LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Janne Josefsson bryter ihop – tårarna i tv efter upptäckten om mamman

09 sep, 2022 
Janne Josefsson har en lång karriär som grävande journalist och har genom åren gjort otaliga granskande reportage i SVT.
Nu riktar han granskningen inåt och på den egna familjehistorien.
Efter en upptäckt om hans mor Elsa, brister Janne ut i gråt i en stark och känslosam intervju.
Annons
TV: Storbråket mellan Mona Sahlin och Janne Josefsson: ”vad vet du”Brand logo
TV: Storbråket mellan Mona Sahlin och Janne Josefsson: ”vad vet du”

Journalisten och SVT-profilen Janne Josefsson, 70, har en lång och gedigen karriär i bagaget. Han är kanske mest känd för att avslöja maktmissbruk i tv-programmen Striptease och Uppdrag granskning.

Trots att hans karriär har gått spikrakt uppåt, så har Janne Josefsson haft ett betydligt svängigare privatliv – med skilsmässor och en stor oro för sönernas trygghet i och med hans egen utsatta position.

För första gången gräver nu Janne i privatlivet och den egna familjehistorien. Nu berättar han om den hjärtskärande upptäckten som rör honom till tårar.

Janne Josefsson om viktiga reportaget: ”Sätter spår”

Janne gästar programledare Fredrik Önnevall, 48, i fredagens avsnitt av intervjuprogrammet Sverige!, som bygger på djupa möten med några av landets mest intressanta kulturpersonligheter.

Annons

Fredrik frågar Janne om vilket reportage som berört honom mest genom åren. När bilder från programmet Striptease rullar i bakgrunden, berättar Janne om granskningen av Europas människohandel som sändes år 2000.

Han berättar om en ung flicka vid namn Zussanna, som syns i inslaget, som bara var fjorton år vid tidpunkten.

– Det är klart att... Vi var ju där och intervjuade också hennes hallick som sa ”Om inte de här flickorna gör som vi säger, så dödar vi dem”. Det är ju väldigt rått. Det är klart att det sätter spår, berättar Janne för Fredrik i programmet.

Han berättar att han ofta tänker på de unga utsatta flickorna och att han dessutom fortfarande har kontakt med just Zussanna.

Här bryter SVT-profilen ihop efter upptäcken om mamman: ”Prostituerad”

Men det finns en annan anledning till Jannes starka känslor för Zussannas historia. Sedan en tid tillbaka gräver Janne nämligen inåt, i hans egen familjehistoria, eftersom han för tillfället jobbar med sin självbiografi.

Annons

– Många år senare upptäcker du att det fanns likheter med Zussanna och din egen mamma Elsa, säger Fredrik.

Janne tar ett djupt andetag. Han bävar för att prata om det som komma skall. Ögonen fylls med tårar som han försöker hålla tillbaka.

– Jag börjar gråta då, säger han med darrande röst och begraver ansiktet i händerna.

– Morsan var prostituerad. Hon bodde i trappuppgångar och blev tagen av polisen. Fy fan!, säger han.

Vidare berättar han att hon, trots hennes okända förflutna klarat sig ganska bra. Hon hade ett läshuvud och blev en av Sveriges första kvinnor i brevbärarkåren. Något hon var väldigt stolt över!

– Detta hade inte du någon aning om?, frågar Fredrik.

– Nej, nej, nej, nej. Hon gjorde ju inte det, eller jag tror inte hon gjorde det när jag levde. Jag läste ju det i handlingarna, så då är det klart att jag brister i gråt! Eller att [jag fick reda på att reds. anm.] min bror blev steriliserad på grund av kriminalitet, på 60-talet.

Janne avslutar den starka berättelsen om hans mor med att säga att hon stöttade honom i hans utbildning och vägen till journalisttiteln. Han torkar tårarna och mins barndomen med värme.

Se hela det känslofyllda klippet här nedan:

FOTO: SVT

Annons