Hans Shimoda har träffat bokaktuella Per Holknekt: ”Det jag har gjort är vedervärdigt”

18 okt, 2014 
AvHans Shimoda
För två år sedan briserade bomben. Per Holknekt hade varit otrogen mot hustrun Lena Philipsson. Skilsmässa följde liksom otaliga löpsedlar. Nu ger Per sin syn på saken. "Det jag har gjort är vedervärdigt", säger han i en exklusiv intervju med Hänts Hans Shimoda.
Annons

Vi har en historia, jag och entreprenören Per Holknekt.

Den går mycket kortfattat ut på att Per har skapat framgångar och skandaler och vi i media har rapporterat och ibland kanske skrivit lite för mycket, lite för ofta.

54-årige Per sitter på en parkbänk i solen utanför Kungliga Biblioteket i Humlegården när vi träffas för en intervju för tidningen Hänt i Veckan. Den relativt nyköpta lägenheten ligger, förstås, på Östermalm i Stockholm bara några hundra meter från där vi ses och solglasögonen sitter förankrade på näsan lika säkert som Magnus Ugglas.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Vi träffas primärt för att “Odd Molly”-grundaren gör bokslut. Hans nysläppta biografi heter kort och gott “Per Holknekt 1960-2014”.

Men den är inte klar.

Uppmärksamma läsare av boken noterar att den slutar med ett kommatecken, som för att säga till läsaren att ”det kommer mera, jag är inte färdig ännu”.

När vi träffas har han för bara någon dag sedan fått de första försäljningssiffrorna.

Annons

– Jag blev så glad att jag dansade runt själv i lägenheten, en slags ringdans med osynliga danspartners. Det var en bekräftelse, säger Per och citerar Peter Lemarc: ”Det finns inget bättre än när det vänder”.

Boken har han jobbat med länge. Redan för två år sedan var den mer eller mindre klar. Då briserade bomben som skakade om stora delar av kändisvärlden: Per hade varit otrogen mot sin dåvarande fru Lena Philipsson och hon basunerade i sin tur ut det på sin Facebooksida i affekt.

“Innerst inne är jag bara en liten Per med dålig självkänsla”

– Det jag gjorde var vedervärdigt! Men när Lena skrev det där var det lika med ”buss på!” för alla journalister och andra. Men jag förstår henne, hon var upprörd bortom all kontroll, då kan man göra så. Men hade hon fått göra om allt idag två år senare så tror jag att hon hade agerat annorlunda. Jag menar, det var ju inte så smart gjort, men är man smart när man är arg och ledsen?

Hur deras relation ser ut idag vill han inte svara på, men man förstår att den kunde vara bättre…

Annons

Hela Pers agerande och otrohetsaffär, som naturligtvis skedde under påverkan av alkohol, ter sig ännu märkligare när han berättar att hans tidigare flickvän Viktoria Tolstoy, som han träffade i samband med att han var med i tv-såpan “Big Brother”, var otrogen mot honom.

– Hon fick barn med en annan kille mindre än nio månader efter att vi gjort slut. Det var inte kul, men vi bearbetar alla våra sorger på olika sätt. Jag gjorde inte som Lena utan jag valde att sitta på mina händer och tiga ihjäl det och jobbade med mina känslor på ett annat sätt. Jag pratade inte med NÅGON om det. Men jag jobbade kanske för mycket under den perioden, jag kunde vårdat det bättre. Jag tar mitt ansvar och försöker inte skylla över det på någon, säger Per eftertänksamt.

Allt det här bottnar i att Per hela tiden brottas med sina två jävlar som sitter på varsin axel. Den som vill att han ska dricka alkohol och den som försöker stoppa honom.

Annons

– Det är svårt, men vet du, jag vill att det ska vara svårt. Alkoholen är en fiende till mig och jag vill att den ska vara närvarande. För det är så lätt att trilla dit. Jag vill supa när Bajen vinner, jag vill supa när Bajen förlorar, det finns alltid en anledning att dricka.

“Jag har en naiv tro på att kärleken är meningen med livet”

De senaste två åren efter ”katastrofen” har Per levt ensam. Visst, han har trevande försökt sig på att träffa tjejer, men det har varit för tidigt.

– Jag har en naiv tro på att kärleken är meningen med livet. Jag kommer aldrig att sluta tro på kärleken, men jag hade nog lite för bråttom in i den senaste relationen, jag var inte redo. Jag vill vara en jättebra Per och kunna bära en relation när det är dags. Det får komma när det kommer.

Det var varit några minst sagt turbulenta femtiofyra år sedan Per föddes i Falun ”med stora öron och för lång hals”. Nu gör han som sagt bokslut och på frågan om vad han gör om tio år så är förhoppningen att det har lugnat ned sig.

Annons

– Då är jag 64 år. Jag tänker nog att nu går många i pension, men jag går i passion! Jag har lugn och ro och det står mer om mig i Dagens Industri än i Hänt i veckan, haha!

I största hemlighet har Per haft en lista på personer och journalister som han anser bör säga förlåt. Förvisso har han redan förlåtit dem, men eftersom jag misstänker att jag möjligtvis finns med på listan, måste jag fråga om vi här och nu kan dra ett streck över det som varit.

– Absolut. Jag har bara en stilla vädjan att ni ska förstå att jag bara är en människa, förstå mina misstag och var rädda om mig. Jag kan te mig stark, men är rätt skör och jag har bucklor på hjärtat.

– Innerst inne är jag bara en liten Per med dålig självkänsla.

 

Min tillvaro är helt omkullkastad. Otroheten kom som en chock. Och ännu värre blev det att förstå att det började för länge sen. Skvallret hann ifatt till slut, och katastrofen var ett faktum. Stor sorg. Kan inte riktigt fatta det ännu. Jag känner mig löjlig som gick omkring i köket och kokade te och trodde att vi hade varandra.”

 Lena Philipssons Facebookinlägg efter Pers otrohet.

Annons