Ernsts förändring i TV4 – så har han ändrat sina krav

Ikväll är det premiär för ”Sommar med Ernst” på TV4. Årets renoveringsobjekt är ett väldigt speciellt hus i Kvarndalen utanför Hallsberg.

Den folkkära TV4-profilen Ernst Kirchsteiger, 60, har haft en lång och fin karriär på TV4. Sveriges mysigaste husrenoverare inreder och moderniserar gamla fallfärdiga byggnader och bostäder. Han fräschar till dem tillsammans med snickare och hantverkare i ”Sommar med Ernst”, ett tv-program som nu är inne på sin elfte säsong.

Förra sommaren berättade Ernst i TV4:s ”Nyhetsmorgon” att han ställer hårda krav på de hus vilka ska renoveras för programmet:

– Det ska vara ett hus som är på en bra plats, människorna som har husen ska vara sköna, sen ska husen i sig vara en utmaning.

Annons: Här är årets mest omtalade hårborste – så ger den dig platt hår på bara någon minut!

Av kvällens premiäravsnitt att döma verkar Ernst helt klart ha fått sina krav mer än väl uppfyllda vad gäller både byggnaden i sig och platsen. Den sista punkten, att människorna som äger husen ska vara sköna verkar han dock ha tummat lite på. För det är ingen privatperson som äger årets ombyggnadsprojekt, Kånsta kvarn i Kvarndalen utanför Hallsberg, utan Hallsbergs kommun.

Kånsta kvarn uppfördes år 1858 och är en kombinationskvarn, eftersom den kunde drivas med både vind och vatten. Vad man vet är den den enda i sitt slag som är bevarad i hela landet. Den nedre delen av kvarnen byggdes först, och var avsedd för vattendrift. Under senare delen av 1800-talet byggdes den om så att den även kunde drivas med vind. På 1920-talet satte man in en elmotor. Kvarnen var i drift fram till 1939, men idag är kvarnutrustningen utriven.

– Vi är här för att blåsa nytt liv i byggnaden, inte som kvarn utan som ett fint sommarboende, och det blir nu i sommar den gamla vackra byggnaden ska börja leva igen, förklarar Ernst i början av kvällens program.

Han beskriver huset smått lyrisk:

– Den har hela sin trygga faluröda känsla med vita knutar samtidigt som det finns en otrolig spänning i den här enorma varianten av våningar och olika grejer… Platsen är något av det vackraste man kan tänka sig, en sån där plats som är lite förtrollad.

I slutet av programmet förklarar han passionerat:

– Den här stora kroppen, det här är som en gammal dam, som en slags kvinnokropp, den här kvarnen.

Ernst beskriver årets ombyggnadsobjekt som en vacker kvinnokropp.

Det är Hallsbergs kommun som äger Kånsta kvarn.

Ernst bygger även ett ankhus utanför kvarnen.

Det märks tydligt hur mycket Ernst tycker om att renovera och bygga om kvarnen utanför Hallsberg.

LÄS OCKSÅ:

8 oförglömliga Ernst-citat – redan i första avsnittet

Ernst tuffa krav på TV4: ”Måste vara en utmaning”

FOTO: TV4

Senaste nytt