Hemma hos Denise Rudberg: "Här trivs jag och kan varenda gatsten"

Vägen tillbaka har varit krokig och brokig. Nu har Denise Rudberg parkerat sig och barnen i kvarteren där hon växte upp och kan varenda gatsten.

Slutet på ett flackande liv. Författaren Denise Rudberg, 43, har hittat hem i och med köpet av drömlägenheten i uppväxtens kvarter på Östermalm i Stockholm.

– Mina ”barndomshoods”, här trivs jag och kan varenda gatsten.

Denise älskar sin lägenhet på Östermalm. Foto: Malin Bondeson

Denise älskar sin lägenhet på Östermalm. Foto: Malin Bondeson

Vägen tillbaka hit har varit både krokig och brokig med villaliv i Saltsjöbaden strax norr om huvudstaden, en tid som bondmora långt ute på landet och pulsen mitt i New York.

– Fina förorten och även landet lockade av någon konstig anledning. Trodde jag skulle bli en sådan där harmonisk människa som älskar sitt hus och sin stilla, fridfulla omgivning men nej, det är inte jag helt enkelt. Mitt jobb som författare är så isolerat att jag behöver kunna öppna dörren och gå rakt ut i pulsen. Det kan jag här och det är så härligt.

MISSA INTE: 12 citat av Blondinbella vi bara vill glömma

Lägenheten som Denise fann på nätet fullkomligt flödar av ljus och har en takhöjd på 3.30 meter. Det var också det som fick Denise på fall och hon har nästan aldrig jublat så högt som när den äntligen blev hennes.

– Jag var mitt inne i skilsmässan och skulle vänja mig vid det här varannan vecka med barnen-livet. Då var det viktigt att vår bostad skulle kännas rätt. De ska ha riktiga rum och vi ska forma det här ihop till vårt hem. Annonsen bara stod där framför mig en dag. ”Sekelskiftes 4:a på 115 kvm med tre sovrum på Östermalm”. Det stod mitt namn på den och jag visste direkt att jag ville bo här.

Det stora sovrummet andas lugn och harmoni. Foto: Malin Bondeson

I den randiga fåtöljen kan Denise slå sig ner med en god bok. Kanske någon av hennes egna? Foto: Malin Bondeson

I andra änden av sovrummet står ett klädskåp i vintagestil... Foto: Malin Bondeson

...och där förvarar hon mycket skor. På dörren hänger en väska från Louis Vuitton. Foto: Malin Bondeson

Saccosäckar, förvaring och stege till sovloftet i ett av barnrummet. Foto: Malin Bondeson

Öppningen mellan vardags- och sovrum mot balkongen är favoritplatsen som bildar en trivsam social yta trots att det är olika rum. Bra när sonen Calle, 12, och dottern Loppsan, 10, bor här.

– Barnen hänger mycket i vardagsrummet och då kan det vara skönt kunna krypa upp i sovrummet och få lite egen plats men ändå ha kontakt med varandra.

MISSA INTE: Häntbloggen ryter till: Skärp dig, Madde! 

Våningen var relativt svårsåld då den saknar hiss och ligger på tredje våningen.

– Att du kommer in rakt in i köket var säkert också en faktor som många inte tyckte om men mig gör det ingenting, vi stormtrivs och personligen tycker jag det skapar lite härlig villakänsla, säger Denise.

Gott om plats för umgänge i det ljusa vardagsrummet där takhöjden är 3, 30 meter! Foto: Malin Bondeson

Gott om plats för umgänge i det ljusa vardagsrummet där takhöjden är 3, 30 meter! Foto: Malin Bondeson

Just nu är hon aktuell i SVTs serie “Deckarna” där hon och andra kända svenska kriminalförfattare samlas på en gård i Värmland och löser mordgåtor. I höstas kom hennes senaste roman i “elegant crime”-genren ”Mellan fyra ögon” (Forum) och den har likt hennes tidigare böcker blivit till vid det lilla arbetsbordet.

– För mig funkar det jättebra att skriva och jobba hemifrån. Jag är ordningsam av mig och har min lilla skrivarhörna där jag sitter, sedan när arbetsdagen är slut stänger jag datorn, skjuter in stolen och då är det stopp helt enkelt. Disciplin och ordning tror jag är A och O om du ska lyckas.

Köket går i stramt vitt och svart med inslag av rostfritt. Foto: Malin Bondeson

Köket är det första man möter när man stiger in i lägenheten. Foto: Malin Bondeson

Här vid matplatsen har Denise många härliga middagar. Foto: Malin Bondeson

Denise håller det simpelt, vilket ger en clean och fräsch feeling. Foto: Malin Bondeson

I vardagsrummet är det sobra nyanser som gäller. Foto: Malin Bondeson

Denise skrivarhörna. Här skapas det många böcker... Foto: Malin Bondeson

Bokens förord lyder ”Till Henrik – för att du gör mig lycklig” och föranleder givetvis en försynt fråga om nya kärleken och särbon Henrik Blomquist, 44, har någon egen liten hylla eller garderob i hemmet?

– Absolut inte, ha ha!

MISSA INTE: 17 värsta bröllopsfotografierna – någonsin

Svaret kommer fort och Denise förklarar att hon heller inte har någon hylla eller låda hemma hos Henrik, även om de tillbringar all tid tillsammans när hon inte har barnen.

– Jag känner verkligen att jag är i ett skede i livet där det här fungerar alldeles utmärkt. Jag och Henrik är särbor, vi lägger oss inte i varandras hem och vi är jättejämna med att vara lika mycket hos båda två. Om det är något jag kommit fram till så är det att det inte alltid behöver vara den här normen att vi ska bo ihop hela tiden som är den riktiga. Nu funkar det här för mig vilket gör mig superlycklig.

4 inredningstips från Denise:
1. Bort med onödiga saker och städa undan. Jag var oerhört pedantisk som barn och kämpar på för att försöka hålla liv i det draget fortfarande.

2. Ängslighet i inredning är det värsta jag vet och det är tyvärr något som väldigt många inredningsintresserade lider av. En köpt stil är så dödligt trist, satsa på det du tycker är snyggt i stället och stå för det.

3. Ibland får man släppa inredningshetsen och gilla läget. Nej, jag tycker inte köksgolvet är särskilt snyggt men inte tillräckligt fult för att försvara en kostsam renovering.

4. Blocket säger jag bara! Jag och min exman var grymma på att fynda på Blocket. Hittat mycket fint från Svenskt Tenn och annat där. Köp, klä om, gör ny bordsskiva, måla. Roligt och fyndmässigt väldigt bra.

Av Maria Roswall

Mer hemma hos:

Hemma hos Ulf Wagner: “Det är Ingalill som har touchen”

Hemma hos svenska Suzanne Saperstein: “Jag bytte jättepalatset mot en hyresvilla”

Hemma hos Per Hallberg: “Här finns allt vi kan önska”

Hemma hos Carl Jan Granqvist: “Bukowskis katalog är min pornografi – på riktigt”

SENASTE NYTT!