LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Frida Karlsson ifrågasätts i Norge: ”Instabilt och skört”

20 feb, 2023 
Daniel Sörensen
Therese Johaug är borta och hennes plats som världens skiddrottning är vakant.
Den före detta norska landslagschefen Vidar Löfshus tror inte att Frida Karlsson kommer kunna axla den rollen.
– Det är möjligt att hon inte har full kontroll, säger han till Dagbladet.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Charlotte Kalla: ”Trivs som skidpensionär”Brand logo
Charlotte Kalla: ”Trivs som skidpensionär”

23-åriga Frida Karlsson har länge varit en storspelare på skidscenens absoluta världstopp. Redan när hon gjorde entré under längd-VM i österrikiska Seefeld 2019 fick publiken upp ögonen för svenskan och många trodde att hon skulle kunna bli riktigt framgångsrik i framtiden.

Ett OS-brons och sex VM-medaljer senare lyckades Karlsson även att vinna Tour de Ski under inledningen av det nya året. Det var första gången på 15 år som en svensk vann touren, senaste gången var Charlotte Kalla 2008.

Nu när de norska superåkarna Marit Björgen, 42, och Therese Johaug, 34 (hon avslutade karriären efter förra säsongen och avslöjade nyligen att hon ska bli mamma under 2023), lagt sina skidor på hyllan finns det en ledig plats som dominerande skiddrottning i spåren. Den norska före detta landslagschefen Vidar Löfshus är däremot tveksam om Frida Karlsson är redo för det.

Vidar Löfshus var landslagschef för Norge mellan 2011 och 2019.
Vidar Löfshus var landslagschef för Norge mellan 2011 och 2019.

– Att Frida är bra och kommer att dominera längdsporten i många år är det inget tvivel om. Det finns en del saker som gör att man inte tror att hon blir en enväldig drottning på samma sätt som Marit Björgen och Therese Johaug var, säger han till Dagbladet.

Annons

”Väldigt instabilt och inte minst skört”

Han är framför allt orolig för Karlssons tidigare hälsoproblem. Hon har vid flertalet tillfällen kraschat i samband med målgång efter flera lopp – bland annat efter slutspurten av Tour de Ski – och hon har under en period fått tävlingsstopp på grund av näringsbrist.

– Jag tycker väldigt synd om Frida, att hon går igenom såna perioder. Jag har inte koll på vad som sker runt henne, men hon haft perioder med näringsbrist och det är möjligt att hon inte har full kontroll över det. Det blir väldigt instabilt och inte minst skört, säger Löfshus.

Frida Karlsson kraschar efter målgången i slutetappen på Tour de Ski. Det blev direkt orolig stämning.
Frida Karlsson kraschar efter målgången i slutetappen på Tour de Ski. Det blev direkt orolig stämning.

Längd-VM 2023 i Planica börjar på onsdag

Han håller dock fortfarande Frida Karlsson väldigt högt och hoppas att svenskan ska lyckas i framtiden.

Annons

– Frida är en väldigt stor talang som har tränat bra i många år. Jag hoppas och tror att hon kommer att vara med och dominera sporten i många år framöver. Får hon ordning på sina hälsoproblem blir hon svårslagen. Det hoppas jag hon klarar, säger han.

VM i slovenska Planica inleds på onsdag, men då är det endast ett kvalificeringslopp. Damernas sprint är på torsdag, men det är oklart om Frida Karlsson medverkar då.

FOTO: Gian Ehrenzeller/Keystone/TT, Pontus Lundahl/TT, Terje Pedersen/NTB/TT, Marcus Ericsson/Aftonbladet/TT

Annons