Hemma hos Per Hallberg: "Här finns allt vi kan önska"

Skandinaviskt, ljust och öppet. Men det krävdes mycket jobb för Hollywood-svensken Per Hallberg och hustrun Holly att få allt som de ville.

Per Hallberg, 56, är uppvuxen strax utanför Borgholm på Öland. Han kom till Hollywood för trettio år sedan och har där etablerat sig som en av världens främsta ljudtekniker.

Per är belönad med tre Oscars-statyetter för bästa ljudproduktion, senast för James Bond-filmen ”Skyfall”, och han avslöjar för tidningen Hänt i Veckan att mer är på gång:

– Nästa vecka flyger jag till London för att träffa James Bond-regissören Sam Mendez och de övriga i filmteamet.

Per och Holly med hunden Frida vid poolen i direkt anslutning till huset som de renoverat mestadels på egen hand. Foto: Thomas Engström

Per och Holly med hunden Frida vid poolen i direkt anslutning till huset, som de renoverat mestadels på egen hand. Foto: Thomas Engström

Per och visar oss runt i huset på Vista Drive i Malibu som han och hustrun Holly köpte 2000. Beläget på en kulle erbjuder hemmet en magnifik utsikt över Stilla Havet.

När Per och Holly första gången såg villan var det väldigt annorlunda, ”grannskapets fulaste”, som Per uttrycker det. Makarna insåg emellertid dess potential.

– Allt var mörkbrunt, det var små rum och draperier och grejer överallt, minns Per.

Han berättar hur de gick genom huset, kom ut i trädgården och först då insåg möjligheterna.

– Jag viskade till Holly: Säg inget till mäklaren, låtsas som ingenting, men det här huset ska vi köpa.

Bruno Mathssons vilstol Pernilla i fårskinn ståtar i rummet där enorma fönster skiljer ute från inne, medan solen sänker sig i Stilla havet. Foto: Thomas Engström

Makarna genomförde sin dröm om ett modernt och funktionellt kök med gott om plats. Foto: Thomas Engström

Runt matbordet står Hans J. Wegners Y-stol samt en Tripp trapp trull-stol från danska Stokke. Foto: Thomas Engström

Per med två av tre Oscar-statyetter som samsas om utrymmet med ett antal BAFTA-priser. På nedre hyllan flera exemplar av utmärkelsen Golden Reel och i mitten pris från svenskamerikanska handelskammaren. Foto: Thomas Engström

På sängen tronar kuddar signerade svenska glaskonstnären Ulrika Hydman-Vallien. Foto: Thomas Engström

Musiken är ett stående element, förstås, i Pers liv. Foto: Thomas Engström

När paret väl flyttat in lät man göra en grovstädning och måla allting vitt, i övrigt gjordes till en början inga förändringar. De ville ”bo in” sig i huset och känna efter vad som skulle ändras och hur det skulle ske så att man inte gjorde något förhastat. Processen tog närmare fyra år.

– Under den här tiden funderade vi och gjorde skisser som en arkitekt gjorde om till riktiga ritningar. Grundtanken var att vi ville ändra på allt dåligt och öppna mot naturen och utsikten. Vi ville ha mer öppna ytor och ett bra kök. Huset skulle vara funktionellt, som ett verktyg, det behövde inte vara så stort, berättar Per.

När ritningarna var klara kontaktades olika byggföretag, men snart uppstod problem:

– Det blev alldeles för dyrt och firmorna började komma med förslag på saker vi skulle välja bort i vår ombyggnad, säger Per.

– Men vi ville inte kompromissa, inflikar Holly, som nu i praktiken blev byggledare för projektet.

https://www.youtube.com/watch?v=PXYFGV_5X2s

Per har tidigare arbetat som snickare i Sverige, så han är händig. Dessutom hade svärfar Walter ”Woodie” Wood stor erfarenhet av att bygga och renovera hus.

– Så vi gjorde det själva, jag fick sätta på mig snickarbältet under kvällar och helger. Ibland hyrde vi in hantverkare till extra komplicerade saker, berättar Per.

Familjen bodde först hos några grannar men bodde sedan under närmare ett och ett halvt år i en husvagn på gatan utanför huset.

– Ett riktigt äventyr och en utmaning men vi klarade det. Grannarna undrade nog vad vi höll på med, vår dotter Svea var en baby på 1,5 år då, säger Holly.

Den nya bostaden växte fram och under tiden hann man ändra och göra det funktionellt så att det skulle passa familjen.

– Egentligen tror jag det blev bättre att vi gjorde det själva, nu fick vi det precis som vi ville ha det. Vi använder allt utrymme i huset och har specialanpassat det efter våra behov. En del undrar till exempel varför vi har en så pass stor cementplatta i trädgården i stället för gräs men vi vill kunna ha midsommarfest för 60 till 70 personer, allt är anpassat efter oss, säger Per.

Huset är omkring 224 kvadratmeter stort och den välkomnande samt moderna planlösningen i kombination med utsikten har faktiskt blivit lönsam för familjen Hallberg.

Holly fick se sig själv agera byggledare under den långa renoveringen. Foto: Thomas Engström

Grön mosaik, stor spegel och marmor i det lyxiga badrummet. Foto: Thomas Engström

Den blå barnstolen kommer från Pers farmor. Mot slutet av livet satt hon på den när vedspisen skulle tändas. Foto: Thomas Engström

Hallen är majestätisk och fylld av konst. Foto: Thomas Engström

Frida vilar ut i en vilstol, hon är en blandning av cocker spaniel och pudel – också kallad cockepoon. Foto: Thomas Engström

Stjärnor som Rihanna, 26, Jonah Hill, 30, och Cindy Crawford, 48, har fotograferats här och tv-serien ”Californication” har haft bostaden som inspelningsplats.

– Vi får förfrågningar ganska ofta om att hyra ut vårt hem och snart ska de spela in något slags träningsvideo här.

Möblerna, tygerna och konsten bidrar till en skandinavisk känsla. Soffbordet kommer från Asplund, kuddarna i soffan från Svenskt Tenn och en Bruno Mathsson-fåtölj i vardagsrummet ger en hemtrevlig känsla.

– Jag har en inredningsbutik i Venice och är mycket intresserad av skandinavisk design så det är inte bara Pers förtjänst att det är så mycket nordiska möbler och saker här, säger Holly med ett leende.

– Och vi sover i en Dux-säng och jag bär Björn Borg-kalsonger, ibland tror jag vi är mer svenska än svenskarna själva, säger Per med ett skratt.

Av Staffan Erfors
Foto Thomas Engström

Gillar du våra hemma hos-reportage? Missa då inte de här:

Kolla in Lindsay Lohans nya superlya – utsikten är makalös

Hemma hos Carl Jan Granqvist: ”Bukowskis katalog är min pornografi – på riktigt”

Spana in Michael Douglas och Catherine Zeta-Jones nya lyxkåk

SENASTE NYTT!