TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Ellinor Perssons relationsbesked efter cancern

16 jan, 2020 
AvFredrik Jönsson
SVT-profilen Ellinor Persson.
Möt SVT-profilen Ellinor Persson, 54, i en öppenhjärtig intervju.
✔︎ Kärleksbeskedet efter skilsmässan: ”Fantastiskt liv”.
✔︎ Ursäkten till barnen: ”Skäms över det”.
✔︎ Sorgen efter SVT-kollegans död.
✔︎ Galna mötet i bastun med hockeystjärnan: ”Chockad”.
✔︎ Dramat med Christer Pettersson: ”Fullblodspsykopat”.
Annons

Ellinor Persson, tidigare gift Geete, har programlett en massa populära SVT-program som Sommarlov, Vi i femman och Kosmopol. Nu berättar hon om tillvaron efter att hennes liv tog en dramatisk vändning.

◼️ ◼️ ◼️

Ellinor Persson och Dick Harrysson i På spåret 2013.
Ellinor har vunnit ”På spåret” två gånger. Här med Dick Harryson.

När Ellinor Persson drabbades av bröstcancer 2013 inleddes en period med cellgiftsbehandlingar och strålning. Hon fick strålning varje dag i sju veckor; totalt tillbringade hon 82 dagar på sjukhuset under ett år.

– Tre tumörer, jävligt elakartade alla tre. Extra mycket cellgifter och mycket strålning. Det var väldigt jobbigt, men det är så längesen. Jag mår sjukt bra i dag, säger Ellinor.

Tänkte du någonsin på att du inte skulle klara av cancern?

– Nej. Jag behöver inte anstränga mig för att vara positiv. Jag tror det anlaget hjälper, jag fick det av mamma och mormor. Det kan tyckas naivt, men jag litar mycket på att saker och ting löser sig.

Annons

Orsaken till cancern i Ellinors fall var så kallade täta bröst. Det är fyra till sex gånger större risk att kvinnor med täta bröst får cancer, enligt Bröstcancerförbundets rapport 2019.

– Jag räddade liv med den historien, men samtidigt vill jag inte bli bröstcancer-Ellinor. Jag har släppt det nu. Det påverkar inte mitt liv över huvud taget.

Ellinor Persson och dottern Johanna Sörbom Stockholmsmässan 2017-11-17.
Ellinor Persson och dottern Johanna i november 2017.

Så låt oss prata om annat. Ellinor bor idag på Gärdet i Stockholm, med sin dotter Johanna som är 19 år. Sonen Jordan är 22 och har flyttat hemifrån.

För 31 år sedan, 1988, slutade Ellinor Persson på andra plats i tävlingen Fröken Sverige. Året efter klev hon in i tv-världen. Hon arbetade på Kappahl när hon fick ett telefonsamtal från SVT.

– Jag och Jan Trolin hade träffats genom Kappahl och höll lite kontakt. Han hade sagt till chefen på SVT i Växjö att ringa upp mig. Jag blev uppringd av Håkan Sandberg, och fick komma ner och göra ett test. Jag fick jobbet, och det var som sagt mycket Jan Trolins förtjänst, säger Persson.

Annons

– Tiden i Växjö var så underbar. Det var så många trevliga människor och vi hade så roligt. Jag, Jan och Gila Bergqvist fick göra så mycket saker. Det fanns pengar att resa för och göra reportage. Om man bortser från den tiden jag har levt med mina barn, så var det här bästa tiden i mitt liv. TV var så stort då, vi blev superkändisar och hamnade på framsidor i Veckorevyn, Frida och kvällstidningarna. Jag och Jan Trolin gjorde Kosmopol och på fredagar var temat musik. Vi hittade på en karaktär, som vi alltid skvallrade om. Han hette Darryl Brown. Vi snackade massa om honom, och på den tiden kunde man ju inte googla och kolla upp saker. Vi erkände aldrig att han aldrig fanns, utan det erkänner jag till dig nu, haha. Jag minns att Veckorevyn vid ett tillfälle skrev att Darryl Brown hade skilt sig enligt oss.

Programledarna för ungdomsprogrammet Kosmopol, Jan Trolin och Ellinor Persson.
Jan Trolin och Ellinor Persson i Kosmopol 1991.

Du jobbade en del med Jan Trolin. Dessvärre dog han 1995 på grund av en hjärntumör. Väldigt tragiskt, han blev bara 26 år. Hur minns du honom?

Annons

– Som den roligaste människan. En fantastisk humor, vi skrattade hela tiden. Väldigt begåvad och ett väldigt stort hjärta.

Efter tiden i Växjö blev det TV3, Sveriges Radio och Kanal 5. Hon gjorde bland annat ishockey-VM och minns ”bastuintervjuerna”.

– Det var ingen som hade gjort bastuintervjuer tidigare. Jag minns att de blev stora. Jag intervjuade spelaren Andreas Johansson inför ett hockey-VM. Då erkände han att han var den där pyromanen som de hade letat efter i Hofors på 80-talet. Jag minns att jag blev chockad när han erkände. Sen frågade jag varför han gjorde det. Då svarade han “det var så jävla skönt när det brann”. Det var ett sjukt tv-ögonblick.

Oj. Har du fler exempel?

– Jag har tatuerat mig på rumpan i tv. Det var lite konstigt.

Ishockeyspelaren Andreas Johansson i World Cup 2004.
Andreas Johansson i Tre Kronor 2004.

När – och vad?

– Det var 1993. Jag tatuerade in en märklig fågel.

– Jag har gjort så många konstiga tv-program som man gjorde på 90-talet. Det kom nya kanaler och det fanns pengar till allt. Det mest udda var när nog ändå när jag satt åtta timmar i en loge med Christer Pettersson.

Annons

Berätta!

– Christer hade blivit frikänd och Robert Aschberg ville ha med honom i ett direktsänt program. Jag och Gert Fylking hämtade honom i Sollentuna. Jag skulle vakta honom i en loge så att han kunde tända av, och inte tända på. Jag satt där i åtta timmar, det var en riktigt sjuk dag i mitt liv.

Vad hände i logen?

– Han var så påtänd när vi kom. Han började röra runt bland kakor och mackor, så de rörde jag aldrig. Jag åt inget på åtta timmar.

– Han var en uteliggare från Rotebro och media hade gett en bild av en pundare. Men han skulle kunna ha planerat mordet på Olof Palme. Han är tamejfan den smartaste och mest allmänbildade människan jag har träffat. När han hade tänt av kunde han prata utan tix, det var en helt annan människa än den bilden media hade gett. Han var en fullblodspsykopat och fruktansvärt smart. Sen vill jag inte sitta här och säga att jag kände honom eftersom jag bara spenderade åtta timmar med honom. Han spelade upp Shakespeare-pjäser för mig och gjorde det med bravur. Jag tror att han hade kunnat bli en bra skådis, om han hade valt den vägen efter teaterutbildningen.

Christer Pettersson i Sollentuna centrum den 15 september 2004.
Christer Pettersson 2004.

Vi släpper Christer Pettersson och fokuserar på nutid. Hur lever du i dag?

– Jag är singel och bor i en fantastisk lägenhet, som är nybyggd, på nedre Gärdet med min dotter Johanna, 19 år. Jordan (22 år) har flyttat ut. Med tanke på artiklarna om cancern tänker nog många ”stackars den människan” om mig. Men jag mår så fruktansvärt bra i mitt liv. Jag kommer alltid vara orolig för Jordan på grund av hans diabetes, men annars känner jag – ”hur kan man få ha det så här bra?”.

Annons

Hur ser du på att träffa en ny kärlek?

– Jag har ett fantastiskt liv, båda barnen har bott heltid med mig. Jag har kommit närmare mina barn på det viset. Mitt jobb som moderator är sjukt roligt och jag har fantastiska vänner, så jag har inte känt att jag behöver träffa en man. Nu har jag varit singel i snart tre år efter att barnens far Johan och jag gick skilda vägar, och jag kan börja känna det så kallade pirret nu när jag går ut eller får ett sms. Så jag skulle vilja träffa någon. Men jag vill inte flytta ihop med någon och vi ska inte vara så mycket ihop att han räknar med att vi ska planera sommaren tillsammans.

◼️ ◼️ ◼️

Ellinor Persson med ex-maken Johan Sörbom 2012.
Ellinor med exmaken Johan Sörbom 2012.

Ellinor Persson

Född: 5 oktober 1965 (54)

Familj: Singel. Har dottern Johanna, 19, och sonen Jordan, 22, från en tidigare relation.

Annons

Karriär: Programledare i tv och radio.

Aktuell: Arbetar idag som moderator. Hon har figurerat en hel del i media de senaste åren på grund av bröstcancer. Hon har pratat om sin egen sjukdom för att beskriva cancerrisken med täta bröst.

◼️ ◼️ ◼️

Visste du att…

…Ellinor har en udda fobi – hon är fruktansvärt rädd för hästar och kor:

”Jag fryser till is och får panik”.

…Ellinor lider av PMDS, en svår variant av PMS:

”Innan jag började äta Tamoxifen så var mitt humör svajigt. Jag har gjort så många dumma saker på grund av PMDS. Man påverkas psykiskt, man vill bara vara för sig själv och undviker människor. Jag har sökt hjälp för det här – jag har bland annat testat antidepressiva och akupunktur. På grund av PMDS har jag dessvärre utsatt min familj för enorma utbrott. Man blir som förbytt, till en sinnessjuk galen människa. Jag skäms över det, men kan jag inte ångra det för jag kan inte hjälpa det. Djävulen tog över min kropp”.

Vad skulle du vilja göra om du fick välja helt fritt?

”Jag lever verkligen, på riktigt, det livet jag vill leva. Jag älskar att resa, men tänker mycket på klimatet. Så jag skulle vilja hitta ett sätt att resa utan att påverka klimatet negativt”.

Foto: TT.

Annons