LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Doktor Mikael Sandström om TV4-tittarnas kritik mot solandet: ”Galet”

07 nov, 2020 
Mikael Sandström berättar om hatet som han och hans barn utsattes för.
När Mikael Sandström syntets i tv med en solbränna blev han snabbt Soldoktorn.
Nu berättar han om hatet som riktades mot honom och hans barn efter framträdandet.
– Det blir galet, säger han till Martin Björk.
Annons
Allt om Mikael SandströmBrand logo
Allt om Mikael Sandström

Mikael Sandström är förmodligen den mest folkkära läkaren i Sverige. Han har bland annat synts i TV4-programmet Let's dance, Expedition: Robinson på SVT och Filip Hammars och Fredrik Wikingssons tidigare kunskapsprogram Boston tea party där han var en av medlemmarna i den så kallade Superfemman.

Den senaste tiden har också hans privatliv stått i fokus, efter att han och programledaren Lotta Engberg blivit ett par.

Allra mest igenkänd är han nog ändå för sina insatser i TV4:s Nyhetsmorgon där han mer eller mindre varje vecka tar upp olika ämnen kopplade till hälsa och sjukvård.

Mikael Sandström om hur smeknamnet Soldoktor kom till

Av vissa kallas Mikael Sandström för Soldoktorn, ett epitet som uppkom efter att han medverkat i just Nyhetsmorgon med en kraftig solbränna. Det väckte starka känslor hos tittarna som menade att det var farlig att sola så mycket och därmed oansvarigt av en läkare att visa upp så på tv.

Annons

Han försvarade sig med att han sprider ut solandet och inte bränner sig.

– Jag är fullständigt medveten om att UV-strålning är skadlig, men det folk inte riktigt förstår är att det är den totala mängden per år vi pratar om. Slår man ut det över tid har jag inte solat 30 minuter om dagen. Jag vidhåller att det är farligare att bränna sig och de som bränner sig är de som har känslig hudtyp, sade han till Aftonbladet.

I det senaste avsnittet av Martin Björks intervjuserie på Youtube, Intimt med Björken, tas solandet upp igen. Mikael Sandström säger då att han egentligen inte bryr sig mycket om folks åsikter angående hur mycket han solar eller inte.

– Det är rätt så kul. Alltid retar det någon, tänker jag, säger läkaren när Martin Björk frågar hur han själv reagerar när han ser de mest solbrända bilderna på sig från Nyhetsmorgon.

Mikael Sandström: ”De hatade mina barn”

Mikael Sandström berättar vidare att han blev tagen på sängen första gången som kritiken kom upp

Annons

– Första gången förstod jag inte vidden av det. Det var när jag varit på någon resan och Tilde och Peter hade ett inslag som handlade om rostat kaffe från Colombia. Då säger Peter: ”apropå rostat...” och sen går han över till mig, berättar Mikael Sandström.

Han och Martin Björk skrattar gott åt det, men sen kommer en vändning i historien som gör det hela dystrare.

– Sen tog det två eller tre minuter och sen var jag en idiot. Och det värsta var att alla hatade mig och de hatade mina barn. Då tappas ju nivån totalt, och det blir galet. Det fattade inte jag, säger Mikael Sandström.

Annons