Doktor Mikaels starka ord om sambons bortgång

Mikael Sandström

När Mikael Sandström träffade Lotta Engberg kom han från en plats med mycket sorg och smärta.
I Tillsammans med Strömstedt berättar han nu om sin tidigare kärlek som begick självmord, och hur han tog sig ur den tuffa tiden.

Under förra året fann överläkaren och tv-profilen Mikael Sandström kärleken i sångfågeln och programledaren Lotta Engberg. Snabbt blev de ett av Sveriges hetaste kändispar, och sedan dess har kärleken blomstrat kring det förälskade paret.

Men innan Mikael träffade Lotta var inte livet helt enkelt. I Jenny och Niklas Strömstedts program Tillsammans med Strömstedt berättar han nu om den tuffa tiden, och hur han sakta men säkert tog sig ur den tunga sorgen.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Mikael om den djupa sorgen

LÄS MER: Niklas Strömstedt om mammans oro över relationen med Jenny Strömstedt

Innan Mikael träffade Lotta hade han varit singel i många år, men när Niklas frågar honom hur det kommer sig berättar han att hans tidigare kärlek begick självmord. Smärtan och sorgen han tvingades gå igenom då går inte ens att föreställa sig, och i programmet berättar han hur det inte blev lättare av att flera i hans omgivning la skulden på honom.

– Först så blir det ju en chock, men sen fick jag skuld av samhället eftersom ingen visste varför. Och inte jag heller, säger han innan han fortsätter:

– Men alla tror ju att jag vet och då var det några personer som förstärkte det lite extra, att jag måste veta. Och när människan inte förstår då hittar vi på. Så då hittade man på att det måste vara jag. Så fungerar gruppdynamik. Om man då hittar att jag nog är förklaringen till det så blir gruppen lugn igen. Men jag var rätt knäckt alltså.

Så hanterade han det

Men även fast såren såklart lever kvar mår han idag betydligt bättre än vad han gjorde för några år sedan.

– Man kan uttrycka det som att jag befann mig i en mental skyttegrav och fann mig i det. Men för att inte vara olycklig så har jag nöjt mig med det som har varit och sagt att "det här är så bra som livet blir" och så försöker jag göra det bästa av situationen. Och den här skyttegraven är jag ju på väg att kravla mig ur från nu, säger han.

Lotta som sitter bredvid honom när han pratar frågar om man kan se det som att hon var den som kom med vita flaggan och bad honom att komma upp, varpå han svarar:

– Ja, det kan man säga.

LÄS OCKSÅ: Därför tvingades David Hellenius bo i Renée Nybergs källare i 1 år

LÄS OCKSÅ: Därför lämnade Anders Engberg landet – efter skilsmässan från Lotta Engberg