Gustaf Skarsgård om missbruket: "Jag mådde verkligen inte bra"

Gustaf Skarsgård berättar nu öppet om sitt tidigare missbruk där alkoholen gick över till knark som bara blev tyngre och tyngre.

Skådespelaren Gustaf Skarsgård, 35, hade länge problem med alkohol och droger, något han nu berättar om. Och för tre år sedan talade mamma My Skarsgård, 59, också ut om sitt svåra alkoholmissbruk.

Gustaf började dricka när han bara var 12 och röka cannabis när han var 16. Men snart gick han över till tyngre grejer. Vid 33 fick han nog och slutade helt. I dag är skådisen helt nykter.

– Jag kom till en punkt där jag insåg att jag verkligen inte mådde bra. Jag hade kört för hårt för länge. Det hade gått för långt. Jag tror jag gjorde det i tid, kanske i grevens tid, i ett läge innan jag hade förstört mitt liv, min karriär eller drivit bort folk som älskar mig, berättar Gustaf i P1-programmet “Katarina Hahr möter“.

Förändringen har gjort att han mår bättre psykiskt. Gustaf, som just nu spelar in nya avsnitt av tv-serien “Vikings”, är mån om att ta hand om sig själv med bland annat träning och meditation.

– Det blir inte riktigt jobbigt längre på samma sätt. Det kommer aldrig till de extremerna för jag utsätter inte min hjärna för de berg- och dalbanor av kemi som jag gjorde tidigare, säger han.

Gustaf Skarsgård berättar öppet om sitt tidigare missbruk.

Gustafs mamma, My Skarsgård, började missbruka alkohol 1998. Hon hade fått diagnosen livmoderhalscancer och använde spriten för att bedöva ångesten. Tio år senare, i samband med skilsmässan från maken Stellan, rasade allt samman. Hon hade nått botten och skrev in sig på en alkoholmottagning.

– Det var fantastiskt när skammen släppte och jag förstod att jag inte var ensam om mitt elände, berättade hon tidigare i Hemmets veckotidning.

I dag är också hon nykter och undervisar i alkoholkunskap.

– Det här ger mig så mycket glädje, jag har fått ett underbart liv!

My Skarsgård har också hon haft missbruksproblem.

Av: Lina Tidén Sundin, Pontus Varg
Foto: IBL