ExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtra
LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Pelé är död 82 år gammal – dotterns fina ord: ”Älskar dig oändligt”

29 dec, 2022 
Sarah Rätzer
Fotbollslegendaren Pelé död efter en tids sjukdom
En av världens bästa fotbollsspelare genom tiderna har somnat in.
Pelé blev 82 år gammal.
”Allt vi är, är tack vare dig, skriver dottern Kely Nascimento, 55 på Instagram.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Fotbollsikonen Pelé är död – blev 82 årBrand logo
Fotbollsikonen Pelé är död – blev 82 år

Brasilianske fotbollsstjärnan Pelé, som egentligen heter Edson Arantes do Nascimento har vårdats på sjukhus sedan slutet av november då hans cancer hade spridit sig och då han även lider av hjärt- och njursvikt.

Stjärnan opererade bort en elakartad tumör i tjocktarmen för ett år sedan men cancern spred sig ändå. Och på torsdagen somnade fotbollslegenden in 82 år gammal, rapporterar AP.

”Allt vi är, är tack vare dig. Vi älskar dig oändligt mycket. Vila i frid”, skriver Pelés dotter Kely Nascimento, 55 på Instagram till en bild där alla familjemedlemmar håller samman sina händer. Pelé har sju barn med olika kvinnor, Edson Cholbi Nascimento, Sandra Regina Machado, Joshua Nascimento, Celeste Nascimento, Kely Nascimento, Flávia Kurtz Nascimento och Jennifer Nascimento.

Pelé och hans barn håller samman sina händer.
Pelé och hans barn håller samman sina händer.
Kely Nascamento tillsammans med David Beckham.
Kely Nascimento tillsammans med David Beckham.
Annons

Vann VM tre gånger – slog igenom i Sverige 1958

Pelé räknas som en av världens bästa fotbollsspelare genom tiderna i konkurrens med argentinarna Diego Maradona och Lionel Messi. Han spelade för Brasiliens landslag mellan 1957 och 1971 och var med och vann VM-guld för hemnationen vid tre tillfällen. Under VM i Sverige 1958 fick han som 17-åring sitt internationella genombrott och blev utsedd till turneringens bästa unga spelare. Som kronan på verket gjorde han två mål i finalen som Brasilien vann med 5-2 mot Sverige. Fyra år senare upprepades bedriften då Brasilien vann VM 1962 i Chile efter en finalseger (3-1) mot Tjeckoslovakien.

En 17-årig Pelé (t.v.) firar Brasiliens första VM-guld någonsin efter finalsegern mot Sverige 1958.
En 17-årig Pelé (t.v.) firar Brasiliens första VM-guld någonsin efter finalsegern mot Sverige 1958.

Även under VM i Mexiko 1970 Pelé (då 29 år gammal) gjorde Pelé mål i finalen. 4-1-segern mot Italien gav landets tredje VM-guld genom historien.

Annons

Klubblagskarriären tillbringade han till störst del i brasilianska Santos där han gjorde 618 mål på 636 matcher. Han hann även med en tvåårssejour i amerikanska New York Cosmos innan han lade skorna på hyllan 1977.

Fotbollsvärlden sörjer Pelé

Svenske otbollstränaren Sven-Göran ”Svennis” Eriksson som har träffat Pelé några gånger minns honom som en varm och fin människa.

– Pelé har inte bara varit en stor spelare på planen, långt efter att han slutade så har han varit en stor ambassadör för fotbollen. Han har betytt enormt mycket för världsfotbollen. Personligen minns jag honom som en varm och fin människa, han var enkel och nära de gånger vi sågs, säger ”Svennis” till Expressen

Svenske VM-hjälten från 94 Tomas Brolin sörjer Pelé.

– Det är en fantastisk världsspelare som har gått bort och som jag tyvärr aldrig fick uppleva live på fotbollsplanen, säger Brolin till tidningen

Även portugisiska fotbollsstjärnan Cristiano Ronaldo hyllar fotbollslegenden på Instagram:

Annons

”Mina djupaste kondoleanser till hela Brasilien, och i synnerhet till Mr. Edson Arantes do Nascimentos familj. Bara ett "farväl" till den evige kungen Pelé kommer aldrig att räcka för att uttrycka smärtan som för närvarande omfattar hela fotbollsvärlden”, skriver han bland annat.

Även på Pelés egen Instagram har familjen lagt ut en fin hälsning där de bland annat skriver:

”Inspiration och kärlek präglade kung Pelés resa, som fridfullt gick bort idag. På sin resa charmade Edson alla med sin briljans inom sport, stoppade ett krig, utförde socialt arbete runt om i världen och spred det han mest trodde var botemedlet mot alla våra problem: kärlek”.

FOTO: Instagram, AP/TT

Annons