Gunde Svans mardröm – skräckskadan inför Let's dance: "Läskigt"

Programledaren och skidhjälten Gunde Svan, 56, är aktuell i ”Let’s dance” i TV4 och på förhand tror många att han med sin vinnarskalle är en av dem som har chansen att gå långt i tävlingen. Under 90-talet ledde han ”Fångarna på fortet” med Agneta Sjödin, 50. Men en period var inspelningarna otroligt påfrestande för Gunde, och i en intervju med Expressen avslöjade han för några veckor sedan att det var programledarkollegan som till slut räddade honom från att gå in i väggen.

– Hon såg ju vad som höll på att hända, jag höll på att vägga helt. Och tipsade om att du kan inte vara hundra fokus hela dagen, utan du måste slå ned tempot och fokuset mellan tagningarna, när det är stopp så att säga.

Inför premiären på fredag är det dock en helt annan sorts svåra fysiska problem som sätter käppar i hjulet för skidlegendaren:

– Musklerna i ryggen sa ifrån och de bara krampade sig. Jag kunde inte ens stå upp ett tag. Det var läskigt, jag kom knappt in i bilen, berättar han i Aftonbladet.

Problemet kommer sig av att man i längdskidåkning inte ska vrida det minsta på överkroppen. För att inte tappa effekten från stavrörelserna måste man hålla sig absolut rak. Danserna han nu försöker lära sig innebär alltså att han påfrestar kroppen på ett sätt han aldrig tidigare gjort:

– Men här går allt ut på att rotera och hitta ytterlägen.

Det innebär en skrämmande mardrömsstart för Gunde, även om ryggvärken inte kom som någon överraskning för honom:

– Det är från noll till hundra på bara några veckor så det är förståeligt. Det är det jag har varit mest rädd för hela tiden, att kroppen inte ska palla.

Gunde har besökt en kiropraktor för att försöka åtgärda problemet. Men under veckans slutgiltiga repetitioner inför tv-premiären tvingas han hålla inne på de roterande rörelserna för att inte skada sig igen. Den fyrfaldige OS-guldmedaljören hoppas därför att hans mentala styrka ska göra att allt ändå går vägen på fredag.

Foto: Ibl

SENASTE NYTT!