LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Fångarna på fortet-Erik Blix akutopererad efter cancerdiagnosen

13 apr, 2022 
AvPontus Varg
Erik Blix, känd, från Fångarna på fortet drabbades av cancer
Oddsen var inte på hans sida.
Nu berättar den tidigare Fångarna på fortet-programledaren Erix Blix, 65, om den svåra cancerdiagnosen.
Annons
Gunilla Persson och Gunde Svans storbråk – dramatiska scenerna från inspelningenBrand logo
Gunilla Persson och Gunde Svans storbråk – dramatiska scenerna från inspelningen

Erik Blix har en av Sveriges mest välkända röster då han hörts i etern sedan 80-talet. Han har också synts i flera stora tv-program, som egna talkshowen Blix från klar himmel. Och innan Gunde Svan bytte skidpjäxorna mot fångceller och jakt på nycklar var det faktiskt Erik som ledde den allra första säsongen av TV4:s då jättesatsning Fångarna på fortet.

Erix Blix i Fångarna på fortet
En då 33-årig Erik Blix som programledare i Fångarna på fortets allra första säsong, som sändes 1990 på TV4.

Det har gått 32 år sedan dess, och nyligen fyllde Blix 65 år. Och det är med tacksamhet. Efter att ha drabbats av en elakartad cancer i övergången mellan matstrupen och magen är han ödmjuk inför livet.

Annons

– Hade de inte upptäckt den i tid och jag inte hade hamnat hos det otroligt skickliga teamet på Sahlgrenska som opererade mig direkt så hade jag inte suttit här idag. Det tänker jag ofta på. Hela den resan har också gjort att jag för varje år som går är jag glad för att jag lever. Det var en tuff historia och jag hade verkligen statistiskt sett alla odds emot mig, säger radioprofilen till Aftonbladet.

Det var åtta år sedan som Blix diagnostiserades med cancern och prognosen var inte god. För tidningen berättar han att det är få som får just den sortens cancer. Dessvärre är det också få som kan behandlas. Enligt Erik är dödssiffran hög och det är endast under tjugo procent som överlever.

Sonens fina gest för Erik Blix under operationen

När Erik sövdes ner gjorde han det till tonerna av sin sons egenkomponerade musik.

– Min son hade skrivit en sonat för cello och piano som har en avslutning som är otroligt vacker, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

Annons

– Läkarna visste ju hur många sekunder det skulle ta innan jag somnade och jag sa att jag ville att musiken skulle klinga ut exakt då jag somnade. Det sista jag hörde var slutackordet, vilket var häftigt.

Erik Blix
Erik Blix idag, 65 år fyllda.

Idag har Blix ett annat synsätt på livet. Efter operationen fick han lära sig att äta igen. Det tog ett par år innan han kom över det, men då började han oroa sig för att få ett återfall.

– Jag brukar säga att jag inte blev sjuk förrän jag blev frisk, säger han och tillägger.

– Men idag mår jag bra vilket jag är oerhört tacksam för.

FOTO: Youtube, TT

Annons