J-O Waldner om missbruket: ”Spelade för 20-30 000 per dag"

Pingisstjärnan Jan-Ove Waldner har spelat bort minst 5 miljoner kronor. Vännerna med Björn Borg i spetsen ställde upp för att hjälpa honom på rätt köl igen.

Somliga har kallat Jan-Ove Waldner, 51, vår störste idrottare genom tiderna. I kortbyxor, med bordtennisracket har han tagit SM, EM, VM och olympiska medaljer och alltid sett ut som en snäll mammas pojke. Men han var spelmissbrukare. Tyst och försynt hade han fått giftet i blodet, den mara som rider lika svårt som alkoholism.

Han spelade i sin ensamhet och svenska staten var hallick. Det var hos Svenska Spel han brände sina pengar. På Lången och Trippel och allt annat vars övervinst, läs spelarnas förlust, till sist skulle hamna hos dåvarande finansministern Bosse Ringholm, 74. För om J-O vann i pingis, så förlorade han lika effektfullt i spel.

– Jag har nog spelat bort 5 miljoner genom åren, sa han efter att den pinsamma hemligheten uppdagats.

– Jag har mått väldigt dåligt.

Jan-Ove Waldner. J-O Waldner gjorde sin sista match i karri??ren f??r ??ngby Sp??rv??gen. Pingisligan. Bordtennis. The legend of table tennis played his last game in his career. He is Olympic champion and world champion. Sverige Sweden. Stockholm. Liljeholmshallen. 2016-02-11. PHOTO: HENRIK ISAKSSON/IBL IBL

J O Waldner spelade otroligt nog sin sista tävlingsmatch i pingis så sent som i februari 2016 då han var 50 år gammal.

De första bilderna vi minns av J-O Waldner var en liten och spinkig 15-årig kille som vann sitt första SM-tecken med pokerface. Det var 1980. Sedan vann han allt, blev en legendar inom sin sport, älskad, aktad, fruktad inte minst i Kina, där han betraktas som en gud.

J-O fick behandling en före detta spelmissbrukare som botats och berättade:

– Jag insåg redan 1993 att jag var illa ute. Men det blev bara mer och mer spel. Jag var ju proffs i Sverige och Tyskland, tjänade mycket.

Han kunde ofta satsa 10 000 kronor. Det kändes för honom som en tia för oss. Han tappade kontrollen. Bara ett fåtal kompisar kände till hans sjuka, och de som försökte varna honom lyssnade han inte på. Han satsade mer och förlorade mer:

– Under tiden i Tyskland kunde jag spela för 20-30 000 kronor på en dag. Det var Black Jack och roulette på kasinon.

jo-walder-skavlan

I kvällens “Skavlan” är J-O en av gästerna, men där pratar han inte om sitt spelmissbruk.

I Sverige blev det typiska svenska spel, som kan låta oskyldiga, men i sin helhet kan ruinera. J-O fick spela på kredit hos vissa ombud hos statliga Svenska Spel. Ett tag var han skyldig flera hundra tusen kronor. Hans egna bolag blev lidande. Han sålde eller gick i konkurs, allt för att kunna fortsätta spela.

Men 2003 satte J-O ned foten. Den fot som ömmade. Det var den han bröt samma vinter då han halkade omkull på Tomas Brolins, 47, krog i Stockholm. Då hans gamla mamma och pappa först fick veta sanningen om spelmissbruket blev de ledsna, men de litade på sin son. Men trots all terapeutisk behandling, fick han snart ett återfall.

– Jag spelade för 6000 kronor på trippel och jag förlorade varenda öre, konstaterade han.

JO Waldner och Tomas Brolin Golftävlingen Christos Masters på Kyssinge GK Augusti 2006 (c) Cecilia Österberg / IBL

Tomas Brolin var en av de kända vännerna som hjälpte J O ut ur missbruket och ut på golfbanan istället.

För att klara sig ur spelmissbruket för 14 år sedan tog J O hjälp av sina kända vänner Brolin och Björn Borg, 60.

– Nu måste vi hjälpa J-O. Ställa upp, skydda, ge honom kraft. Det är viktigt för mig eftersom jag alltid sett på Jan-Ove som en stor idrottsman, sa Björn då han bestämde sig för att göra allt i sin makt för att få pingisproffset på rätt köl igen.

Och det fungerade. Med hjälp av både kända vänner och rehabiliterade spelmissbrukare lyckades J O med konststycket at sluta spela bort allt han ägde.

AV: Sten Hedman

LÄS OCKSÅ: Gustaf Skarsgård om missbruket: ”Jag mådde verkligen inte bra”

Foto: IBL, SVT

SENASTE NYTT!