Gunhild Stordalens nya ord om separationen från Petter

Gunhild Stordalens nya uttalande om separationen från Petter Stordalen.

Gunhild Stordalen har varit fåordig kring separationen från maken Petter Stordalen.
Men nu uttalar hon sig på nytt i samband med sitt första offentliga framträdande efter att uppbrottet blev känt.

Ett par veckor har gått sedan hotellmiljardären Petter Stordalen, 56, och läkaren, filantropen och miljökämpen Gunhild Stordalen, 40, meddelade att de valt att gå skilda vägar efter 14 år som par. Uppgifterna bekräftade de för den norska tidningen VG.

”Det känns konstigt att skicka ut information om något så privat, men för att undvika rykten och spekulation väljer vi att vara öppna om att vi flyttar från varandra i mitten av november”, skrev Petter och Gunhild i ett gemensamt uttalande.

Under åren tillsammans har makarna gått igenom mycket. Däribland Gunhilds tuffa kamp mot den autoimmuna sjukdomen systemisk skleros, som hon drabbades av 2014. Under flera tillfällen har hon genomgått alternativa och riskfyllda behandlingar utomlands, och sjukdomstiden har varit tuff för paret.

Men det är inte enbart sjukdomskampen som tagit hårt på makarna. Både Petter och Gunhild har genom åren jobbat hårt, vilket har lett till en hel del tid ifrån varandra. Detta är något som Petter Stordalen uttalat sig om. Bara dagar före att separationen blev offentlig gjorde han flertalet intervjuer där han hintade om att framgången haft en baksida.

– Något av det man mister då, det är det vi hade i början: Tid tillsammans. Hon var alltid med mig på resa, jag var alltid med henne. Så blev Gunhilds marknad världen och hon visste att om hon skulle realisera de saker hon drömde om, så kunde hon inte göra det från Oslo eller Stockholm, sa Petter i en intervju med Expressen.

Gunhilds nya uttalande

Efter att separationen blev känd har Gunhild Stordalen endast uttalat sig ett fåtal gånger. Bland annat i ett inlägg på Instagram, som hon delade två dagar efter att hon och maken gått ut med att de går skilda vägar. I inlägget tackade hon sina följare för allt stöd.

Tack för alla era varma kärleksfulla hälsningar. Vi må gå skilda vägar, men vi kommer alltid att ha varandras ryggat – som bästa vänner och hängivna supporters”, skrev hon till en bild på sig själv och Petter.

I veckan gjorde Gunhild Stordalen sitt första offentliga framträdande sedan det blev känt att hon och Petter går skilda vägar. Detta för att ta emot ett pris på Global Leadership awards i New York, för sitt arbete med organisationen EAT Forum. Priset delades ut av United nations foundation, som är en privat stiftelse som arbetar tätt ihop med FN.

I samband med prisutdelningen uttalade Gunhild Stordalen sig även på nytt om separationen från Petter, och förklarade beslutet att flytta isär i en intervju med norska NRK.

– Petter och jag har gått igenom mycket. Han har stått där vid min sida genom sjukdom och helvete. Samtidigt har han arbetat mycket. Jag har tillägnat all min tid och energi på att bygga upp organisationen EAT. I slutändan var det väldigt lite tid för oss i förhållande och vi har beslutat att vi måste flytta isär, säger Gunhild Stordalen till NRK.

I intervjun fick Gunhild frågan om det blir enklare för henne att leva upp till sina principer när hon inte längre är ”tillsammans med Petter Stordalen och slipper köra runt i hans dyra bilar och privatflyg”. Hon gav då sin syn på saken:

– Utan Petter Stordalen hade aldrig EAT, eller att få matsystemet på FN:s agenda, varit möjligt. Och det är fantastiskt att han vill vara med och bidra, men jag tror absolut att det kommer att vara lättare för min trovärdighet i förhållande till saken jag jobbar med.

FOTO: TT/Terje Pedersen, TT/Eero Hannukainen

Senaste nytt