LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Attling och Ekman blev nära på stört: ”Klämmer varandra på brösten”

07 nov, 2023 
Ett designsamarbete förde dem samman, och idag ser Efva Attling och Marie-Louise Ekman sig som systrar!
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Efva Attlings första ord om arbetet med Miriam Bryant: ”Jättefint”Brand logo
Efva Attlings första ord om arbetet med Miriam Bryant: ”Jättefint”

Nu debuterar konstnären, regissören och dramatikern Marie-Louise Ekman, 77, som smyckedesigner i ett samarbete ihop med Efva Attling, 71.

Nya smyckeskollektionen har fått namnet: The Högdalen, efter förorten där Efva Attling växte upp.

Attling har tidigare gjort samarbeten med Joakim Berg, 53, och Joakim Thåström, 66. Men nu var det då dags för Ekman att briljera med sin design. När de stötte ihop med varandra under firandet av Kungliga Operans 250-årsjubileum i början av året föddes idén.

En lunch senare var de i rullning. Under arbetets gång utvecklades relationen till något större, och idag beskriver de varandra som systrar.

– Vi har så jäkla kul, hurrar Attling i en intervju med Damernas Värld.

Annons

”Klämmer varandra på brösten, drar skrönor och skrattar tills de kiknar”

Likheterna mellan de nyfunna väninnorna är många, de båda har tidigare arbetat som modeller, de har levt, och lever ihop med stora kulturpersonligheter (Gösta Ekman bl.a. och Eva Dahlgren), båda blommar av kreativitet och jagar hela tiden drivet framåt.

”De hänger på varandra, avslutar varandras meningar, klämmer varandra på brösten, drar skrönor och skrattar tills de kiknar”, förklarar man i Damernas Värld.

– Det är något mysko mellan vissa människor. Det känns som att vi känt varandra hela livet. Det poppar upp nya likheter hela tiden. Vi såg gamla foton av våra pappor när de var unga och det var läskigt hur lika de var, fortsätter glada Attling.

– Det är lyxigt att träffa en människa och känna att allt stämmer. Det är en gåva, säger Marie-Louise, och fortsätter:

– Vi har vitt skilda yrken och har levt helt olika liv. Vi har olika kroppar och olika historier, men så snuddar man vid varandras psyken och får en omedelbar kontakt. Det blir man väldigt glad av. Vi skrattar mycket tillsammans.

Annons

– Girls just want to have fun, hojtar Attling.

”Att kliva in i Marie Louise Ekmans värld är som att kliva in i en bubbla av motsatser”

Nya kollektionen finns nu att köpa online, men visas Attlings konceptbutik på Biblioteksgatan samt Hornsgatan i Stockholm.

”Att kliva in i Marie Louise Ekmans värld är som att kliva in i en bubbla av motsatser – där finns både lekfullhet och dödligt allvar. Den rosa dockliknande värld Marie-Louise skapat i sina målningar har utmärkt sig genom hur vanliga vardagsbestyr fått stå sida vid sida med provocerande absurditeter. Nu har hennes verk fått ytterligare liv, denna gång i smyckesform”, förklarar Efva Attling om nya kollektionen på sin hemsida.

FOTO: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / Christine Olsson/TT

Annons