Doktor Mikael Sandströms kritik mot Biggest loser

Doktor Mikael i Biggest loser

TV4
Doktor Mikael Sandström medverkar som läkare i Biggest loser, men vad tycker han egentligen om konceptet? Det avslöjar han nu för Hänt.
– Deltagarna har ett ansvar absolut men också TV4 eller produktionen, säger Mikael.
Allt om Mikael Sandström
Slå på ljud

En ny säsong av Biggest loser är i gång och faktum är att det är den tionde säsongen av programmet, vilket jubileum!

Precis som är det Anna Brolin som leder programmet. Vid sin sida har hon coacherna Mikael Hollsten och Pischa Strindstedt, läkaren Mikael Sandström och näringsfysiologen Kristina Andersson. Tillsammans hjälper de nu deltagarna att göra de förändringar som krävs gällande mat och träning, för att kunna få en bättre hälsa.

”Inte givet att Biggest loser är bästa lösningen för alla”

Doktor Mikael är ett välkänt ansikte för det svenska folket då han under många års tid har varit en stående gäst i TV4:s Nyhetsmorgon. Där ger Mikael svar på tittarnas frågor om åkommor och sjukdomar. Som erfaren överläkare har Mikael koll på det mesta som gäller kroppen. Just Biggest loser skiljer sig ganska rejält från Mikaels andra tv-program.

– Det finns ju ett patientansvar, det har jag ju inte annars. Jag ser dem som patienter men jag vet ju att de är deltagare i en tv-produktion, det är inte så att jag inte fattar det. Men det finns väldigt mycket medicinskt att vinna och jag är mer intresserad av det. Jag har inga personliga preferenser att hoppas Nisse vinner, så är det ju inte. Utan jag är engagerad i att undantagslöst alla mår bra av att gå ner i vikt. Men sen är det inte givet att Biggest loser är bästa lösningen för alla, säger Mikael till Hänt.

Doktor Mikaels tvivel gällande konceptet

Men vad tycker han egentligen om programidén Biggest loser? Finns det något som han är kritisk emot? För Hänt berättar nu Mikael att han kan se både för- och nackdelar med att se deltagarna rasa i vikt under tv-inspelningarna.

– Inte kritisk men jag reflekterar kring några saker och det är att personerna som är med verkligen förstår vad det innebär att vara med i en tv-produktion. Det vet jag att dem inte gör. Deltagarna har ett ansvar absolut men också TV4 eller produktionen då att det är etiskt försvarbart och det är det, det tycker jag, säger Mikael och fortsätter:

– Jag är inte på något sätt motståndare till det, däremot vet jag att alla deltagare i Biggest loser, det dem behöver allihopa är, alla gånger är en livsstilsförändring. Och Biggest loser är inte en livsstilsförändring utan det är en förändring i det korta perspektivet. Man måste förstå att vad man gör på fem, sex månader när tv:n är på är en sak och sen den andra förändringen att bibehålla något, det är något helt annat. Några fattade och några fattade inte.

Han förklarar dock att eftersom den drastiska viktminskningen sker under kontrollerade former ser han vanligtvis ingen direkt fara med konceptet i sig.

Biggest loser sänds måndagar och tisdagar 20.00 på kanal 7 och TV4 play.

FOTO: TV4

LÄS OCKSÅ: Mikael Sandströms ärliga ord om kampen med Lotta Engberg: "Svårt"
LÄS OCKSÅ: Biggest loser-Claus nybliven pappa vid 60 års ålder – avslöjar ovanliga namnet

FRÅN FÖRSTASIDAN