Det gör Unga föräldrar-Ida Labba Persson idag – sorgen med 1-åriga dottern

Ida Labba Persson, Áile och Alise

Ida Labba Persson medverkade i Unga föräldrar för sex år sedan.
Sedan dess har hon fått ytterligare en dotter och är nu tvåbarnsmamma.
Nu berättar hon om livet idag.
Petra Medes hemlighet för barnen – frågan hon vägrar svara på
0:29

Efter reklamen: Petra Medes hemlighet för barnen – frågan hon vägrar svara på

(0:29)

Slå på ljud

Under två säsonger fick tittarna följa Ida Labba Persson, 27, och Viktor Mikko, i deras vardag med dottern Áile i TV4:s program Unga föräldrar.

Idag är dottern sju år och Ida har fått sitt andra barn som i dagarna fyllde ett år.

Sedan programmet har det gått sex år och det har minst sagt varit händelserika år för Ida med sina två döttrar.

Det sju år långa projektet – öppenhjärtig dokumentärfilm

När Hänt når Ida sitter hon i bilen och är ute på en turné för dokumentärfilmen Tystnaden i Sápmi som hon jobbat med i sju år. I september släpptes filmen som kommit att bli ett enormt projekt.

– Filmen handlar om tystnadskulturen i Sapmi. Jag blev utsatt för en våldtäkt 2014. Vi pratar mycket om den här tystnadskulturen i Sapmi och varför vi inte pratar om det här, vi väcker ämnet. Så vi är mitt uppe i en turné nu där vi reser runt både i Sverige och Norge, och vi ska även till Finland senare. Den har gjort jättestor succé i Norge så det är superspännande.

Projektet och inspelningarna har pågått i sju års tid där hela processen från att ha blivit drabbad, hur man mår efter och hur vanligt det är att fall som dessa läggs ner till att livet går vidare.

Hennes medverkan i Unga föräldrar öppnade nya dörrar

Men dokumentärfilmen är långt ifrån det enda Ida har pysslat med. Förutom vardagen med sina två döttrar i Kiruna så bollar hon livet som tvåbarnsmamma med jobb inom tv och radio – en öppning som kom efter hennes medverkan i Unga föräldrar.

Ida har jobbat med flera tv-produktioner, haft sin egen talkshow och jobbar i nuläget på Sveriges radio.

– Mitt jobb tog ju en totalvändning där och då. Då jobbade jag ju på ett äldreboende, men sedan dess har jag haft min egen talkshow bland annat, och flera tv-projekt. Jag jobbar inom Sveriges radio idag så det öppnade dörren till väldigt många bra kontakter. Och det teamet som vi hade då har vi fortfarande kontakt med och det är väldigt goda vänner till mig idag.

Talkshowen som Ida hade hette Min röst och sändes på SVT under pandemin. Hon berättar också att hon har flera tv-projekt på gång framöver för SVT.

Idas stora sorg vid dottern Alises födsel – ärvde hjärtsjukdom

När hon för ett år sedan fick sin andra dotter Alise fick hon direkt ett jobbigt besked – den nyfödda dottern hade ärvt hennes hjärtsjukdom.

– Vi fick veta att hon eventuellt hade det när hon låg i magen. Och det var jättejobbigt och bära den oron. Sedan när hon var två veckor gammal så fick vi veta att hon hade det. Och jag har ju den hjärtsjukdomen, men jag har ju lärt mig att leva med den. Men när det kommer till ens barn, då blir man extra skör. Man vill sina barn det bästa.

Hon beskriver det som en sorg att dottern var tvungen att ärva det sämsta av henne. Men lyckligtvis mår dottern bra och medicineras.

– Men hon mår bra, hon klarar medicineringen väldigt bra. I många fall vill de inte ge medicin till så små barn för att de inte anser att det behövs, men i hennes fall så tyckte de att det faktiskt var bäst att börja medicinera. För medicineras man så minskar man ju risken för hjärtstopp.

Ida förklarar att dottern Alise är och kommer att förbli mer begränsad än andra barn som inte lider av denna sjukdom.

– När hon har haft feber har vi varit tvungna att åka in till akuten och har hon haft magsjuka har vi varit inlagda, säger Ida och fortsätter:

– För mig blev det en sådan sorg för det finns ju vissa saker hon inte får göra i livet. Hon får ju inte bli elitidrottare som exempel. Hon blir ju lite begränsad.

Familjens stora kärlek för renar: ”Varm i hela själen”

Men hon beskriver den lilla familjen som väldigt lyckliga tillsammans och de tillbringar mycket tid och hjälper till med familjens renar mellan alla tv-inspelningar.

Hennes bonuspappa är renskötare på heltid och hennes äldsta dotter Áile har framkallat en stor kärlek för renar.

– Aile är oerhört förälskad i det. Hon älskar det. Hon säger att när hon ser en ren så blir hon helt varm i hela själen och att det pirrar i hela kroppen, berättar Ida glatt.

FOTO: Youtube/Instagram

FRÅN FÖRSTASIDAN