Artikeln innehåller reklamlänkar
LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Efter Lemmy Kilmisters död – Mikkey Dee i chock av meddelandet

26 jul, 2018 
Malin Ljung
Mikkey Dee om Lemmy kilmisters sista tid i Sommar i P1
Svenska trummisen Mikkey Dee öppnar upp i Sommar i P1 om vännen Lemmy Kilmisters död, och chocken han drabbades av efter managerns mejl.
Annons

Den 28 december 2015 är en dag få hårdrockare kommer glömma – det var då de chockades av nyheten att Motörheads frontman Lemmy Kilmister, 70, plötsligt hade avlidit. Bara två dagar tidigare hade han fått reda på att han drabbats av en elakartad form av prostatacancer.

Svenska trummisen Mikkey Dee, 54, hade huserat bakom Motörheads trumset i nästan 25 år beskedet om vännens död nådde honom. Och i Sommar i P1 öppnar Mikkey Dee, vars riktiga namn är Micael Kiriakos Delaoglou, upp om meddelandet som förändrade allt.

– Jag vaknar upp på Teneriffa. Det är en perfekt sol idag. Vi är där med familjen över mellandagarna 2015. Jag tänkte “’jag kollar min telefon innan vi går ner till stranden” och jag ser att jag har fått ett mejl från min manager Todd Singerman i Kalifornien, inleder Mikkey Dee sitt sommarprat och fortsätter:

Annons

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Det är inget ovanligt, även om vi har ett julbreak nu över jul och nyår med Motörhead. Vi ska träffas den 28 januari igen i England och fortsätta Europa-turnén. Så jag tittar lite på det här mejlet, och får en chock. Lemmy har precis dött, säger han i sitt sommarprat.

Mikkey Dee berättar att känslorna kollapsade, allt svämmade över och ovissheten om framtiden var ihärdig.

– Allt brakade ju ihop totalt. Min andra familj har man förlorat. Sin kompis, sin brorsa, sin farsa, sitt barn – ibland, som Lemmy faktiskt var, säger han samtidigt som han skrattar åt minnet och fortsätter:

– Ens jobb, karriären, var tar den vägen? 25 år nästan med samma band. Hur många 1000 gig som helst som vi varit ute och spelat, vi har ju umgåtts mer med varandra än med min andra familj så att säga.

Att Lemmy Kilmisters hälsa var svajig av andra orsaker var dock ingen nyhet för Mikkey Dee. Redan 2012 kollapsade rockstjärnan första gången, och det kom att bli fler gånger. Dessutom drabbades Motörhead-sångaren av åldersdiabetes typ 2, men att ändra sin rock n’ roll-livsstil var aldrig något som han övervägde. Däremot gjorde bandkollegorna en insats bakom Lemmys rygg.  

Annons

Lemmy drabbad av åldersdiabetes

– Han drack sin dagliga whiskey och cola, så vi började byta ut hans cola mot lightläsk utan att Lemmy visste om det, han märkte faktiskt inget alls, skrattar Mikkey Dee och fortsätter berätta om när han till slut upptäckte vännernas drag:

– Han blev ganska förbannad och sa “I fucking knew it”, men jag tror inte han gjorde det.

Men trots bandkompisarnas läsksvek så märkte Mikkey Dee bakifrån sitt trumset att Lemmy blev alltmer ansträngd på scenen och att han verkligen fick kämpa för att klara av konserterna.

Den 11 december 2015 avslutade Motörhead första delen av sin turné i Europa i Berlin. Efter den showen pratade Mikkey Dee med Lemmy om framtida turnén, om de skulle byta ut låtar och liknande. Men istället drabbades han av en insikt som skulle förändra allt.

– När han satt där och prata med mig tänkte jag “det här var sista Motörhed-giget”, vi skulle inte turnera efter det. Då var det kört.

Annons

Lemmy Kilmisters sista timmar

Efter Lemmy Kilmisters död har Mikkey Dee varit i kontakt med hans flickvän, i Sommar i P1 berättar han om hur paret den 26 december hade fått beskedet om att Lemmy drabbats av cancer. Dagen därpå hade 70-åringen fått ett nytt Playstation-spel som han satt och spelade fram till kvällen. Då stängde han av, och när flickvännen kom in i sovrummet satt han på sängkanten och suckade.

– Då sa han “fuck this shit, I had a good run, nu ska jag lägga mig och sova”. Också la han sig ner och dog den natten. Han gav nog bara upp där. Han skulle inte vara med om några kemo-behandlingar eller något sånt där, utan då var han färdig. Han ställde ifrån sig sina boots, det är nästan som taget ur en film.

Hela Mikkey Dees sommarprat kan du höra i Sommar i P1 som släpps som podd klockan 07.00 och sänds i P1 klockan 13.00 den 26 juli. 

FOTO: Ibl, Stella

 

Annons