LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Gift vid första ögonkastet-experten Fredric om Linas val: ”Förvånade”

22 jun, 2023 
AvHanna Bolander
Gift vid första ögonkastet
Lina Tomikas och Alexander Sjöstrand valde att fortsätta äktenskapet i Gift vid första ögonkastet.
Vilket förvånade tittarna och experterna.
Nu berättar psykologen Fredric Bohm om sina känslor under beslutsdagen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Gift vid första ögonkastet-experten talar ut om den omtalade carbonara-scenen: ”Skämskudde”Brand logo
Gift vid första ögonkastet-experten talar ut om den omtalade carbonara-scenen: ”Skämskudde”

Besluten har tagits i SVT:s succéprogram Gift vid första ögonkastet. Alla tre par som var kvar i finalavsnittet meddelande att de ville fortsätta äktenskapet. Lina Tomikas, 37, och Alexander Sjöstrand, 40, var ett av paren som sa ja till varandra, vilket tittarna verkade förvånas över.

På SVT:s Instagram uttryckte flera tittare att de trodde att Lina och Alexander inte skulle fortsätta vara gifta.

”Arvid och Ida = JA, Fredrik och Stina = JA men Alex och Lina lutar mer åt ett = nja/kanske.”, skrev en tittaren med medhåll från andra:

Alexander och Lina tror jag inte på”

Alexander och Lina: Nej!!”

Experterna var förvånade över Linas val i Gift vid första ögonkastet

I en intervju med Hänt berättar psykologen Fredric Bohm om känslorna när Lina tillslut gjorde sitt val.

Annons

– Det finns vissa par som vi är säkra på vad de kommer säga. I Lina och Alex fall var vi inte säkra för vi hade fått indikationer i ena riktningen och i andra riktningen. Så jag kan säga att vi var förvånade, för vi var inte säkra på att de skulle säga ja.

Beslutet var en glad överraskning för experterna. Deltagarna berättar nämligen inte om beslutet innan inspelningen, så alla får veta först på plats.

– Men man blir ju väldigt glad när de säger ja, säger han och fortsätter:

– De berättar inte vad de ska svara innan, men i regel så har man bra koll på vad de kommer svara, för man följer ju dem nära, och vi pratar med dem rätt så mycket.

Utöver täta samtal med deltagarna har experterna tillgång till råmaterial från filminspelningen och dagboksfilmningen som deltagarna gör. I och med att de följer deltagarna både genom samtal och i råmaterialet så har de generellt en bild av vad de kommer svara på beslutdagen, men ibland kan deltagarna överraska. Fredrics upplevelse var att Lina bestämde sig ganska sent, vilket bidrog till förvåningen.

Annons

– Vad jag förstår så vägde Lina för och emot, jag tror hon bestämde sig rätt så sent.

Fredric om kritiken mot Gift vid första ögonkastet

Men trots att det slutade lyckligt för tre av paren så har experterna tidigare blivit kritiserade för hur de parat ihop deltagarna. Vilket är något som sexologen Kalle Norwald kommenterat i en tidigare intervju med Hänt. Han upplevde att tonen har varit aggressiv i kommentarsfälten kring säsongen. Fredric har också märkt att intresset har varit stort och att programmet har skapat debatt, vilket han välkomnar.

– Jag tycker mycket av debatten har varit bra och spännande.

Han delar också med sig av att matchning inte alltid är helt lätt och att tittarna kan ha vissa poänger ibland när de kommer med kritik.

– Det grundläggande problemet med matchning, det är att det är svårt, säger han och fortsätter:

– Det är inte konstigt att det finns de som tycker att vi borde gjort annorlunda. Ibland har har de poänger och ibland har de inte.

Men trots kritiken är han nöjd med säsongen. Fredric berättar att deltagarna har tillgång till samtal med experterna både innan och efter programmet. Han berättar att han fortfarande har kontakt med i princip alla deltagare fortfarande i någon form.

– Vi har ju kontakt efter att man varit med i tv och det kan ju vara till exempel att några av deltagarna får skriverier på sig som inte är så trevliga, och då måste vi kunna finnas till och stötta och hjälpa, säger han till Hänt.

FOTO: SVT

Annons