Idol 2023 marknadsföring banner

Helena af Sandeberg om kärlekslivet, familjesorgen och tv-serien Deg

23 sep, 2021 
AvAnna Shimoda
AvHans Shimoda
Helena af Sandeberg.
Möt Helena af Sandeberg i en öppenhjärtig intervju.
✔︎ Bryter tystnaden om svåra familjesorgen: ”Väntar alltid på nästa katastrof”.
✔︎ Nya kärleksbeskedet – efter skilsmässorna: ”Har väldigt mycket kärlek”.
✔︎ Nya tv-serien med Bianca Kronlöf: ”Väldigt spännande”.
Annons
Svenska kändisar då och nu - så såg de ut som barn
Svenska kändisar då och nu - så såg de ut som barn

Helena af Sandeberg, 50, är just nu aktuell i SVT-serien Deg.

Hon har utsetts till Veckans kex i Aftonbladet Klick! som produceras av Hänt-redaktionen.

✔︎ Det här är Helena af Sandberg

Fullständigt namn: Helena Beata Maria af Sandeberg.
Ålder: 50.
Bor: i Stockholm.
Familj: Barnen Alfred och Ava.
Gör: Skådespelare.
Aktuell: Som Malou i tv-serien Deg på SVT. Teaterpremiär på pjäsen Ex den 30 september. Är med i Bröllop, begravning och dop som har premiär i november.

Grattis, Helena! Du är Veckans Kex!

– Tack! Det gör mig väldigt glad, just för att jag inte känner mig så kexig. Det muntrar upp. En liten klapp på axeln, något en ensamstående yrkesarbetande mamma kan behöva.

När vi hörde av oss så sa du att du verkligen inte kände dig som ett kex?

– Det är väl inte så konstigt. Jag har två barn, bor själv och jobbar som en slav. Jag är allt annat än kexig. Jag har två exmän som är väldigt fina fäder, så jag är inte ensam, men det är ändå rätt slitigt.

När känner du dig som allra kexigast?

– När jag får en chans att ta på mig en klänning och få lite smink i ansiktet, då kanske. Jag tycker det är kul att känna sig fin när man går ut, och i mitt yrke får jag då och då chansen att gå på exempelvis Guldbaggen, där vi brukar ses. Det är väldigt roligt, kanske för att få vara glamorös är en mycket liten del av att vara skådespelare.

Annons

Helena om tv-serien Deg

Tv-serien Deg hade premiär nu i augusti på SVT – vad vill du säga om den?

– Det är jag och Bianca Kronlöf som spelar huvudrollerna. Det var väldigt kul. Nu får vi hoppas att publiken gillar den. Det är drama och spänning, men det finns också humor. Jag blev kontaktad för flera år sedan om den här rollen och det är kanske det bästa tv-manuset jag har läst. Det är bland det roligaste jag har gjort under hela min karriär och Malou är en väldigt spännande roll. Hon är mycket, hon är galen, jobbig, snäll och på ruinens brant, men hittar sedan 47 miljoner kronor.

Bianca Kronlöf och Helena af Sandeberg.
Helena med Bianca Kronlöf.

Hur var det att spela mot Bianca Kronlöf?

– Vi kände inte varandra innan, men det var jättekul och vi kom väldigt bra överens. Jag tycker så mycket om henne.

Annons

Vad ska du göra annars i höst?

– Jag har teaterpremiär på pjäsen ”Ex” den 30 september, den repeterar jag nu. En av Tysklands största dramatiker och regissörer sätter upp den på Riksteatern där jag gör en av huvudrollerna. Sedan är jag med i Colin Nutleys film ”Bröllop, begravning och dop” som har premiär den 19 november, så det är jävligt mycket nu.

Det låter som det rullar på för dig?

– Det är roligt och tursamt efter dessa pandemiår, att ha så mycket jobb och kunna genomföra dem.

Hur har pandemin varit i övrigt för dig?

– Jag har haft en väldigt tur. Våren 2020 var det en grej jag fick hoppa av, annars har jag jobbat. Jag filmade ”Deg” hela förra hösten och sedan spelade jag teater, så det har inte varit synd om mig under den här pandemin.

Helena af Sandeberg med barnen Alfred och Ava.
Helena med barnen Alfred (2018) och Ava (2019).

Vi noterade att du fyller 50 snart? (När den här intervjun trycks har Helena redan fyllt år, reds anm.)

Annons

– Åh nej! Jag är ingen födelsedagsperson. Jag har aldrig någonsin haft en födelsedagsfest. Jag blir blyg, det kan man fan inte tro, men jag är med mina barn istället. Jag vill inte stå i centrum, det gör jag så mycket i jobbet ändå. Förlåt, jag låter skittråkig. Jag kommer antagligen gå till jobbet som vanligt den dagen.

Så då är du inte heller pepp på att fylla siffran 50?

– Man ska komma ihåg att alternativet, att inte fylla 50 är betydligt sämre än att fylla. Det måste man verkligen komma ihåg.

Helena om mammans död

Hur ser du på att åldras – både som kvinnlig skådis och privat?

– Att åldras i branschen är inte lätt, speciellt som kvinna. Det premieras att vara ung kvinna i vår bransch, samtidigt håller det på att förändras, just nu har jag väldigt mycket att göra. Men det är en kamp att inte försöka vara tio år yngre än vad man är. Jag driver exempelvis egna projekt och vi är fler och fler som gör det.

Annons

– Som människa blir man klokare, men också fulare, haha! Man får ta det onda med det goda. Eftersom min mor blev sjuk och gick bort i cancer när hon var 45 år så är jag alltid medveten om att varje år är en gåva.

Så en rynka här eller där ska man alltså inte hänga upp sig på?

– Nej, det ska man fan inte hänga upp sig på.

✔︎ Pest eller kolera

◼️ Aldrig mer få stå på scen eller aldrig mer få stå framför en filmkamera?
– Åh! Måste jag välja? Okej, aldrig mer få stå på scenen.

◼️ Aldrig mer få åka utomlands eller aldrig mer få ta ett glas bubbel?
– Jag väljer bort bubblet, jag måste få åka utomlands. Men det gör ont att välja bort bubblet för det är härligt. Men att inte få åka till Paris… Det står jag inte ut med.

◼️ Att äta pölsa varje morgon eller springa helnäck runt kvarteret?
– Båda är så äckligt så det är helt sjukt, men jag väljer ändå pölsa för jag har ju skam i kroppen!

Om vi ska återgå till din mamma måste det ha varit fruktansvärt?

– Det är den händelse i mitt liv som har påverkat mig mest av allt förutom mina barns födelse. Den har präglat mig. Hon var sjuk i så många år, från att jag var 12 år tills hon dog. Det sätter sina spår, jag är en orolig själ.

Du är ju äldre nu än vad hon var när hon gick bort?

Annons

– Ja, men det är inte lika farligt för mig nu, det var värre när jag var yngre. Men det har gjort att jag alltid väntar på nästa katastrof. Jag fick mycket oro av det där, det påverkade mig på djupet. Det värsta kan alltid hända.

Helena om kärlekslivet efter skilsmässorna

Har det sakta blivit bättre?

– Nej, det har det inte. Min oro är något jag slitit med i hela mitt liv, men jag försöker hantera den på olika sätt. Jag är dock bra på att njuta av livet, just för att jag vet att man inte kan räkna med att få vara kvar. Det är både bra och sorgligt.

Du har sagt att du tycker du är en bra skådis och ”man kan få en roll för att man är söt en gång, men inte 250 gånger”. Det är härligt kaxigt och kul?

– Ja, men så är det ju. Om man jobbar så mycket, så är det klart att man är bra. Sedan är tvivlen ens eviga följeslagare ändå. Som skådespelare har man alltid det, speciellt inför en premiär som nu, då undrar man om man är en bra skådis. Men konkret så är vi kvinnor sämre på att säga ”jag kan” än män. Och jag har gjort i princip 50 film- och tv-roller och lika många på teatern och dem har jag inte fått för att jag är en söt tjej.

Helena af Sandeberg med sina ex Eagle-Eye Cherry, Alexander Mørk-Eidem och Fredrik Lycke.
Helena med sina ex Eagle-Eye Cherry, Alexander Mørk-Eidem och Fredrik Lycke.

Du har varit med i en video med George Michael, berätta?

– Om man ska se mig så måste man vara snabb. Men det här var på 90-talet när jag bodde i New York och gick en skådespelarutbildning där. Då var jag söt, men det är ingen Emma Sjöberg-insats. Han gjorde en video till låten ”Killer Papa” och jag spelar en hippietjej och en transa, ”Lady Bunny”.

Annons

Du är – citat – ”bra på att vara skild”?

– Det skulle jag säga. Jag har en bra relation med båda mina exmakar. Det är faktiskt sant och det beror inte bara på mig utan på dem och mig. Jag är ganska bra på att släppa taget om det som var, vi har valt barnen. I början var det kanske lite ansträngande, men nu är det bra. Jag tycker väldigt mycket om dem båda två.

Hur ser kärlekslivet ut?

– Haha! Det är jävligt bara ingenting. Jag är inte en dejtingtjej. Jag väntar på den stora kärleken och den måste ”bara hända” för mig. Det kan man inte forcera. Men jag har väldigt mycket kärlek i mitt liv så jag klarar mig ändå.

Tinderdejtar du något?

– Nej, det måste uppstå i verkligheten på något sätt. Men jag är väldigt självständig och jag har det väldigt bra. Händer det så händer det, men det är ingenting nu.

Vill du träffa någon?

– Ja, det vore väl roligt om det är något bra. Men jag vill inte bara träffa någon utan jag vill träffa Han med stort H.

Foto: TT

Annons