Hänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möter
LÄS MER:Pernilla WahlgrenRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarnaExklusivt på Hänt
Festis marknadsföring banner

Dennis Janebrink drabbad av bältros – beskedet för Flamingokvintetten

30 nov, 2022 
Dennis Janebrink
Hänt möter Dennis Janebrink – basisten som varit en del av Flamingokvintetten sedan 1960.
✔︎ Okända kampen med bältros och nervsmärtor: ”Bränner”
✔︎ Ödesbeskedet för Flamingokvintettens framtid
✔︎ Därför vill Hasse Carlsson pausa dansbandets spelningar
✔︎ Bandmedlemmen flydde landet efter beslutet: ”Jag ställer nog inte upp mer”
Annons
Antingen eller med ArvingarnaBrand logo
Antingen eller med Arvingarna

Dennis Janebrink, 76, har en lång och framgångsrik karriär inom dansbandet Flamingokvintetten. Redan 1960 startades bandet som Dennis är basist i. När Hänt når honom är han nyligen hemkommen från golfbanan, sporten har kommit att bli en viktig del i hans liv på senare dar.

Men golf är inte det enda som Dennis spelar, än idag är basen det stora intresset. Dennis är pappa till fyra söner, mest känd är sonen Casper Janebrink, 52, sångare i Arvingarna. Men även Capers halvbror Christopher Janebrink, 31, är aktiv inom dansbandsvärlden, han är nämligen en del av Glennartz som Dennis nu ska spela med.

– Jag spelar med gamla Glennartz-killarna, vi ska göra en julshow här nere på hamnkrogen i Gottskär heter det. Vi kallar oss för Old and Youngs och det är jag som är old. Det är rätt skoj, det gjorde vi förra året också, säger Dennis.

Annons

– Jag har varit med så länge nu, jag har följt med när Arvingarna startade hemma och nu har de fått en bra grej att gå på. Och nu har då mina nya pojkar här också följt med på musikspåret så det är gör skoj.

Att både Casper och Christopher valt att gå i sin pappas fotspår är något Dennis är stolt över.

– Det är bara glädje. Det är inte så märkvärdigt, vi har fötterna på jorden allihopa men det är bara glädje att de kan leva på det. De är duktiga så det är kul på så vis.

Ovissheten för dansbandet Flamingokvintettens framtid

I över 60 år har Flamingokvintetten funnits, dock har flera bandmedlemmar bytts ut under årens gång. Men vad sker egentligen nu? Blir det mer? I våras turnerade gänget med The Farewell Tour.

– Vi sa att vi gör lite uppehåll för i år spelade vi de här 16 konserterna och de skulle vi egentligen gjort före pandemin. Folk hade kvar sina biljetter så i våras när vi kunde köra igång igen så gjorde vi de här konserterna och det gick jättebra, det var fullsatt på varenda en, säger Dennis och fortsätter:

Annons

– Men efter det så säger Hasse, vår sångare att nu håller vi upp ett tag så får vi se. Och där är vi nu, vi gör ett uppehåll och så får vi se. Vi vet inte riktigt, jag har inte pratat mer med honom om det. Det räckte att göra de konserterna, det var så lyckat och bra. Vi filmade en konsert också så vi har en dokumentation på det också ifall vi inte gör några fler.

Dennis janebrink

Ålder: 76
Gör: Musiker i Flamingokvintetten
Familj: Hustrun Annika Janebrink och sönerna Casper, Sammie, Christopher och Alexander.

Så det var Hasse som satte stopp?

– Ja det var Hasse som ville ha en paus, vi andra hade fortsatt om han hade tyckt att vi skulle fortsätta.

Berodde det på något speciellt, han är frisk och så?

– Han är ju lite äldre också, han är 78. Så det är lite så där, han fick ont i armen så han kunde inte spela gitarr och då tyckte han att kan han inte vara med och kompa så har han ingen lust. Men det kan ju gå över, för sjunga kan han än.

Hur var eran reaktion över det?

– Det kändes ganska okej då de alla har fullt upp på sitt håll.

Band-medlemmen lämnade landet efter pausen: ”Har inget behov av att turnera mer”

Sedan Hasse Carlsson bad om paus har även Stefan Kardebratt hunnit hoppa av, han har nämligen flyttat utomlands.

Annons

– Stefan som spelar keyboard, han flyttade till Spanien så han sa till mig att jag ställer nog inte upp mer. För han ska bo i Spanien. Han köpte ett hus i Torrevieja så han bor där mer än halva året, men han spelar där nere med lite andra gubbar. Han har inget behov av att turnera mer.

Dessvärre innebär inte Stefans flytt att det är helt kört. Skulle gänget känna sig sugna igen menar Dennis att de kan plocka in en annan musiker.

Men blir det några fler låtar då?

– Nej nu är det stopp. Vi får göra en avskedskonsert nästa år kanske.

Flamingokvintetten
FOTO: Joakim Jalin

Dennis Janebrinks okända sjukdomskamp: ”Bältros på halsen”

Även om Dennis syns pigg och glad när han kliver upp på scenen så visar det sig nu att dansbandsmusikern kämpar med smärta bakom kulisserna.

Annons

– Jag fick bältros på halsen och det fick jag faktiskt förra nyårsafton.

Dennis vaknade den morgonen och upptäckte utslag på sin hals.

– Det har faktiskt inte gått bort än, jag lider med det. Jag har varit och undersökt det på olika ställen men de har inte gått bort så jag vet inte vad man ska göra egentligen, säger han.

Hur har det här utspelat sig?

– Jag fick blåsor som brände på halsen och det visade sig vara bältros. Det är ganska vanligt att man får det när man är lite äldre. Efter 50 år rekommenderar de att man ska ta en spruta men det hade inte jag gjort. Så det blommade ut på mig, säger Dennis och fortsätter:

– Blåsorna har gått bort men sen så får man en nervsmärta som sitter kvar. Petar jag på halsen här så bränner det, det är som när man bränt sig på en manet i havet eller bränt sig på ett strykjärn. Så är det hela tiden så det är lite jobbigt på nätterna när man ska sova. Men annars är det bra

Annons

Hur påverkar det dig i vardagen?

– Ja du vet jag kan inte ha en skjorta med en krage på mig. Det skaver här förstår du. Men jag gillar att spela golf för då glömmer jag av att jag har ont, då tänker jag bara på att träffa bollen.

Om en månad har det gått ett helt år sedan blåsorna till en början dök upp men att göra något mer än den pågående medicineringen är inte i nuläget aktuellt.

– Jag har käkat medicin i ett helt år nu till nyår, det hjälper lite grann den här medicinen. Man tänkte att den här nervsmärtan kunde avta men den sitter kvar.

FOTO: TT/Sveriges radio

Annons