Doktor Mikael bryter tystnaden om uppbrottet: ”Mitt fel”

DOKTOR MIKAEL SANDSTRÖM, LOTTA ENGBERG

Doktor Mikael har inte haft det helt lätt när det kommer till kärleksrelationer. Nu berättar han om kriserna med sina ex-fruar och skuldkänslorna gentemot barnen.
– Sätter jag mig själv före barnen?, säger doktor Mikael i sin podd Utforska vården.
Se Christians romantiska kärleksgest till Pernilla som får tittarna att häpna
1:18

Efter reklamen: Se Christians romantiska kärleksgest till Pernilla som får tittarna att häpna

(1:18)

Slå på ljud

Doktor Mikael "Soldoktorn" Sandström, 63, har blivit en av Sveriges mest kända läkare och i flera år har han synts till i Nyhetsmorgon och svarat på sjukdomsfrågor.

Att upplysa människor om vård är något som doktor Mikael verkligen brinner för och nu är det en heltidssyssla. Faktum är att doktor Mikael sagt upp sig från sin roll som "läkare på golvet" och nu fokuserar han på att nå ut till en bredare publik och därmed kunna hjälpa fler.

Med andra ord har doktor Mikaels karriär gått som på räls de senaste åren, men när det kommer till kärleksrelationer ser det lite annorlunda ut. Även om doktor Mikael idag är i ett lyckligt förhållande med Lotta Engberg, 59.

Doktor Mikaels familjetragedier – skuldbelägger sig själv

Doktor Mikael har varit gift två gånger. Med hans första fru fick han sonen Marcus, 32, och dottern Mimmi, 31. Både Marcus och Mimmi har skaffat egna barn vilket betyder att doktor Mikael är både morfar och farfar!

Doktor Mikael och barnens mamma gick skilda vägar år 2004 och i podden Utforska vården med Dr Mikael berättar han nu om den tuffa tiden. Mikael gör podden tillsammans med Vården.se.

– Det var jag som ville skilja mig, men jag tänkte ”hur blir det då? Sätter jag mig själv före barnen?”, och då lägger man liksom lök på laxen. Man tänker ”jaha var det mitt fel” och ”hur mår barnen?”. Jag skuldbelägger mig själv, det blir skam och lätt stressfaktorer, säger han i podden.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Doktor Mikael om tunga sorgen efter ex-fruns självmord

Kort därefter fann doktor Mikael kärleken på nytt. De köpte en villa tillsammans och flyttade ihop i december 2006. Men plötsligt, en lördag i mars 2007 begick hon självmord.

Doktor Mikael förklarar i podden att självmord är extremt skuldbeläggande på olika sätt och att många ställer sig frågan varför man ”inte såg” när man ”borde ha” gjort det.

– Vi är sämst på återhämtningen. Sorg går över och förändrar karaktär. Oftast hanterar man det snabbare med hjälp. Det går utan men inte bra, säger doktor Mikael som inte tog hjälp.

– Jag körde den här varianten ”kan själv”. Det är ingen bra lösning. Man tror att det ska gå över men det är inte roligt, avslutar han.

FOTO: DEROS ANDERS/Aftonbladet, JOHANSSON THOMAS/Aftonbladet

FRÅN FÖRSTASIDAN