Här är alla deltagare i Vem tror du att du är 2022

Alla deltagare i Vem tror du att du är? 2022

Den 14 september har dokumentärserien Vem tror du att du är? premiär.
Där får tittarna följa ett gäng folkkära profiler i jakten på sina rötter.
Bland årets deltagare hittar vi hockeylegenden Börje Salming.
Här är alla deltagare i Mästarnas mästare 2023
1:9

Efter reklamen: Här är alla deltagare i Mästarnas mästare 2023

(1:9)

Slå på ljud

I höst gör dokumentärserien Vem tror du att du är? återigen comeback i tv-rutan. I möten med släktforskare och experter får vi följa ett antal folkkära profiler utforska i sitt ursprung och sina rötter. Det är inte bara historiska miljöer som deltagarna får besöka i programmet utan de får även leva sig in i sina släktingars tillvaro genom att prova på olika yrkesroller, kläder och omvälvande livssituationer.

– Det kommer bli personligt, spännande och omtumlande, med både skratt och tårar, säger Mattias Askergren i ett pressmeddelande, exekutiv producent på discovery+.

Men vilka är deltagarna i den nya säsongen? Jo, det är en blandad kompott med allt från ikoniska ishockeyspelare till folkkära skådespelare och artister. Nedan har vi listat alla kända ansikten som kommer att dyka upp i tv-rutan i höst.

Här är alla deltagare i Vem tror du att du är? 2022

Börje Salming

Börje Salming.

Börje Salming.

FOTO: Ola Axman/TT

En av deltagarna är ishockeylegendaren Börje Salming, 71. Börje är en av Sveriges största ishockeyspelare genom tiderna och har haft stora framgångar både hemma i Sverige och på andra sidan Atlanten i NHL.

Men nyligen möttes vi av den tragiska nyheten att hockeyikonen hade drabbats av sjukdomen ALS som gör att armar och ben blir mer och mer förlamade.

– De tecken, som antydde att allt inte stod rätt till i min kropp, visade sig vara sjukdomen ALS. På ett ögonblick förändras allt, säger Börje i ett uttalande till TT.

Vidare i uttalandet berättar Börje om den kämparglöd han har haft sedan ungdomen och genom hela karriären och att han nu får stöttning av familjen och vården.

– Sedan jag var en liten grabb i Kiruna och började spela ishockey i alldeles för stora skridskor, och genom hela min karriär i NHL, har jag kämpat. Det tänker jag fortsätta att göra. Just nu vilar jag i kärleken från min familj och vetskapen att jag får bästa tänkbara vård, säger Börje.

Jill Johnson

Jill Johnson.

Jill Johnson.

FOTO: Karin Törnblom/TT

Den folkkära countrysångaren och låtskrivaren Jill Johnson, 49, kommer vi också att få se i tv-rutan till hösten. I pressmeddelandet berättar Jill att hon är intresserad av och vill få reda på mer om sin musikaliska bakgrund.

– Var kommer sångrösten och det kreativa arvet ifrån och från vilken av mina föräldrars sida? Kanske från båda sidor? Jag som alltid älskat Dalarna…Bor det kanske en liten dalkulla i mig och finns det en anledning till att jag alltid älskat Norrland? Kan jag rent av ha någon tråd till min fästmans Jämtland? Den här resan har slutit många spännande cirklar och jag är så tacksam, förklarar Jill.

Petter Askergren

Petter Askergren.

Petter Askergren.

FOTO: Karin Törnblom/TT

Ännu en artist som kommer att få reda på mer om sitt ursprung är rapparen Petter Askergren, 48. Petter slog igenom med låtarna Mikrofonkåt och Vinden har vänt och har sedan dess släppt elva fullängdsalbum och två samlingsalbum.

– För mig var det här en otrolig resa då jag i stort sett inte vet speciellt mycket om mina rötter, bara vissa fragment så för mig föll många bitar på plats, säger Petter Askergren om sitt deltagande i programmet.

Agneta Sjödin

Agneta Sjödin

Agneta Sjödin.

FOTO: Karin Törnblom/TT

Den folkkära programledaren och författaren Agneta Sjödin, 55, syns ofta i tv-rutan och just nu är hon aktuell med årets säsong av Fångarna på fortet. Men till hösten är det dags för tittarna att ta del av hennes bakgrund och ursprung.

– Det var en ynnest att få vara med i Vem tror du att du är? Att färdas bakåt i släktleden blir en påminnelse om hur vi alla är del av något större och hur allt hänger samman. Det är vackert och väldigt känslosamt, berättar Agneta Sjödin.

Niklas Ekstedt

Niklas Ekstedt

Niklas Ekstedt.

FOTO: Karin Törnblom/TT

Den kända tv-kocken Niklas Ekstedt, 43, är av deltagarna i år. Det var genom matlagningsprogrammet Niklas mat på SVT som Ekstedt slog igenom. Sedan dess har karriären gått spikrakt uppåt och det är inte bara på tv han har utövat sin matlagningskonst – han har dessutom släppt ett flertal kokböcker.

Marianne Mörck

Marianne Mörck

Marianne Mörck.

FOTO: Karin Törnblom/TT

Skådespelaren Marianne Mörck, 72, är ständigt aktuell med något nytt projekt inom underhållningsbranschen. Nyligen kunde vi se henne i programmet Masked Singer där hon var utklädd till nallebjörn och till hösten får vi se henne utforska sin bakgrund och sina rötter i Vem tror du att du är?.

Krister Henriksson

Krister Henriksson

Krister Henriksson.

FOTO: Fredrik Sandberg/TT

En av deltagarna är skådespelaren Krister Henriksson, 75, mest känd för rollen som kriminalkommissarie Kurt Wallander. Krister har en lång och ikonisk karriär bakom sig. Man kan tro att det stora genombrottet kom med just i Wallander–filmerna, men så är icke fallet. Genombrottet kom redan 1993 med huvudrollen i SVT-serien Den gråtande ministern.

Cecilia Frode

cecilia frode

Cecilia Frode.

FOTO: Ola Axman/TT

Ännu en skådespelare som vi kommer att få följa denna säsong är Cecilia Frode, 52. Men det är inte bara programmet Vem tror du att du är? som hon är aktuell med – hennes produktion En Stjärt på Himlen har också premiär till hösten.

Lars Lerin

Lars Lerin

Lars Lerin.

FOTO: Stina Stjernkvist SST

Artister, skådespelare och kockar – nu fattas bara en konstnär på deltagarlistan och vem passar då bättre än den kända konstnären och illustratören Lars Lerin, 68. Det är inte första gången som vi kommer att få Lerin i tv-rutan. 2020 hade han det ärofyllda uppdraget som julvärd och i programmet Lerins Sommarö bjöd han och maken Junior in nya och gamla vänner till sitt lantställe på västkusten för att måla och prata om livet.

Vem tror du att du är? har premiär 14 september på discovery+.

Foto: discovery+

FRÅN FÖRSTASIDAN