Därför var Marie Mandelmann nära på att lämna Gustav – ultimatumet

Gustav och Marie Mandelmann

Marie och Gustav Mandelmann har länge målats upp som "det perfekta paret som aldrig har några problem".
Men det är långt ifrån sanningen.
Nu berättar Marie om perioden hon inte visste om hon orkade vara kvar.
Gustav Mandelmann om smärtan "vill kunna funka som vanligt"
1:08

Efter reklamen: Gustav Mandelmann om smärtan "vill kunna funka som vanligt"

(1:08)

Slå på ljud

Det folkkära paret Marie och Gustav Mandelmann dansade in i det svenska folkets hjärtan år 2017 när deras tv-program Mandelmanns gård hade premiär.

Snabbt målades de upp som det perfekta paret som levde det idylliska liv många bara kan drömma om.

Men tittar man på årets säsong får man se en helt ny sida av paret. Gustav har nämligen berättat att han har bipolär sjukdom, vilket innebär att man under perioden drabbas av depressioner eller mani, och i Malou efter tio berättar de om hur det har påverkat deras relation.

Därför väljer Mandelmanns att prata om sjukdomskampen

Men varför väljer de att prata om det just nu?

– Det var väl just att vi fick den här bilden av att vi är de lyckligaste, det mest kärleksfulla paret i hela Sverige. Och det är vi också. Men det finns en sida där vi precis som all andra kämpar och jobbar med olika saker, och här har vi en sjukdom som påverkar oss och hela familjen, förklarar Marie.

Gustav berättar att hans dagar har gått upp och ner sedan han var 25-30 år, och att han under en dag har kunnat känna både djup sorg och lycka. Men med åren, och i samband med att deras barn flyttat ut, har svängarna blivit allt kraftigare.

I programmet berättar Gustav att hans föräldrar också hade bipolär sjukdom men att de inte pratade om det. Något som bidragit till att han själv vill prata om det nu.

– Jag tycker det är viktigt att man kan prata om det här. Så fort mamma och pappa blev sjuka blev det jättejobbigt i familjen. Vi fick dra in de till sjukhuset men några veckor senare kom de tillbaka och då var det som om ingenting hade hänt, och det var så knäppt på något vis, berättar Gustav.

Därför ville Marie Mandelmann lämna Gustav

Idag har Marie och Gustav lärt sig att hantera Gustavs sjukdom, men så har inte alltid varit fallet. Vid en tidpunkt var det så illa att Marie faktiskt inte visste om hon klarade av att vara kvar.

– Jag sa att jag håller på att gå in i väggen. Jag orkar inte längre. Jag gick i terapi och fick väldigt mycket stöd och hjälp och tillslut kände jag att "jag älskar ju dig jättemycket, men jag håller på att dö". Så jag var ju tvungen att ställa det ultimatumet att "jag orkar inte längre Gustav. Antingen så måste jag leva för mig själv eller så måste vi göra något åt det här, och jag vill ju helst att vi gör den här resan tillsammans".

FOTO: TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN