LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

TV4-kocken Erik Videgårds fruktansvärda operation – fick inte hjälp

16 apr, 2024 
Hedvig Tärnholm
Erik Videgård
Canceroperationen som skulle hjälpa Erik Videgård lämnade honom istället hjälplös i brutal smärta.
– Efter operationen hade jag total dödsångest, berättar Erik i en intervju med Hänt.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Här hyllar Idrottsprofilerna Sven-Göran Eriksson efter cancerdiagnosenBrand logo
Här hyllar Idrottsprofilerna Sven-Göran Eriksson efter cancerdiagnosen

Medan stjärnkocken Erik Videgård kombinerar jobb med nöje i Vietnam passar Hänt på att ringa upp honom för att prata om livet.

Under samtalet berättar han om den tuffa resan från att ha fått sin cancerdiagnos – till den stora operationen som lämnade honom oförmögen att kommunicera sin brutala smärta.

Erik Videgård om den tuffa sjukdomstiden: ”Allvarlig diagnos”

Sjukdomens skugga föll tungt över Erik när han 2010 mötte sin svåraste utmanare hittills – cancer. Men även när framtiden var osäker, vägrade han ge upp hoppet.

– Det var en allvarlig diagnos, inte alls 100 procent säkert att jag skulle överleva. Men med stödet från familj och vänner fanns det aldrig något tvivel; ”Det här fixar vi”, berättar Erik för Hänt.

Det följande året blev ett test av Eriks uthållighet. Han kämpade sig igenom tuffa behandlingar och fick näring via en slang direkt till magen, en påminnelse om sjukdomens obevekliga närvaro.

Annons

Efter ett år med intensiv strålning gav hans ena käkben vika. Operationen krävde ben från hans ena vad för att bygga om det trasiga käkbenet. Det var en operation som skulle testa hans inre styrka ännu mer, för den största utmaningen kom efter operationen.

Erik Videgård har prisats för sina insatser inom matlagning.FOTO: Hans Shimoda/TT
Krögaren Erik har bidragit till att introducera det kinesiska Sichuanköket i SverigeFOTO: Stefan Mattsson/Aftonbladet/TT

Erik Videgårds totala dödsångest: ”Fruktansvärt ont”

Att vakna upp omgiven av slangar och dränage, oförmögen att kommunicera den outhärdliga smärtan, blev nästa prövning i Eriks kamp för livet.

– När jag vaknade upp efter operationen hade jag total dödsångest för att det gjorde så fruktansvärt ont. Jag hade mer smärtlindring innan operationen än efter och jag kunde inte kommunicera till någon sjukvårdspersonal att jag hade ont, berättar han.

Annons

Ett dygn av outhärdlig smärta följde innan han kunde skrapa fram nog med kraft för att försöka göra sin röst hörd – dock utan framgång. Medicinerna gjorde honom oförmögen att skriva ned sina känslor på papper.

Efter ett par dagar hade han återhämtat sig tillräckligt för att kunna uttrycka sig via skrift och först då kunde hans smärta äntligen stillas.

Numera ägnar han mycket av sin energi åt att hjälpa andra som gått igenom liknande erfarenheter.

– Jag åker runt i Sverige och hjälper till med rehab för de som ser ut som jag, berättar han.

FOTO: INSTAGRAM / TT

Annons