LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Detaljen i julkalendern Mirakel – som tittarna missade

06 dec, 2020 
Julkalendern Mirakel väcker känslor.
Känslorna kring årets julkalender, Mirakel, har varit många och starka.
Och få verkar ha undgått SVT-traditionen i år – den har nämligen slagit tittarrekord.
Samtidigt avslöjar SVT en spännande detalj som gått många tittare förbi.
Annons

I snart 60 år har julkalendern varit ett måste i de svenska hemmen. Flera kalendrar har blivit klassiker, som Pelle Svanslös, Julens hjältar och Trolltider. I år heter julkalendern Mirakel, och är full av kända ansikten.

Komikerna Babbel Larsson, Johan Glans och Annika Andersson har roller i kalendern, och Sten Ljunggren (känd från bland annat Skärgårdsdoktorn) gör berättarrösten.

Kalendern handlar om de två flickorna Mira och Rakel som bor på samma herrgård, bara 100 år ifrån varandra. Ett konstgjort svart hål, skapat av Johan Glans och Annika Andersson, gör att flickorna byter kroppar – och äventyret kan börja.

Starka känslor kring Mirakel

Kalendern har hittills väckt stora känslor, och kritik har tidigare väckts kring att den utspelar sig på ett HVB-hem.

”Sååå smaklöst och lågt att blanda in HVB-hem. Stackars alla barn som sitter i den sitsen. Jag kan inte ens titta på det utan att gråta”, kommenterade en tittare på Instagram efter premiäravsnittet.

Annons

Men julkalendern har också varit en succé. SVT meddelar nämligen att den har slagit tittarrekord. Fler än två miljoner personer såg det första avsnittet på SVT1, och över 800 000 gånger har det första avsnittet visats på SVT Play.

– I år finns det nog ett större behov av en gemensam kontext och att fly verkligheten in i fiktiva världar. Det känns väldigt roligt att vi kunnat möta det behovet med ett varmt och inkluderande innehåll som publiken uppenbarligen har uppskattat, säger Johanna Gårdare, programchef SVT Barn, i ett pressmeddelande.

”En eloge till SVT för ett mycket fyndigt namn”

På Instagram tackade SVT för att så många tittade. Och tittarna svarade med entusiasm.

“Tack för en superbra julkalender som passar lika bra för både vuxna och barn”, skriver en tittare.

Men SVT bjuder också på en detalj som kan ha gått tittarna förbi. På Instagram lägger kanalen upp en bild som visar hur flickorna Mira och Rakel tillsammans bildar julkalenderns namn ”Mirakel”.

“Det här hade man inte tänkt på ju!?”, skriver SVT.

Flera tittare skriver att de hade listat ut den lilla gåtan, men namnet hyllas också.

“Kom på det efter två avsnitt. En eloge till SVT för ett mycket fyndigt namn på julkalendern”, skriver en användare.

Bild: Instagram, Amir Nabizadeh/TT

Annons