vi tjejer behöver stötta varandra!”, skriver en person.

“Hat och personpåhopp är naturligtvis aldrig okej, oavsett kroppsform. Det vill jag inte att du ska få utstå heller. Men tror du att det är lika vanligt att icke feta personer får höra/läsa i vardagen att de borde förändra sin kropp för att vara värda något som det är att feta/tjocka personer får göra det? Du har ju påtalat flera gånger i det här kommentarsfältet att det är dåligt att vara tjock eftersom man blir sjuk av att det.”, skriver en annan.

Nataschja Blomberg, som bloggar och skriver krönikor som Lady Dahmer, håller dock inte med Almenäs.

”I en tid då varannan gymnasietjej bantar med extrema metoder, var femte sjuåring tycker att hon är för tjock och kvinnor generellt är så missnöjda med sina kroppar att de avstår från att bada, ha sex, njuta av livet – då tycker jag att det är anmärkningsvärt att många av er vägrar fundera på om ni har något ansvar i detta”, skriver hon i en kommentar på inlägget som Aftonbladet var först att uppmärksamma.

Jessica Almenäs svarar:

”Jag tycker det är ett problem när man lyfter fram en hälsosam livsstil där man tränar och äter hyfsat sunt (och då eventuellt får en mer tränad och smalare effekt av det) som hets och skuldbeläggande av andra kvinnor”.

FOTO: Ibl

 

 

SENASTE NYTT!