Familjen Annorlunda-Sami Nikula om nya relationen med Matilda

Sami och Matilda från Familjen Annorlunda

Efter 13 år tillsammans valde Matilda Nikula och Sami Nikula, kända från tv-programmet Familjen Annorlunda, att gå skilda vägar.
Idag har de delad vårdnad om barnen och lever ett lyckligt varannan vecka-liv, något som till en början var tufft för Sami.
– Sakta men säkert har jag byggt upp allting, berättar han för Hänt.

Nio-barnsfamiljen Nikula från Hallstahammar gjorde sig kända genom sin tv-medverkan i Familjen Annorlunda. Sommaren 2018 kom dock beskedet att mamma Matilda och pappa Sami valt att gå skilda vägar. Nu har ett och ett halv år gått sedan skilsmässan blev offentlig och mycket har hunnit hända sedan dess. När Hänt pratar med Sami berättar han om den tuffa tiden som väntade efter beslutet.

– Jag har lagt ner hela min själ i det här med barnen för att de inte ska må dåligt utav skilsmässan, säger han.

Idag har Sami och Mathilda delad vårdnad om barnen och turas om att ha dem varannan vecka.

– Jag har byggt upp ett nytt liv runt omkring barnen och mig. Det känns otroligt skönt att jag har kontroll runt mitt liv. När man lever i tvåsamhet så är man ju två som delar på allt och nu får man stå på egna ben och göra det här jobbet.

Tog hjälp för att klara situationen

Till en början hade Sami svårt att sätta sig in i rollen som nio-barns pappa, något som han menar kan ha berott på den fördelning som paret hade i sin relation.

– Hon har gått hemma och jag har jobbat. Jag trivdes inte alls med den rollen. Jag ville ha mer del av barnen men någonstans ska pengarna komma in. Sen när man plötsligt själv med allihopa så finns det bitar som saknas, säger han.

Under den första tiden som ensamstående förälder så kände Sami en brist i sitt självförtroende, något som han senare valde att söka hjälp för, då det viktigaste för honom var att kunna vara en närvarande pappa.

– Jag kände mig otroligt vilsen i mig själv. Men sen sakta men säkert har jag byggt upp allting, säger han och fortsätter:

– Jag passade på att gå massa föräldrar-utbildningar, egentligen för att bättra på självförtroendet. För det är en enorm uppgift att rodda med såhär många barn själv.

”Ett avslutat kapitel”

Nästa moment som Matilda och Sami nu planerar att göra är att sälja huset. Sami bor i nuläget en lägenhet endast 400 meter ifrån huset där Matilda bor kvar, vilket gör att barnen kan komma och gå som de själva vill. Dessutom försöker föräldrarna att hålla en god relation sinsemellan och tillsammans hitta på saker hela familjen ihop.

– Idag kan vi säga såhär, att relationen som jag har till barnens mamma den är riktigt bra! Det finns ingen osämja, inga bråk och tjafs som har med varken varandra eller barnen att göra, säger han och fortsätter:

– Samtidigt vill man inte ge något hopp till barnen att det ska bli något mellan oss, det är ett avslutat kapitel.

Framtidsplanerna med ex-frun

Trots att skilsmässan var ett gemensamt beslut enligt Sami, så var det ingen självklarhet att paret skulle kunna bygga upp en vänskap.

– Den kom med tiden när allt annat föll på plats. Det var ingenting som var självklart från början.

I framtiden hoppas dock Sami på att relationen ska vara fortsatt god och att de till och med ska kunna åka på semestrar tillsammans även om de båda skaffa nya partners.

– Relationen mellan mig och Matilda, att den är bra, det betyder jättemycket för mig! Man få en trygghetskänsla av det hela, att vi klarar av det här.

FOTO: Instagram/TV4