LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Happy Jankell avslöjar sanningen om namnbytet – det hette hon innan

26 aug, 2020 
Happy Jankell med gul klänning
Happy Jankell har ständigt många bollar i luften.
Nyligen beslutade sig skådespelaren för att byta namn, vilket hon berättar om i en intervju med Hänt.
– Det känns så töntigt och jag har alltid tyckt att det är så jobbigt att presentera mig, säger hon.
Annons
Intervju Happy JankellBrand logo
Intervju Happy Jankell

Skådespelaren Happy Jankell, 26, har gjort succé i roller som Lotta Rammel i filmen om Ted Gärdestad och som Esmeralda i SVT:s Jordskott. Nu är hon återigen aktuell på tv-rutan, denna gång i tv-serien Ambassadören som har premiär under hösten på Viaplay.

Happy som är dotter till Annika Jankell, 58, och Thorsten Flinck, 59, har sedan barnsben synts till på röda mattan under offentliga tillställningar. Redan från start har det svenska folket lärt känna henne under namnet Happy men sanningen är att det inte var hennes riktiga namn förrän i slutet av förra året.

Happys egna ord om namnbytet – det hette hon innan

Enligt folkbokföringen har hennes fullständiga namn istället varit Betty Nicóle Hildegard Jankell. Men sedan november förra året finns även Happy med längst fram i följden av namn.

När Hänt träffar Happy under pressträffen inför premiären av Ambassadören berättar hon om lyckan över namnbytet.

Annons

– Det var så stort verkligen. Jag gick och drack champagne och verkligen kände nu äntligen efter alla dessa år. Jag har faktiskt aldrig hetat Happy på det sättet men sen så har jag alltid blivit kallad för det. Jag var femton år första gången jag förstod att jag inte hette Happy i passet, säger hon till Hänt.

Även om det tog hela 25 år innan Happy fick sitt namn med i passet så berodde det inte på något tvivel. Att hon ville heta Happy var solklart men det gällde helt enkelt att hitta tiden för att faktiskt genomföra bytet.

Hon fortsätter:

– Ni vet när man skriver sånna där to do-lists för veckan på söndagkvällen. Varje dag sen jag var 18 år och det är längesen nu ska tilläggas, då har jag skrivit byt namn. Alltså varje söndagskväll. Den här veckan ska jag: träna tre gånger, träffa mormor och byta namn. Sen tillslut så tog jag tag i det.

Happy Jankell i svart t-shirt
Happy Jankell.

Happys erkännande om tiden innan namnbytet

Inte nog med att Happy inte har varit folkbokförd under det namn som hon hela livet kallats så har hon dessutom upplevt det jobbigt att förklara situationen.

Annons

– Mamma har sagt hela min uppväxt att ”jag ska byta så att du får heta Happy på riktigt”. För det känns så töntigt och jag har alltid tyckt att det är så jobbigt att presentera mig så säger folk ”heter du verkligen Happy på riktigt?” och då känns det pinsamt att säga nej. Det är som att jag vill ha ett artistnamn, säger Happy.

Så hur kommer det sig egentligen att Annika Jankell och Thorsten Flinck döpte dottern till Betty men kallade henne för Happy redan från tidig ålder?

– Min syster heter Félice som betyder lycka på spanska och när jag kom så ville mamma att jag skulle heta Happy men så var det så många som sa att det aldrig skulle funka, att det inte kommer bli godkänt. Dessutom så låg de på för man måste nämligen skriva in ett namn efter ett visst antal veckor och då blev det Betty, säger Happy till Hänt och avslutar med:

– Sen så är det en väldigt känd karaktär som heter Happy och då tyckte pappa att det var kul för att pappa är skådespelare. Så det var väl så egentligen.

FOTO: Eero Hannukainen/TT

Annons