LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Dominika Peczynskis panik efter händelsen i TV4:s Expeditionen

07 nov, 2019 
AvIda Gustafsson
Domininka i Expeditionen
I TV4:s Expeditionen kämpar Dominika Peczynski med sin höjdrädsla.
På väg upp på berget drabbas hon av panik och vill vända om.
–Jag vill härifrån, säger Dominika i programmet.
Annons
Domininka Peczynski i panik under TV4-inspelningenBrand logo
Domininka Peczynski i panik under TV4-inspelningen

I TV4:s Expeditionen ska sex svenska kändisar utsätta sig för kanske sitt livs största utmaning – bestiga det 6 119 meter höga berget Lobuche Peak i Himalaya. De modiga deltagarna är skådespelaren Mikael Persbrandt, 56, artisten Josefine ”Little Jinder” Jinder, 31, före detta häcklöparen Susanna ”Sanna” Kallur, 38, tv-meteorologen Nils ”Väder-Nils” Holmqvist, 33, regissören Stefan Larsson, 55, och entreprenören Dominika Peczynski, 49, som guidas av expeditionsledaren Johan Ernst Nilson, 50.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

I kvällens avsnitt av Expeditionen är bergsbestigningen i full gång. Deltagarna är ute på sin andra etapp – en vandring på sju till åtta timmar uppåt. Dominika Peczynski, som redan i första etappen slogs med sin höjdrädsla, får återigen problem – och är nära att hoppa av.

Höjdrädslan sätter stopp

Tillsammans med Stefan Larsson går Dominika den andra etappen, som till stor del består av hängbroar. När Dominika och Stefan kommer fram till den sista hängbron – som även är den högst belägna hängbron i hela Himalaya – sätter det nästan stopp för vandringsparet. Men Dominika lyckas överkomma sin rädsla och tar sig över bron. Men direkt efter återkommer rädslan – och är större än innan.

Annons

Dominika berättar i programmet att hon trodde att hennes rädsla skulle släppa efter att hon kommit över den sista hängbron. Hon hoppades känna eufori och glädje, men så blev det inte.

– Den ställde till det i huvudet på mig, alltså ordentligt, berättar Dominika när hon i efterhand pratar om hängbron.

Efter hängbron börjar Dominika tvivla rejält på ifall hon verkligen ska fortsätta med att bestiga berget.

– Jag känner såhär: ska man känna liksom någon slags pågående skräck i… jag vet inte hur länge vi nu är här. Jag vet inte om jag tycker det är värt det, på riktigt, säger en förtvivlad Dominika och fortsätter:

– Alltså det här är inte skönt. Om jag fick välja och om alla andra var okej med det, så att säga, för man vill inte göra folk besviken, så skulle jag vilja åka hem faktiskt. Jag vill inte gå till Namche. Jag vill härifrån. Jag vill härifrån nu.

Deltagarnas oro för Dominika

Bland resten av deltagarna är oron för Dominika Peczynski stor.

Annons

– Den enda jag är orolig för är Dominika faktiskt, säger Little Jinder och fortsätter:

– Med tanke på hur det var igår, och idag är det mycket värre. Och den där sista bron… om man har höjdskräck är väl det liksom helt fruktansvärt.

Även Susanna Kallur och Väder-Nils är tveksamma på hur det går för Dominika och om hon kommer att komma fram till kvällens sovplats.

– Det är väl bara lite mer av ett frågetecken, konstaterar Susanna Kallur.

Och deltagarna har all anledning att oroa sig. Dominika slåss med sin rädsla och förklarar för regissören Stefan Larsson hur hon känner.

– För mig är det psykologiskt. Jag… jag… jag vill inte. Alltså det har aldrig blivit så fel för mig när jag valt att medverka i någonting. Nej, jag vill inte, säger hon.

Nära att hoppa av

Stefan Larsson försöker övertala sin vandringskompis att fortsätta gå mot dagens mål, men Dominika sitter kvar och vägrar. Stefan försöker förklara att hon måste fortsätta gå för att ens lyckas kunna åka hem, eftersom de nu är närmare dagens mål än platsen de startade på.

Annons

– Men det är liksom brant hela tiden och…, svarar Dominika och slår händerna för ansiktet.

Med panik i rösten fortsätter Dominika Peczynski upprepa att hon inte vill fortsätta – hon vill åka hem.

– Hon vill ju gå tillbaka till stället vi startade och det skulle vara en promenad på sex-sju timmar, kanske tio timmar – och vi hade en timme kvar till vårt mål. Och hon satt ju där, som en åsna som vägrade röra på sig, förklarar Stefan Larsson till kameran i efterhand.

Dominika och Stefan börjar till slut gå några steg, men snart griper paniken återigen tag i Dominika. Flertalet gånger säger Dominika panikslaget att hon vill hem och hon är övertygad om att påbörja den långa promenaden neråt – ensam. Det sista som visas i avsnittet är när Dominika i efterhand förklarar sina känslor:

– Pest eller kolera, för jag ville ju inte gå upp. För att upp var ju bara mer av detta hemska.

Expeditionen visas på torsdagar kl. 21.00 på TV4.

FOTO: TV4

Annons