LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Experten och kändisarna: Så går du vidare efter att ha blivit dumpad

03 mar, 2019 
Hans & Anna Shimoda
Separation, uppbrott
Går det att gå vidare efter att ha blivit dumpad? Ja!
Här berättar tre kändisar hur de överlevde separationen.
💥 Dessutom: Relationsexpertens 5 bästa tips för hur DU går vidare.
Annons

Bianca Ingrosso, Marcus Birro och Helena Hysén har alla upplevt uppbrott. Psykologen Åsa Kruse har skrivit boken Lämnad – att överleva en oväntad separation. Här får du deras bästa tips hur du går vidare.

◼️ ◼️ ◼️

Bianca Ingrosso
Bianca Ingrosso och Phillipe Cohen.

💔 BIANCA INGROSSO

Bianca Ingrosso, 24, och Phillipe Cohen, 24, träffades 2014 och deras relation kom att bli en omskriven och stormig historia. 2017 meddelande en förkrossad Bianca att Phillipe hade dumpat henne.

– Jag har varit den som har styrt och ställt, så jag var helt chockad när han gjorde slut. Om det var någon som skulle göra slut i vårt förhållande så har det alltid varit jag. Phillipe har ju varit obeskrivligt förälskad i mig, så det var som en jävla chock när mannen i mitt liv gjorde slut. Jag kunde inte förstå det, jag kunde inte greppa det. Det tog mig fyra månader att förstå att det var slut och att lära mig älska mig själv och mitt liv igen, sa hon i podcasten Alice och Bianca – Har man sagt A får man säga B.

Annons

I samma veva började nya säsongen av Wahlgrens värld att spelas in och det var inte lätt att hantera.

– Jag kunde inte äta, knappt dricka vatten. Jag bara grät och trodde att mitt liv var över.

Men ett halvår senare hittade Bianca och Phillipe tillbaka till varandra. Dock varade det inte särskilt länge och så sent som i oktober avslöjade Bianca att det återigen var slut. Efter bara några månaders samboskap i Norra Djurgårdsstaden hade Phillipe valt att flytta ut. Det fungerade helt enkelt inte att bo under samma tak.

– Vi romantiserade bilden av att vi skulle funka så himla bra ihop att bo tillsammans eftersom vi varit tillsammans i fyra år. Men vi har bråkat varje dag. Inte så stora bråk att ”nu gör vi slut”, men absolut slängt i dörrar och så, sa hon i Wahlgrens värld.

Idag mår Bianca relativt bra.

– Herre Gud, det är klart det är tufft med break-ups. Jag är inte helt återställd, men jag är okej, sa hon till Expressen i januari och berättade i samma intervju att hon börjat gå i terapi:

Annons

– För mig är det mest att jag behöver gå till någon utomstående och prata av mig, eller få konkreta tips. 

◼️ ◼️ ◼️

Marcus Birro
Marcus och Michaela Birro.

💔 MARCUS BIRRO

Författaren och poeten Marcus Birro, 46, minns ett uppbrott för drygt femton år sedan. Han blev lämnad av den kvinna han älskade vilket såklart tog hårt på honom.

– Det är klart man blev ledsen. Men när det hade gått lite tid förstod jag varför, säger Marcus till Hänt och fortsätter:

– Hon flyttade till Spanien för att plugga men kom aldrig tillbaka. Hon stannade kvar. Men jag hade det på känn. Det var inte rosenrött.

Hur mådde du efter det?

– Grejen är att jag mådde dåligt innan men det var jobbigt att bli dumpad. Det är ju aldrig kul. Men jag var så ung då och levde ett annat liv och frossade nästan i min egen olycka.

Annons

Hur gick du vidare?

– Jag tror inte man måste skaka av sig allt och gå vidare på en gång, oavsett vilka sorger man drabbas av. Ibland behöver man tid för att sörja. Jag tror man måste tillåta sig själv att må dåligt för att sedan kunna må bra. Jag tror också många män låter ett uppbrott prägla livet under lång tid framöver. Man blir den där ”lämnade personen”. Men är det riktig kärlekssorg tar det nog fyra årstider, alltså ett år, för att gå vidare. Man måste låta den tiden gå. Sedan är det viktigt att verkligen anstränga sig för att komma på fötter igen.

Idag lever Marcus med hustrun Michaela Birro, 30, och han är mer än lycklig.

– Jag trodde inte skulle få känna såhär någon gång. Jag var helt oförberedd på den kraften. Tidigare har jag haft svårt för att våga vara lycklig. Jag tänkte att jag inte förtjänade det och att lycka är något för andra.

◼️ ◼️ ◼️

Glenn Hysén och Helena Hysén
Glenn Hysén och Helena Hysén.

💔 HELENA HYSÉN

På julafton 2010 uppdagades det att Glenn Hysén, 59, hade en kärleksaffär med tandsköterskan Marie Brogren, 53, vid sidan om äktenskapet med Helena Hysén, 57.
Vad var det som gick snett mellan dig och Glenn?

Annons

– Det var att man glömde av varandra, man vårdade inte den kärlek som fanns. Jag kan inte bara anklaga honom för vad som skedde, vi borde tagit hand om vår relation bättre. Men därifrån till att vara otrogen, det finns andra steg att ta om man är missnöjd.
Hur mådde du efteråt?

– Jag var förkrossad. Jag visste ju också vad det skulle föra med sig med skriverier och löpsedlar. Jag förstod också att jag skulle få skit för Glenn bedrog sin exfru med mig och då tyckte folk att det var rätt åt mig, men han har ju en egen vilja. Sedan skulle man hålla en bra fasad utåt mot barnen. Jag fick sörja när de hade somnat på kvällarna. Men jag har i efterhand fått mail från Marie där hon bett om ursäkt och det tycker jag är stort.
När började du må bättre?

– Efter tre veckor köpte jag en stor resväska som jag ställde på golvet. Under ett år och åtta månader var jag på omslag och löpsedlar mer eller mindre hela tiden och jag köpte allt och läste vad som stod för jag var tvungen. När jag en dag kände att jag kunde stoppa ned tidningen utan att läsa så förstod jag att jag var ”klar”. Det var väldigt terapeutiskt. Jag gick ned 38 kilo under den här perioden, det var det enda som var bra, haha!
Har du träffat någon ny man under den här tiden?

Annons

– Självklart har jag dejtat, men det har inte lett någon vart. Jag träffade nyligen en man som det hade kunnat bli bra med. Det var första gången jag kände något på 9 år, men det var tills jag upptäckte att vi var två om samma man. Det var inte kul. Han hade allt jag ville ha utom hjärnan då kanske…

◼️ ◼️ ◼️

💥 PSYKOLOGENS BÄSTA RÅD

Psykologen Åsa Kruse har skrivit boken ”Lämnad – att överleva en oväntad separation”. Här är hennes bästa tips för att ta sig igenom ett oväntat uppbrott, något hon delade med sig av i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

👉 Ilska kan vara bra

Till en början känner man oftast sorg och saknad, men sedan övergår det till ilska eftersom man behöver ta avstånd från personen och separera rent känslomässigt. Då behöver man den kraft och energi som finns i ilskan. Man behöver det för att kunna distansera sig. Ilska är dessutom en mycket lättare känsla än sorg och saknad.

Annons

👉 Att älta är inte fel

Man behöver bearbeta det som hänt. Varför blev det så här? Vad tänkte personen innan den lämnade mig? Man behöver helt enkelt vända och vrida på saker och ting för att kunna se det ur olika perspektiv. Men när man har ställt samma frågor om och om igen och det inte händer något nytt och man bara kommer fram till samma svar är det dags att sluta.

👉 Sök stöd hos vänner

Det är jätteviktigt med stöd från nära och kära. Skippa professionell hjälp, i alla fall till en början. Det finns inget som psykologer kan göra bättre just då än vad en tålmodig och förstående vän eller anhörig kan göra. Vi kan inte ta bort din sorg eller ändra dina känslor. Dock behöver vissa psykologisk hjälp i ett senare skede.

👉 Håll fast vid dina rutiner

Att ligga raklång i sängen med neddragen rullgardin är det sämsta du kan göra. Det är viktigt med stöd och rutiner. Se till att du kommer upp ur sängen, äter och kommer ut ibland. Är det svårt att hantera själv, be vänner om hjälp.

Annons

👉 För en humördagbok

Ibland kan det kännas tröstlöst och man undrar hur lång tid det kommer ta innan det vänder. Då kan det vara klokt att föra en humördagbok. Hur känns det den här dagen? Vad tänkte jag för positiva tankar? Då kan man se hur känslorna förändras och att det faktiskt går framåt. Orkar man inte skriva något kan man köra med ett siffersystem beroende på dagsformen.

FOTO: TT

Annons