LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Hans Mosessons vägran – efter erbjudandena med ICA-Stig

07 jul, 2023 
Jonna Lawaetz
Ica-reklamen, Hans Mosesson
Hans Mosesson blev Ica-Stig med hela svenska folket.
Nu berättar han om sin vägran – åtta år efter att han hoppade av reklamerna.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ica-profilen Magnus Skogsberg nya framtidsbesked– då lägger han nerBrand logo
Ica-profilen Magnus Skogsberg nya framtidsbesked– då lägger han ner

Hans Mosesson, 78, blev Ica-Stig med hela svenska folket. En roll han axlade i hela mer än 13 år och 512 avsnitt. När är han valde att sluta så var det ingen mindre än sångaren och skådespelaren Loa Falkman som tog över.

När Loa valde att kasta in handduken 2020 delades rollen upp och Björn Kjellman och Susanne Reuter blev syskonen Ica-Stig och Ica-Stina.

Det har gått åtta år sedan Hans Mosesson slutade som Ica-Stig men det är en roll som förföljer honom än idag. I en intervju med Expressen berättar han att folk kommer fram till honom på stan för att prata om de skenande matpriserna.

– Jo, visst förekommer det att de vill prata av sig lite grann. Men då måste jag säga att jag inte längre har några fingrar i den syltburken: ”Du får fråga någon annan.”

Annons

Så blev Hans Mosesson Ica-Stig – hustruns inspel

När erbjudandet om att spela butikschefen tvekade Hans en stund innan hans hustru Carola tillslut fick honom att tacka ja. Men erbjudandet Hans tackade ja till var något helt annat än vad det i slutändan blev.

– Jag hade ju flera veckor någon form av tvivel och ångest inför att göra den här reklamen. Jag fick vrida och vända på alla tänkbara argument för att till slut landa i ett ja. Från början skulle vi bara göra fem stycken små filmer. Det är väl snart bortglömt tänkte jag, säger Hans till Expressen och fortsätter:

– Så det satt väl ganska långt inne, och lite grann så var det min fru som fällde avgörandet genom att säga att ”det är klart att du ska ta det där jobbet – vi har ju aldrig några pengar.” Det var en viktig pusselbit.

Hans Mosessons vägran med Ica-reklamerna

Hans har Ica-reklamerna att tacka för flera saker, inte minst för klirret i kassan. Man kan säga att pengarna från reklamserien har förändrat Hans liv. Han har bland annat kunnat finansiera den stora renoveringen av gården som han och hustrun bor på.

Annons

– På något plan är det väl så. Det blev ett tillskott som jag kunde stoppa in i renoveringen, säger Hans och fortsätter:

– Sen hade vi till exempel inte varit i väg med familjen på några utlandsresor innan de här Ica-pengarna började trilla in, men sen dess har vi lyckats åka hela familjen på flera längre turer som har varit väldigt glädjande. Så det har ju förändrat mitt liv, men inte i grunden.

Trots att Ica-Stig förändrade Hans liv har han ingen längtan att göra en comeback till rollen – trots att han fått förfrågan. Men hur många gånger har de försökt övertala honom att komma tillbaka?

– Ganska många gånger faktiskt. Men tröttnade på mig själv och känner att den tiden är förbi.

FOTO: Maj-Britt Rehnström / TT, Ola Axman/TT,

Annons