LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Eva Röses okända handikapp – nu berättar hon om svårigheterna

12 feb, 2024 
Hedvig Tärnholm
Eva Röse öppnar upp om sina utmaningar med ansiktsblindhet.
– Jag kanske presenterar mig för tredje gången för en och samma person för på en fest, säger hon till Expressen.
Annons
Sofia Wistams hyllning till Irma LehtosaloBrand logo
Sofia Wistams hyllning till Irma Lehtosalo

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Eva Röse delar i en öppenhjärtig intervju med Expressen utmaningarna med ansiktsblindhet, en egenhet som skapar unika och komiska ögonblick i hennes liv. Trots svårigheterna att känna igen ansikten, närmar hon sig situationerna med humor och självdistans.

– Jag kanske presenterar mig för tredje gången för en och samma person för på en fest, för jag känner inte alltid igen ansikten. Det är lite stökigt, men även om personen blir stött kan jag gå vidare och skratta åt mig själv, säger Eva till Expressen.

Eva Röse skrattar åt missförstånden

Flera hundratusen svenskar är drabbade av ansiktsblindhet och det är inte svårt att förstå hur detta kan försvåra livet, och arbetslivet.

”Ansiktsblindhet är ett nyupptäckt och relativt okänt handikapp som drabbar extremt för tidigt födda barn i högre utsträckning. Det är precis som det låter en svårighet att koppla ihop synintrycket av ett ansikte med en person och det beror antagligen på en utvecklingsskada i hjärnan”, skriver Karolinska institutet.

Annons

Men Eva Röse verkar ta det med en klackspark och väljer istället att se på situationerna som kan uppstå med humor.

– Det händer att jag står och pratar med någon och tror att det är någon annan. Det kan vara någon som jobbar på bensinmacken så tror jag att det är en chef på ett produktionsbolag eller en förälder till att barn jag känner. Det kan bli väldigt dumt och roligt när man blandar ihop de tre, förklarar Eva för Expressen.

Skådespelerskan som överdomare

Eva Röse som hunnit fylla 50, är just nu aktuell med programmet LOL: Skrattar bäst som skrattar sist, där tio av Sveriges bästa komiker tävlar om att få varandra att skratta. I en intervju med Expressen berättar hon om sin roll i humorprogrammet.

– Jag är allsmäktig överdomare, sträng rektor och spelledare. Jag sitter i mitt kontrollrum i en skön soffa och iakttar mina kamrater som svettas och plågas, berättar Eva i intervjun.

Förutom LOL är Eva mest känd för det svenska folket som den skarpa kommissarien Maria Wern. Internationellt är hon hyllad för sin roll i den svenska science fiction serien Real humans.

FOTO: TT

Annons