Ewa Roos går i pension efter 60 år på scen: ”Har gjort mitt”

Ewa Roos och Eva RydbergP
Exklusivt

Efter 60 år i branschen väljer Ewa Roos nu att lämna rampljuset för att gå i pension. Nu berättar hon om anledningen bakom beslutet och frustrationen hon känner kring den låga pensionen.
– Det är bedrövligt. Hur ska man kunna leva på det?, säger hon till Hänt.

Schlagerdrottningen Ewa Roos, 72, slog igenom som artist redan som 13-åring och representerade då Sverige i en italiensk sångtävling med låten I valet och kvalet, som Owe Törnqvist skrivit till henne.

AJ DÅ! Charlotte Perrellis dyra tabbe framför barnen

Sedan dess har karriären bestått av folkparksturnéer, krogshower, radio- och tv framträdanden och senare även skådespeleri, och 1979 blev hon dessutom den allra första artisten att gästa Allsång på skansen. Det har med andra ord varit många händelserika år för Ewa, men nu meddelar hon att hennes tid som artist börjar lida mot sitt slut. I en exklusiv intervju med Hänt berättar hon nämligen att hon efter efter 60 år i branschen har bestämt sig för att gå i pension.

Ewa Roos om sin och Eva Rydbergs succé i Melodifestivalen

Så sent som i vintras var Ewa högaktuell i Melodifestivalen tillsammans med vännen och kollegan Eva Rydberg. Tillsammans tävlade de med succélåten Rena rama ding dong och tog sig hela vägen till Andra chansen där de duellerade mot Clara Klingenström som gick vidare med låten Behöver inte dig idag. Men trots att det inte blev någon finalplats har låten inte hindrats från att bli omåttligt populär. Inte minst hos en mycket yngre publik.

– Det som har varit väldigt roligt med det här att vi har vänt oss till barnen. De kallar mig och Eva för Ding och Dong, säger Ewa skämtsamt.

Ewa Roos går i pension – berättar om ilskan kring fattigpensionen

Men efter den storslagna karriären väljer Ewa nu att lägga skorna på hyllan.

– Nästa sommar kommer jag göra föreställningen Pang i bygget på Fredriksdalsteatern. Men det blir det sista jag gör. Nästa sommar kommer jag ha jobbat i 60 år och då har gjort mitt. avslöjar hon för Hänt.

Vidare berättar hon att hon ser fram emot att gå i pension och kunna ägna tiden i hemmet på Ljusterö med sina nära och kära.

– Jag är väldigt bra på att ta hand om hemmet och håller gärna på med blommor och måla akvarell. Jag får alltid dagarna att gå och jag vill bara få vara med min man, det är så underbart. Sen vill jag träffa mina barn, barnbarn och våran trevliga, glada och tokiga umgängeskrets.

Men det är inte bara glädje hon känner inför den stora livsförändringen. I intervjun berättar hon nämligen också att hon känner stark frustration kring den låga pensionen.

– Det är bedrövligt. Alla dessa människor som jobbat ett helt liv och vad får dem ut? 8000 till 9000 kr. Hur ska man kunna leva på det? Med dem hyrorna som är idag och mat som kostar. Allt kostar idag. säger hon innan hon fortsätter:

– Även förslaget om att man ska gå i pension vid 75 är en väldigt hög siffra. Framförallt för dem som jobbar inom inom sjukvården, hur ska dem orka?

LÄS MER: Här är alla artister som gästar Allsång på Skansen 2021

LÄS MER: Ewa Roos har två barn – så ser Lotta och Daniel ut idag

FOTO: Claudio Bresciani/TT, WIXTRÖM JIMMY/Aftonbladet