LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Farah Abadis sorg för familjen: ”Trodde att mina barn skulle slippa”

09 nov, 2023 
Linn Seipel
farah abadi med sina barn zacharias och juni
SVT-profilen Farah Abadi uttrycker stor sorg över världsläget och ställer sig undrande till hur hon ska hantera allt med sina egna barn.
”Jag trodde verkligen att mina barn skulle slippa”, skriver hon i ett uppmärksammat inlägg.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Farah Abadi om pappans död: ”Kände ingenting”Brand logo
Farah Abadi om pappans död: ”Kände ingenting”

Karriären ser ut som att gå på räls för programledaren Farah Abadi, 35. I våras var det Melodifestivalen och nu under hösten har hon lett både kulturmagasinet Sverige och den nya SVT-satsningen På riktigt.

När Farah inte syns i tv-rutan umgås hon mycket med sin familj bestående av sambo och barnen Zackarias, 5, och Juni, 2. I takt med att barnen blir äldre, i en tid präglad av krig, har nu Farah börjat ställa sig svåra frågor.

Farah Abadi om såren i släkten – efter år av krig

I ett starkt inlägg på Instagram tar hon fasta på en frustration hon nog inte är ensam om att känna i detta nu, för de som levt med eller upplevt krig på nära håll.

”Jag vet inte hur jag ska berätta så att ni förstår, alltså förstår på riktigt. För ni som vet, ja ni vet. Ni vet hur det är att växa upp och höra historier om krig, död och flykt. Ni vet hur det är att ha mostrar, farfäder och kusiner som blivit skjutna, bombade och bortförda. För även om jag aldrig varit med om krig så har kriget varit i mig”, skriver hon och fortsätter:

Annons

”Ni som vet har också sett era föräldrar leva halva liv. En del av dom här och en annan del långt borta. I 75 år har ALLA i min familj levt så. Alltså ALLA i min släkt! Och jag trodde verkligen att mina barn skulle slippa. Att jag skulle slippa svara på samma frågor som mina föräldrar fick svara mig. Och jag tänker på dom föräldrar som inte har svar på den jobbigaste frågan av dom alla: kommer vi dö nu?”

Flera känner igen sig i Farah Abadis oro för framtiden

I kommentarsfältet skickar bland andra artisterna Sanna Nielsen, Molly Hammar och Sarah Dawn Finer flera röda hjärt-emojis. Journalisten och författaren Alexandra Pascalidou känner också igen sig i Farahs beskrivning:

”Traumat går i arv i generationer. Mina föräldrar är krigsbarn som överlevt krig, kriser, diktaturer, flykt och allt lever i mig och plågar mig varenda gång jag ser vad denna värld gör med människor - trots alla löften om aldrig mer. All kraft och kärlek till dig och din familj och släkt och alla som drabbas.”, skriver Alexandra i en kommentar på inlägget.

Annons

Hon är heller inte den enda. Flera följare skriver och berättar sin historia och andra förklarar hur fruktansvärt de tycker att situationen är just nu.

”Jag känner igen mig i det du skriver. Som tredje generationens överlevande från Förintelsen har kriget alltid funnits i mig. Jag hade hoppats att oket inte skulle föras över till mina barn och det krossar mitt hjärta att de nu i Sverige helt plötsligt är rädda för att något ska hända dem på grund av vilka de är”, skriver en följare.

”Hjärtskärande på precis alla plan”, skriver en annan.

FOTO: TT/Anders Hanson, SVT, Instagram

Annons