TRENDAR JUST NU!Melinda JacobsAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastet

Svenska tv-sjärnan ångrar könsbytet: "I dag hade jag valt att behålla snoppen"

13 dec, 2014 
AvMagdalena Divina Khodr
Hon föddes som pojke men genomgick operationer för att ändra sitt kön. Nu har Vanessa Lopez ångrat beslutet och skrivit en bok om sina upplevelser.
Annons

När Vanessa Lopez, 31, gick in i “Big Brother”-huset 2011 gjorde hon det på ett villkor. Premissen var att hon själv skulle avslöja sin hemlighet, men först ville hon ge de övriga deltagarna en chans att lära känna henne som Vanessa, den pojke hon fötts till men som nu representerades av en kvinnokropp.

Att hon bytt kön kunde ingen ana. När Vanessa till slut avslöjade sanningen i tv utsattes hon för både hot och trakasserier, såväl i programmet som utanför.

– Allt byggde helt och hållet på okunskap och fördomar, säger hon till Hänt om det motstånd hon ofta stöter på som transsexuell.

Vanessa ångrar könsbytet. Foto: Malin Bondeson

Bara 17 år gammal påbörjade hon förvandlingen mot en kvinnlig identitet. Genom hormoner och talpedagog förberedde hon sig inför sitt framtida liv. Hennes största önskan var att bejaka längtan efter att få känna sig fri från omvärldens orätt att tala om för henne vem hon egentligen var. Tvätta bort känslan av att inte passa in. Barndomsminnena från uppväxten i Malmö har satt djupa spår.

Annons

– Jag växte upp i Rosengård där jag fick stryk nästan varje dag.

Försvaret blev att dra sig undan och vara för sig själv. Hemma lät modern, trots sin oro henne vara sig själv, borsta mammans hår och leka med Barbiedockor utan att bli retad.

– Hon avbröt inte mig i mina lekar och det är viktigt för barn.

En sak hon tagit med sig från tiden hon levde som pojke är känslan av att bli förtryckt.

– Pojkar får inte lov att visa känslor, som om känslor vore förenade med kön. Men det är det inte. Känslor är universella. Att danas in i könsrollerna, de två karaktärer samhället skapat, blir därför ett stort problem för dem som inte passar in i ramen. Tillhör man inte det ena eller det andra, utesluts man. Det ges inga alternativ.

Vanessa blev känd genom sin medverkan i “Big Brother”. Foto: TT

– Jag tvingades välja. Man eller kvinna. Eftersom omgivningen inte accepterade mig som den sortens feminin pojke jag var blev jag tvungen att gå hela vägen och även operera mig.

Annons

Ivrig att få ett nytt juridiskt kön gjorde hon valet att lämna sin manskropp och inta en ny.

Längtan efter acceptans blev till en besatthet som skulle genomföras till vilket pris som helst. Innan lagen om sterilisering i samband med könskorrigering avskaffades i juli 2013 var man tvungen att först avstå rätten att bli förälder innan man genomgick ett könsbyte.

– Jag trodde verkligen att det var mig och min kropp det var fel på.

Att som 17-åring ställas inför möjligheten att få ett biologiskt barn i framtiden eller bli fri och accepterad i dag kändes därför som ett enkelt val för Vanessa som inget hellre ville än att passa in. I dag ser hon annorlunda på det oåterkalleliga beslutet. Informationen många fick då, var att man först skulle sterilisera sig privat sedan ansöka hos rättsliga rådet. För att inta en ny könsidentitet krävdes det att man först bytt kön. Men innan man genomgick den slutgiltiga operationen krävdes dessutom att man var steriliserad.

Annons

– Det läkarna undanhöll från patienterna var att man kunde kringgå könsbytet genom att enbart sterilisera sig om man inte ville operera sig och fortfarande leva som kvinna socialt och juridiskt då lagen sade sterilisering, inte könsbyte. Läkarna erbjöd emellertid inte enbart sterilisering utan hela paketet.

– Men RFSL arbetar just nu med hjälp av jurister på att stämma staten på miljonbelopp som ska delas ut till de cirka 160 transsexuella som opererades innan lagen ändrades 2013.

Ingen anade att Vanessa hade bytt kön... Foto:
Ingen anade att Vanessa hade bytt kön… Foto: TV 11

I dag hade Vanessa hellre levt som en kvinna med ett manligt könsorgan. Beslutet hon tog för 14 år sedan innebär att hon i dag inte kan få biologiska barn då nedfrysning av sperma inte heller var ett godkänt alternativ.

Annons

Livet efter operationen visade sig bjuda på både för- och nackdelar.

Med rätt kön kunde hon nu börja leva ett normalt liv men så fort hon avslöjade att hon tidigare haft en penis blev hon lämnad. Efter sin medverkan i “Big Brother” började hon att tvivla starkt.

– Var det här mitt beslut eller var det omvärldens? Trots att jag kapade min snopp blir jag fortfarande inte accepterad. Utåt sett ligger vi opererade kvinnor under den fysiskt biologiska kvinnan i rang, fastän många män fantiserar om oss.

Vanessa träffade Hänt i Veckans Magdalena. Foto:
Vanessa träffade Hänts Magdalena. Foto: Malin Bondeson

I dag har Vanessa skrivit boken “Jag har ångrat mig” (Two spirit publishing) om sina upplevelser. Förhoppningen är att folk ska tänka över genus och historia och försöka se det stora perspektivet.

Hon föreläser i både gymnasieskolor och på universitet men även i utbildningssyfte för företag om självkänsla och HBT. Något hon ofta nämner är begreppet ”Two-spirit people”, ett gammalt indianskt synsätt. Att tillhöra gruppen HBTQ ansågs vara en andlig gåva. De hedrade denna grupp och ansåg att de var viktiga individer för samhället då de besatt två själar. På så sätt sades de vara en brygga mellan män och kvinnor. Ofta fick de roller som shamaner och visionärer och var ofta begåvade hantverkare.

– Jag tycker att vi borde ta till oss det perspektivet. Om man är annorlunda så är man en unik individ och det bör tas till vara. Det är något jag aldrig kommer att sluta kämpa för.

Missa inte detta:

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons