LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Här visar Zara Larsson brösten på Instagram – tar ställning mot censuren

06 okt, 2015 
AvElisabeth Andersson
Zara Larsson sätter ner foten.
Annons

Zara Larsson, 17, är inte rädd för att visa vad hon tycker. Den här gången tar stjärnskottet ställning mot bröstcensuren på Instagram – med en avslöjande bild.

“Är det verkligen en så stor grej?” skriver stjärnan i bildtexten.

https://instagram.com/p/8eEZbCD1sI/?taken-by=zaralarsson

Zara Larsson är inte ensam om att kritisera nakencensuren, flera andra kändisar som Miley Cyrus, Rihanna och Naomi Campbell har också blottat sina bröst, under hashtaggen #freethenipple.

Även Facebook har gjort sig kända för att censurera nakna kvinnokroppar, medan det är helt okej med nakna män. Nyligen ställde 13 kända kvinnor, och en man, upp i Elisabeth Ohlson Wallins Klämkalender, till förmån för Bröstcancerfonden. När riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (V) sedan postade sin bröstbild på Facebook blev den anmäld.

Rossana Dinamarcas bild blockades av Facebook. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
Rossana Dinamarcas bild blockades av Facebook. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

– En stund senare fick jag ett meddelande om att den var granskad och att den inte bröt mot deras regler. Men någon timma senare var den borttagen ändå, säger Rossana Dinamarca till Aftonbladet.

Annons

Hon lade då upp bilden en gång till, tillsammans med en text om vad som hänt, men även den blev anmäld och borttagen. Därefter blockades Rossanas profil och hon meddelades att hon måste godkänna Facebooks regler för att få tillgång till sin profil igen.

– Det här visar väldigt tydligt hur man ser på kvinnors kroppar, att det är manliga normer som ska godkänna på vilket sätt en kvinnas kropp får synas. Det handlar om ett patriarkalt mönster, säger Rossana Dinamarca.

Andra läser också:

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons