LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Hasse ”Kvinnaböske” Anderssons karriär i fara – efter sjukdomskampen

01 jan, 2021 
Joni Nykänen
Hasse ”Kvinnaböske” Andersson och frun Monica.
Möt Hasse ”Kvinnaböske” Andersson i en öppenhjärtig intervju.
✔︎ Tuffa sjukdomskampen ihop med frun Monica.
✔︎ Tvingas flytta från drömhuset – efter 25 år: ”Släpps inte in”.
✔︎ Därför nobbar han Melodifestivalen.
Annons
Allt om Hasse AnderssonBrand logo
Allt om Hasse Andersson

Det är en ömsom sorgen, ömsom glad, Hasse Andersson, 72, som Hänt pratar med.

Han är countryartisten som på senare år också har blivit en av barnens absoluta favoriter efter att ha medverkat i Melodifestivalen som både artist och programledare. Att det häromåret dessutom visade sig att han fanns i Sommarskuggan-dräkten höjde hans status ännu mer bland barn.

Men efter mars 2020 ser tillvaron helt annorlunda ut.

Hasse och frun ska sälja huset i Florida

– Allting har ju tagit slut. Sedan i mars månad har jag gjort en spelning inför publik och en streamad konsert. Sedan lite tv och lite radio. Det känns trist och drabbar ju oss alla, säger han och förklarar att när han och frun lämnade huset som de äger i West Palm Beach, Florida för Sverige så har de i stort sett bara varit hemma.

– Vi har handlat. Men då med handskar, mask, munskydd, vi spritar händerna och så. Hittills har vi klarat oss och är glada för det eftersom både Monica och jag är riskgrupp.

Annons

✔︎ Det här är Hasse ”Kvinnaböske” Andersson

Yrke: Musiker.
Ålder: 72.
Familj: Frun Monica Forsberg. Döttrarna Lisa och Jenny. Styvdottern Maria och fostersonen Jim. Barnbarn. Hunden Gulli (finsk lapphund).
Bor: Villa i Ängelsbäck på Bjärehalvön i Nordvästra Skåne.

Hasse förklarar att han har både diabetes och pacemaker. Monica har en dålig lunga.

– Men det går inte någon nöd på oss. Vi försöker hitta på grejer som muntrar upp. Nyligen hade vi glöggfest med grannarna utomhus här på gården. Vi ska också fira ljuset då det vänder och går mot ljusare tider. Även detta med grannarna. Vi samlas och grillar korv ute. Man får hitta på grejer så att man inte deppar ihop på något sätt.

Hur ser julfirandet ut?

– Varje år har familjen kommit hit på förmiddagen för gröt och skinksmörgås. Vi har önskat varandra god jul och sedan har var och en gått till sitt. I år tänkte vi hur vi skulle göra men nu är planen att de kommer hit men då äter vi gröten utomhus. Sedan äter vi skinkmacka och därefter går var en och en till sig. Man får inte sluta leva men man får göra så bra man kan. Men klart man saknar bekantskap och att få krama sina ungar och barnbarn. Det är som det är och man hoppas på bättre tider.

Annons

Hasse har spelat in en jullåt tillsammans med Eva Rydberg som Monica har skrivit texten till. Han själv skrev musiken.

– Eva och hennes familj sjöng in den och sen jag. Världens bästa jul heter den. Eva tyckte att det skulle vara kul om vi hade ett roligt projekt tillsammans. Och vi har känt varandra i många år nu.

Låtskrivaren Monica Forsberg och Hasse Andersson har varit gifta i snart tre decennier.

Hur går ni tillväga för att få relationen att hålla?

– Jag tror att det viktiga är att man kan leva tillsammans i vardagen och att man kan skratta tillsammans. Respektera och stötta varandra. Vi har det ju fruktansvärt bra, Monica och jag. Vi trivs jättebra med varandra och lever ett priviligierat liv men det gäller att ta hand om det också. Vi har samma grundsyn på livet och på att man ska försöka ta hand om varandra och sina medmänniskor, ställa upp och göra positiva saker. Det är roligt och lättare om man har samma uppfattning. Då flyter det på jättebra.

Annons

– När vi jobbar med barn försöker vi göra positiva saker. Andemeningen är att man ska bry sig om varandra, naturen och man ska vara snäll. Det behövs för det är en rätt så tuff värld med alla tv-spel som innehåller så mycket våld. Så vi försöker vara en motvikt.

Hasse och Monica har haft huset i USA i 25 år.

Längtar ni tillbaka?

– När det har varit så här tråkigt, dimmigt och man inte har sett solen på en månad så längtar man till Florida. Men vi blir inte insläppta. Det går inte. Jag tror att tiden med huset är över och vi har bestämt oss för att så småningom sälja det.

På grund av coronakrisen?

– Ja, sen börjar vi bli äldre. Det är långa resor med ansvar när man har hus. Det ska ju skötas. Var sak har sin tid.

Framtidsplaner efter corona?

– Så fort som det lättats på restriktionerna och faran är över så tror jag inte vi kommer jobba så tufft som vi har gjort innan. Det har vi förstått. Det här har lärt oss att vi ska ta tillvara på den tiden vi har. Hela sommaren har vi påtat i trädgården och vi har planterat och vi har levt här hemma. Vi har aldrig haft så fint i trädgården som vi har nu. Inför julen har vi pyntat och grejat. Det kommer att ta en hel månad att ta ner allt vi satt upp. Det är mysigt att göra så. Vi har lärt oss att det inte är dumt att kunna leva vanligt liv och inte alltid vara ute på vägarna. Det kommer att bli så att vi kommer ta spelningar vi tycker är kul i mindre sammanhang. Så man kan åka hem på kvällen.

Annons

Det finns ett före och efter corona i din karriär?

– Absolut. Vi är så pass gamla att vi kan unna oss att ha det lite bra.

Melodifestivalen frågade Hasse ifall han ville delta i tävlingen under våren 2021.

– Men jag är färdig med det. Jag tackade nej. Jag har inget mer att bevisa. Det gick jättebra att tävla och att vara programledare. Nu har jag gjort det. Det är dags att släppa fram de yngre förmågorna. Det är deras tur.

Foto: TT.

Annons