Grynet försvann från rampljuset – så lever hon idag

Elin "Grynet" Ek

Efter supersuccén Grynet försvann Elin Ek från rampljuset.
Det här gör hon idag.

Det var i början av 2000-talet som programledaren Elin Ek slog igenom med alter-egot Grynet. Som Grynet lärde hon barn runt om i Sverige att stå upp för sig själva, säga ifrån och inte minst att inte ta någon skit. Men efter den stora supersuccén blev det tyst från Elin. Det här gör hon idag.

Elin Eks egna ord om Grynet

Karaktären Grynet och hennes sätt att alltid stå upp för sig själv var något som påverkade många, och både vuxna och barn har hört av sig till Elin för att berätta om hur hennes karaktär har inspirerat dem. I en intervju med Expressen berättar hon om den fina responsen.

LÄS OCKSÅ: Ica-Sebastian bryter tystnaden om nya Stig

– Jag insåg det ganska direkt i och med att så många hörde av sig och berättade hur Grynet påverkade dem. Om någon blivit illa behandlad så vågade de säga ifrån, eller att bara att kunna stå upp för vad man gillar! Att inte bry sig om någon annan dissade ens val av musik eller kläder. Sen har jag fått höra av 20-åringar som jag träffar nu att Grynet fortfarande påverkar dem och var deras feministiska uppvaknande, att de ibland hamnar i situationer där de tänker ”Hur skulle Grynet gjort?” Det är ju helt magiskt. Det märks också på Instagram där många lägger upp gamla Grynet-citat och sånt, säger hon.

Hon berättar att hon är stolt över att hon kunde vara med och bryta normer för hur en ung tjej "ska" vara, men också att hon nådde ut till lika många killar som tjejer.

– Ofta inom litteratur och kultur så pratar man om att killar inte kan identifiera sig om huvudkaraktären är en tjej. Vi visade på motsatsen!, säger hon.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Det gör hon idag

Idag är hon 44 år och bor tillsammans med sin man och två barn i Stockholm. Hon brinner fortfarande för att inspirera barn till att tro på sig själva, men idag gör hon det bara i en liten annan form.

Idag skriver Elin nämligen barnböcker och är just nu aktuell med böckerna om Athena.

– Jag tror att alla som gillade Grynet tycker om Athena, det är samma humor (min). Hon är en glad, varm, pratig och påhittig 12-åring med hybris. Hon tycker att folk går omkring med en massa kunskapsluckor som hon tar alla tillfällen att fylla i, berättar hon.

Hon säger att budskapet med bokserien är att alla kan göra något, och att "en 12-åring med enorm självkänsla till och med kan få korrupta kommungubbar och diaboliska vuxna på fall."

Men utöver författandet så arbetar hon också som tv-producent och programutvecklare.

LÄS OCKSÅ: Väder-Anki försvann helt från rampljuset – så lever hon idag

LÄS OCKSÅ: Frans försvann från rampljuset – så lever han idag

Senaste nytt