Fredrik Steens ord i Sommar i P1– kampen med sönernas diagnoser

Fredrik Steen

Fredrik Steen berättar om dagen då han blev diagnostiserad med ADHD och hur han varje dag kämpar med att stötta sina söner som även de har olika diagnoser.
– Vi pratar mycket om våra diagnoser och tror på en öppenhet kring det, säger han i Sommar i P1.

Fredrik Steen är känd för svenska folket som hundcoachen på TV4, men förutom att träna hundar brinner han också för att barn med speciella behov ska bli bemötta på rätt sätt. I Fredriks sommarprat i Sommar i P1 berättar han nu om när han själv fick sin ADHD-diagnos och hur han ser till att stötta och finnas där för sina söner som även de har olika diagnoser.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Fredrik Steen om att få ADHD-diagnos i vuxen ålder

I Sommar i P1 berättar Fredrik hur han under hela sin uppväxt kämpat med utanförskap och känslan av att vara annorlunda men aldrig förstått varför. Men när han i vuxen ålder blev diagnostiserad med grav ADHD föll bitarna plötsligt på plats. Nu berättar han om de blandade känslorna som kom när han förstod att det inte bara var hans son som hade ADHD, utan även han själv.

– Vi hade precis avslutat en utredning för en av mina söner när psykologen bad att få prata med mig. Psykologen frågade rakt ut om jag kände igen mig i min sons problematik och speciella behov. Luften gick ur mig och jag kände mig lite ställd. Men i alla dessa känslor landade jag i en slags lättnat och tacksamhet över att någon hade frågat, säger han innan han fortsätter:

– Det kanske låter märkligt för någon utan diagnoser men det var så skönt.

Fredrik Steens stöd till sönerna – så förhåller han sig till deras diagnoser

Då Fredrik själv inte fick det stöd som han faktiskt behövde när han var yngre är han noga med att hans söner, som båda kämpar med olika diagnoser, ska få det.

– Vi pratar mycket om våra diagnoser och tror på en öppenhet kring det. Väldigt tidigt kom vi på att vi hanterade deras diagnoser och problem bäst om vi jobbade med de som när jag tränar en så kallad "problemhund", säger han innan han fortsätter:

– Det absolut viktigaste är att skapa en ärlig och god relation som bygger på förtroende för varandra. En relation som handlar om att lösa saker och aldrig någonsin fastna i stolhet. Sedan gäller tydlighet och inte småtjafs och struntsaker.

Han förklarar vidare att han är noga med att bekräfta sina barn för deras framsteg och att han också försöker välja sina fighter.

– Om jag säger åt barnen som har svårt att sitta still att vi äter klockan 18 och de kommer och sätter sig men har keps på sig, då är det viktigt att bekräfta barnen och ge de respekt för att de faktiskt kommer och sätter sig ner och ta det med kepsen någon annan gång eller kanske aldrig, säger han.

LÄS OCKSÅ: Tittarnas kritik mot Bingolottos sommarkväll med Casper Janebrink och Agneta Sjödin

LÄS OCKSÅ: Starka reaktioner efter Henrik Alsterdal och Anders Pihlblad dotters Nike nya hårfärg

Senaste nytt