LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Så gick det sen för miljonvinnarna i Bingolottos uppesittarkväll

23 dec, 2020 
Ola Brising
Bingolottos programledare Lotta Engberg och några av miljonvinnarna.
Varje år ser vi dem kamma hem storvinster under Bingolottos uppesittarkväll. Men hur gick det egentligen för miljonvinnarna?
✔︎ Vann största vinsten genom tiderna, 32 miljoner kronor – bryter tystnaden.
✔︎ Helvetet efter storvinsten: ”Fruktansvärt jobbigt”.
✔︎ Slängde vinstlotten – berättar allt om dramat.
Annons
Fem kändisbarn som är beräknade 2021Brand logo
Fem kändisbarn som är beräknade 2021

Hänt har sökt de lyckliga vinnarna – och frågat vad de har gjort med sina miljoner.

Så gick det sen för miljonvinnarna i Bingolottos uppesittarkväll
Programledarna Stefan Odelberg och Lotta Engberg.

✔︎ Markus Björklund, 34, Njurunda, 1 miljon kronor, 2019

Maskinföraren Markus från Njurunda utanför Sundsvall kör skogsmaskiner till vardags och har alltid älskat bilar, och framför allt gamla amerikanare, riktiga raggarbilar för finsmakare.

– Förut hade jag en Impala, 1968, cabriolet, men nu har jag bytt bil. Jag köpte en entusiastbil, en gammal amerikanare, en Chevrolet Bel Air från 1956, berättar Markus för Hänt.

Markus Björklund.

Orsaken till att han kunde göra det var att han förra året vann en miljon kronor på Bingolotto. Något som först verkar ha varit svårt att ta in.

Annons

– Man vart väl lite paff först. Det var inte så att det kändes så bra på en gång, men sen när man hade hunnit fundera, nån timme efter, när man förstod vad som hade hänt, då var det jädrans skönt, förklarar Markus.

Att han började med att lägga pengarna på ett nytt häftigt vrålåk kom nog inte som någon chock för hans närstående, men Markus har även använt vinstpengarna till en del andra skojiga saker säger han. Dessutom har han fortfarande kvar en del av vinsten:

– Det är ju bra att ha en liten buffert.

Självfallet fortsätter Markus spela Bingolotto varje vecka, och förhoppningen är att ha turen att vinna en miljon kronor ytterligare en gång.

- Jajamen. Det håller jag tummarna för, att jag ska vinna igen, säger Markus.

Så gick det sen för miljonvinnarna i Bingolottos uppesittarkväll
Helen Berntzon.

✔︎ Helen, 54, & Tony Berntzon, 55, Anderstorp, 1 miljon kr, 2015

Makarna Berntzon från Anderstorp råkade slänga en lott i pappersåtervinningen.

Annons

– Jag rättade min lott på nätet. Då såg jag bara att jag vunnit 20 kronor på något sms-spel. Det var jag inte intresserad av, så jag slängde lotten i pappersåtervinningen, berättade Helen för Aftonbladet efter att ha tagit hem storvinsten 2015.

Men dagen efter fick hon ett samtal från Bingolotto:

– Eftersom vi prenumererar på lotter kunde de se att vi vunnit ett finalspel och skulle få vara med i tv. Det hade jag missat. När jag berättade att jag slängt lotten sa de att jag var tvungen att leta fram den direkt.

Det isade till i Helen. Hon var nämligen inte hemma, och hade ingen aning om lotten försvunnit till återvinning eller inte:

– Jag ringde till min man som fick åka hem och kolla. Det visade sig att vi hade lotten kvar. Innan jag fick reda på det var det väldigt jobbigt, säger Helen.

Hon genomförde sedan spelet i Bingolottos studio och vann en miljon kronor.

Året därpå, hösten 2016, berättade hennes make Tony för Aftonbladet vad de hade använt pengarna till i samband med 25-årsjubileumet för tv-programmet:

Annons

– Vi har rest upp nästan varenda krona. Ungarna fick givetvis också lite pengar. Vi har varit i Mexiko, New York och Los Angeles, Prag och nu har vi bokat en resa till Aruba som blir den sista för dessa pengar.

Så gick det sen för miljonvinnarna i Bingolottos uppesittarkväll
Fredrika Jäsperi.

✔︎ Fredrika Jäsperi, 27, Högsjö, 1 miljon kronor, 2014

Fredrika från det lilla brukssamhället Högsjö beskriver, i en film Bingolotto sände i fjol om tidigare vinnare, hur hon kommer från en arbetarklassfamilj och aldrig har varit van att ha mycket pengar. Här fick vi även en bild av att Fredrika älskar att träna och bland annat utbildad sig till personlig tränare efter storvinsten. Men pengarna har hon använt till bra mycket mer än så. När Hänt pratar med Fredrika berättar hon:

– Jag köpte både husvagn, en bil och ett hus för pengarna, förutom att jag har investerat lite av det, förutom att jag utbildade mig till personlig tränare och massör.

Annons

Under ett par år hade hon en egen firma som personlig tränare och massör, men efter ett tag kände hon att det var svårt att livnära sig på i lilla Högsjö. Så istället utbildade sig Fredrika då till beteendevetare.

– Nu jobbar jag som kurator inom rättspsykiatrin. Det går bra och är jättekul, låter nog för många tuffare än vad det egentligen är, säger hon.

Hon spelar inte heller Bingolotto varje vecka längre. Hon tröttnade väl lite grann på det, kände att hon hade viktigare saker att göra, även om hon tycker det är roligt de gånger hon väl köper en Bingolott och sätter sig framför tv:n:

– Och jag ska i alla fall spela nu på uppesittarkvällen. Det ska bli kul.

När hon är ledig från jobbet på rättspsyk, så gillar annars Fredrika att vara hemma och ta hand om djuren på sin och sambons lilla gård.

– Jag håller på mycket med mina höns när jag är ledig. För på gården som vi köpte har vi egna höns, och de är lite av ett fritidsintresse för mig.

Så gick det sen för miljonvinnarna i Bingolottos uppesittarkväll
Kjell Eriksson.

✔︎ Kjell Eriksson, 65, Mölndal, 1 miljon kronor, 2019

När sambon behövde resa bort på nyårsafton 2018 var Kjell Eriksson, 63, ensam hemma med hunden. Han bestämde sig då för att fira in det nya året med att spela Bingolotto. Något han aldrig gjort tidigare.

Annons

– Det här var första gången i mitt liv som jag köpt Bingolotter. Jag har sett sekvenser av programmet, men aldrig köpt lotter förut, förklarade Kjell Eriksson för GT.

Tittarna kunde ringa in och vara med och tävla om en miljon kronor och Kjell gjorde det:

– Jag tänkte att jag prövar och ringa. Jag ringde sju-åtta gånger och då kom jag fram och fick lämna mina uppgifter. Det var vid tio-tiden.

Men i takt med att det nya året närmade sig började det smälla allt mer utanför lägenheten. Kjells fokus skiftade från tv-apparaten till den oroliga hunden. På tolvslaget befann de sig båda på bostadens mest ljudisolerade plats: i duschen.

– När jag gick ut ur duschen hade jag ett missat samtal. "Vem var det", tänkte jag. Sedan ringde det igen och då var det Lotta och Rickard som ringde upp och pratade på. Jag tänkte: Det är inte sant, minns Kjell.

Han blev därmed den första miljonvinnaren i Sverige år 2019:

Annons

– Att de skulle ringa mig efter att jag köpt en lott för första gången fanns inte i min värld.

På frågan vad han skulle göra med vinsten svarade Kjell att han tänkte fortsätta "ha samma mössa och samma jacka som förut", men att han skulle köpa en grävmaskin till ett byggprojekt som familjeföretaget, där han är fastighetsförvaltare, var involverade i. Men frågan är om inte pengarna räckte till lite mer än bara en grävmaskin, för i november 2020 flyttade han ifrån lägenheten i Mölndal till en villa i Härryda.

Så gick det sen för miljonvinnarna i Bingolottos uppesittarkväll
Tex Williamsson.

✔︎ Tex Williamsson, 29, Oskarshamn, 1 miljon kronor, 2017

Tex är ishockeymålvakt och spelade i Leksand då han vann en miljon kronor under uppesittarkvällen för Bingolotto 2017. Han var på väg hem till sin mamma i Gnosjö för att fira jul då han med sambon svängde in på macken i Lammhult och köpte sin vinstlott.

Annons

Han fick bingo, ringde in till programledaren Lotta Engberg, fick spela Färgfemman och vann sedan en miljon kronor skattefritt.

– Det är helt sjukt… det kom en hel del telefonsamtal på kvällen och det har haglat in sms… Man har ju alltid funderat på vad man ska göra om man vinner mycket pengar, men när man väl gör det så vet man faktiskt inte vad man ska göra, sa han till Sportbladet två dagar efter vinsten.

Ett år senare berättade Tex för Expressen vad han bränt vinstpengarna på.

– Jag och min sambo reste till Maldiverna. Sen köpte vi ett hus i de småländska skogarna. Och så köpte jag mig en leksak – en motorcykel. Det var väl en sämre investering, sa han.

Hänt har försökt nå Tex utan framgång. Han spelade förra säsongen med IK Oskarshamn i SHL, Sveriges högsta liga i hockey. Kommande säsong spelar han med Modo i Hockeyallsvenskan, näst högsta ligan.

✔︎ Största vinnaren genom tiderna, 31,5 miljoner kronor, 2002

Men det kan också finnas rejäla avigsidor med att vinna rejäla storvinster. Kvinnan som vunnit mest pengar genom tiderna på Bingolotto kommer från Västra Götaland och kammade hem hela 31,5 miljoner kronor 2002, men när Hänt pratar med henne idag säger hon att hon varken vill synas med namn eller bild i artikeln.

Annons

– Det har varit så fruktansvärt jobbigt, för jag har fått så väldigt mycket, säckvis med tiggarbrev, och det ringde på telefonen hela tiden. Jag kunde knappt gå utanför dörren första året för att det var en sån väldig uppståndelse. Journalisterna från GT och Aftonbladet ringde natt och dag och ville ha reda på varenda steg jag tog.

Hon fortsätter:

– Jag är så glad att kunna röra mig anonymt igen, och vill inte att det där ska komma upp till ytan igen. Det finns så mycket avundsjuka människor och tiggare. Jag hade aldrig kunnat drömma om att det var så innan jag vann.

Avslutningsvis vill den anonyma storvinnaren inte berätta exakt vad hon har gjort med alla pengar hon vann, eller hur mycket av dem hon har kvar, men hon konstaterar:

– Det är klart att det har satt guldkant på hela tillvaron för både mig och familjen.

Foto: Youtube, TV4, TT

Annons