Tommy Körbergs fina hyllning på Hasse Alfredsons begravning: "Precis i Hasses anda"

Den 10 september somnade den folkkäre regissören och författaren Hans ”Hasse” Alfredson in. Idag samlades vänner och familj i Heliga korsets kapell i Skogskyrkogården i Stockholm för att ta ett sista farväl av honom.

Idag tog vänner och familj farväl av den folkkäre regissören och författaren Hans ”Hasse” Alfredson som gick bort den 10 september i år. I Heliga korsets kapell i Skogskyrkogården i Stockholm samlades hans nära för att ta ett sista avsked. Ceremonin präglades av mycket musik – men inte sorglig sådan. Tommy Körberg, 69, framförde bland annat ”True love” av Bing Crosby och Grace Kelly.

– Det var precis i Hasses anda, säger Körberg som valde att fortsätta showen utanför kyrkan med musiker och vänner, till Aftonbladet.

Och även om det blev känslosamt, såg artisten ändå ljuspunkter med ceremonin.

– Det var naturligtvis det allvar och vemod som ska finnas när man tar avsked, men samtidigt med glimten i ögat, säger Körberg.

Bland skaran på plats fanns andra bekanta ansikten. Lill Lindfors, 77,  Peter Dalle, 60, och Claire Wikholm, 73, var några av dem som dök upp för att ta ett sista farväl av vännen.

– Jag är sorgsen. Jag tycker det är lite märkligt. Halva mitt liv av glädje går i graven. Det finns ingen och kommer aldrig finnas någon som Hasse och Tage. En stor bit av Sverige har ramlat bort, säger Claire till Aftonbladet.

Hasse blev 86 år gammal, men innan dess hann vi se mycket av honom. Mest känd är han kanske som ena halvan av duon ”Hasse och Tage”, som han drev tillsammans med Tage Danielsson. Men han har också regisserat filmer som ”Den enfaldige mördaren”, och skådespelat åt både Ingemar Bergman och Jan Troell. Men han ägnade sig inte bara åt tv-formatet – han har även skrivit böcker och visor för barn.

När dödsbeskedet kom skickade familjen, hustrun Gunilla Alfredson och barnen Daniel, Tomas, Sofi och Mats, en hyllningshälsning till honom.

Nästan sant blev det som du ville att det det skulle stå på din gravsten: “Log och dog”. Tack till alla ni som hjälpt till den här tiden och till er som tittat, lyssnat och skrattat genom åren”, skrev familjen till TT.

Hasse Alfredson i sin trädgård på Lidingö.

Hasse Alfredson och hustrun Gunilla Alfredson.

Hasse Alfredsons begravning ägde rum vid Heliga korsets kapell vid Skogskyrkogården i Stockholm under fredagen.

Hasse Alfredsons begravning i Heliga korsets kapell.

Tommy Körberg sjöng under begravningen.

Carl Jan Granqvist var på plats för att sörja vännen.

Lill Lindfors var en av de som kom för att sörja vännens bortgång.

Anne Otto och Claes Eriksson.

Owe Thörnqvist och Berit Gullberg.

Heliga korsets kapell.

LÄS OCKSÅ: Familjens fina hälsning efter Hasse Alfredsons död

LÄS OCKSÅ: Hustrun Gunilla om Hasse Alfredsons hälsa: Han orkar inte längre

Foto: IBL

SENASTE NYTT!