Erik Linder: "Nu vill jag verkligen vara singel"

Erik Linder: "Nu vill jag verkligen vara singel"

Hänts reporter Lotta Gray möter en glad och numera fri Erik Linder som trivs med singellivet.

Han ler sitt spjuveraktiga leende när vi sätter oss till bords på Story Hotel i Stockholm. Drar sig i håret och rättar till luggen med en invand gest. Musikern Erik Linder, 33, beställer lax. Jag beställer kyckling.

– Jag växte upp i Tyresö. Mina föräldrar skilde sig när jag var ett år och jag tillbringade varannan helg hos pappa. Med tiden fick jag fem systrar. Mitt musikintresse började när min storasyster drog med mig till skolkören, hon och farfar Sune är inspirationen, berättar han.

Erik gick i Tyresö musikklasser och fortsatte sedan på musiklinjen i gymnasiet på Södra Latin. 1998 fick han en huvudroll i uppsättningen Den sovande staden.

– Jag började få lite jobb vid 16, skrev eget material, gjorde företagsgig, bröllop och startade faktiskt handelsbolag väldigt tidigt ihop med en musikerkompis. Jag har gjort spelningar som en extra grej sedan dess och ända fram till 2009.

Erik började jobba på Golden Hits i Stockholm där servisen sjunger medan de serverar, en bra skola eftersom man lär sig att hantera stress.

– Lärde mig oerhört mycket där, vi var ett härligt gäng, säger han.

Erik Linders intresse för musiken väcktes i ung ålder. Foto: All Over Press

Det var en före detta flickvän som övertalade honom att söka till tv-programmet Talang. Då var Golden Hits-tiden över och Erik jobbade som budbilsförare.

Erik kände sig dock som en nybörjare i sammanhanget. Han hade aldrig haft en kamera framför sig eller blivit bedömd förut.

– Jag skickade in ett klipp och de blev tydligen helt lyriska. Jag var visserligen van vid att sjunga men här var det ett tävlingsmoment med en jury, jag kände mig verkligen grön men gick vidare till semi och sedan final.

Han blev signad av skivbolaget Sony och släppte första plattan Inifrån (2009), som sålde bra. Året därpå medverkade han i Melodifestivalen med låten Hur kan jag tro på kärlek med text av Kenneth Gärdestad och kom femma i deltävlingen.

– Men jag märkte att jag blev mindre prioriterad av Sony, det är ganska vanligt att artister upplever det med de stora bolagen. Man satsade inte helt på mig och när jag sedan medverkade i Diggilo-turnén samma år fick jag själv rodda med signeringar och sånt. Jag ville framåt med min musik, det kändes som om jag drog en stor jätte bakom mig så jag startade eget skivbolag, Tilia Records.

Det finns inget groll med Sony, som hjälper till med distributionen. Erik fortsätter:

– På Tilia ligger nu bland andra Timoteij, Jan Johansen och Peter Englunds Diamond Dogsz. Jag lärde mig under det där året att inte låta mig bli trampad på, kände att jag växte upp på något vis, men jag försöker alltid att vara en snäll person.

Erik träffade sångerskan Elina Thorsell, 24, samma år som de båda medverkade i Melodifestivalen. Hon är en del av gruppen Timoteij och var även med i videon till en av hans låtar. Kärlek uppstod och de flyttade ihop. I fyra år varade relationen innan de nyligen bröt upp.

Erik Linder tillsammans med exet Elina Thorsell. Foto: All Over Press

– Det skedde i bästa samförstånd. Vi hade blivit vänner och det funkar väldigt bra, men nu vill jag verkligen vara singel.

Hans bejublade konsertturné med Ted Gärdestads alster har sålt slut, han har släppt ytterligare två album och är nu sugen på att släppa nytt efter att ha jobbat med andra artister.

– Jag blev utmattad i slutet av 2013, tröttnade lite på bilden av mig själv, att alltid promota mig själv. De stora jobbar inte alltid som vi artister vill, men nu känner jag mig laddad att göra min grej igen, berättar han.

FullSizeRender

Erik Linder får en puss av Hänts Lotta Gray. Foto: Privat

Vi beställer in kaffe. Erik skämtar mycket, skrattar, Någon han även gör på sina konserter och spelningar.

– Det finns två sidor av mig som artist. Konstnären och underhållaren. Ibland gör jag bara mina egna låtar med musiken i fokus rakt upp och ner, och ibland kör jag väldigt mycket show och snack. Nu tänker jag försöka väva ihop de där två i en annorlunda, gladare skiva.

Intervjun lider mot sitt slut, två timmar har rasslat förbi i rasande fart. Det är lätt att tycka om den här pojken. Djup och yta, salt och sött. Och att han tolkar min favorit Ted är ytterligare ett plus i kanten.

Andra läser också:

Nicole Falciani om bråken med Eric Saade: ”Han har inte så mycket att säga till om”

Josephine Bornebusch tar en paus: ”Jag måste vara hemma med min son”

Ann Söderlund-Jag ville bara hoppa från en bro

FRÅN FÖRSTASIDAN