TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Före detta tjuvar visar hur man undviker inbrott: "Det är så vidrigt"

22 jan, 2015 
AvMagdalena Divina Khodr
Börje, Johan och Anders är alla tidigare kriminella. Genom programmet "Stoppa Tjuven" ska de visa tittarna hur brott begås. Som tittare lär vi oss hur vi undviker att bli offer.
Annons

Varje år drabbas fler än 200 000 svenska familjer av inbrott. Förutom att de får sitt hem förstört och kära ägodelar bestulna, raseras deras trygghet. Många offer klarar inte av att återvända till det som borde vara varje människas trygga borg.

Stoppa tjuven våren 2015
I TV3:s nya satsning hjälper Johan Victor och Anders Adali tittarna att fånga tjuven innan det är försent. Foto: TV3/ Peter Alendahl

Börge Hellström, Johan Viktor och Anders Adali är tre f.d grovt yrkeskriminella som släpps åter ut i samhället för att begå brott. Men syftet denna gång är inte att roffa åt sig saker själva. Målet är istället att visa tittarna säkerhetsbrister som vi ofta inte tänker på när vi lämnar hemmet.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Syftet är att påvisa alla brister och öka förståelsen och medvetenheten för allmänheten, säger Johan som blev frisläppt i April efter att ha avtjänat ett långt narkotikabrott.

Stoppa tjuven våren 2015
Börge Hellström är författare och före detta grovt kriminell. Foto: TV3/ Johnny Wohlin.

Genom programmet får tittarna följa tjuvens, men även offrens perspektiv när ett brott begås. I kvällens premiäravsnitt får vi följa Ewa och Magnus som bor i en villa någonstans i Sverige.

Annons

Efter att Viktor och Anders rekat runt och letat efter ett perfekt hus hittar de ett. Anders börjar med att knacka på hos familjen och fråga om tillstånd för att få bryta sig in. I utbyte kommer huset sedan att säkras upp för hundratusentalskronor.

Tillsammans med Anders lämnar familjen hemmet och beger sig iväg till en skåpbil. Genom monitorer kommer de sedan att få följa hela inbrottet och varje steg tjuven tar.

Stoppa tjuven våren 2015
Johan Viktor, 47 år, fd grovt kriminell. Dömd till 13 år i fängelse för grovt narkotikabrott och avtjänade straffet i april. Jobbar idag som föreläsare och klientcoach på Fryshuset och hjälper och stödjer avhoppade gängkriminella till ett brottsfritt liv. Foto: TV3/ Peter Alendahl.

– Det är bara att köra, säger Anders genom telefon och ger kompanjonen Johan klartecken för att bryta sig in.

Eva och Magnus gapar av förvåning när de får se hur enkelt och obemärkt Johan lyckas bryta sig in.

När Ewa får se hur ena tjuven går igenom hennes byrålåda och underkläder, blir hon illa till mods.

Annons

Men tårarna kommer när skärmen visar barnens rum.

– Det är det absolut värsta som kan hända. Så vidrigt, säger Ewa till Hänt i veckan om hur det kändes när tjuvarna klampade in och roffade åt sig barnens sparbössa.

Stoppa tjuven våren 20115
Anders Adali, 36 år, fd grovt kriminell. Dömd för ett uppmärksammat värdetransportrån i Finland 2007. Är idag bland annat föreläsare och har släppt boken ”Pengar, pengar, pengar”. Har varit med i Brottskod på TV3 och Veckans Brott på SVT. En andra bok är på gång “Svenska Rånare” med Dick Sundevall. Foto: TV3/ Peter Alendahl.

Sittandes fast i skåpbilen utan någon som helst möjlighet till att ingripa blir Magnus frustrerad.

– Vi har bott här i sex år och byggt upp något som raserades på tio minuter, säger han i programmet.

Johan upplevde säkerheten som en total katastrof.  På knappt 12 minuter lyckades han ta sig in, gå igenom hela huset och ta allt familjen hade av värde.

Att få se sitt hem förstöras och länsas blev en stor ögonöppnare. Till skillnad mot de flesta andra inbrott får detta positiva följder. Medan familjen fick smäkta dagens hemskheter boende på hotell, fick villan en total makeover.

Annons

– Nu har hemmet säkrats upp materiellt. Och dom har fått en medvetenhet dom inte haft innan, säger Johan.

Ewa håller med.

– Är otroligt tacksam och glad över att vi fick den möjligheten. Det var underbart att sova första natten, säger Ewa om säkerheten som installerades in. Man sov tryggt.

Serien har premiär ikväll (torsdag) på TV3

Läs även:

[newsletter[

Annons